SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şehirde Büyümemişler!"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:23:52
A- A+ PAYLAŞ

Habertürk TV'de hafta sonunda yayınlanan "Tarihin Arka Odası" adlı programın bir bölümünde, İstanbul'un bazı semtlerinde belediyelerce yapılan sokak isimleri değişikliği sert bir şekilde eleştirilirken, 2 yıla yakın bir süre  önce Malatya'da 2 bin 509 cadde ve sokak adının değiştirilmesine ve tüp eleştirilere karşın, kent ve kentli hafızasını yok etmek başta olmak üzere birçok sakıncası olan işlemden Malatya Belediyesi'nin vazgeçmemesi, birçok yere "ilgisiz, alakasız, komik, şaşırtıcı" isimlerin verilmesine karşın Malatya kamuoyunun genel anlamda tepkisizliğiyle bu "oldu-bitti"nin gerçekleştirilmesini bir kez daha akıllara getirdi. Programda İstanbul örneği üzerine konuşan 3'ü profesör 4 konuşmacı, bu yapılan isim değişikliklerinden hemen vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederken, Malatya'da "skandal" boyutuna varan değişikliklere, İnönü Üniversitesi'nin başta tarihçi ve sosyolog olan akademisyenlerinin sessiz kalmıştı.

"NİYE YAPIYORLAR BİLİYOR MUSUNUZ?"..

Gazeteci Yazar Murat Bardakçı'nın moderatörlüğünde, Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Tarihçi Prof.Dr. Erhan Afyoncu ile İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi Sanat Tarihçi Prof.Dr. Nurhan Aksoy'un sürekli, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim üyesi Tarihçi Prof.Dr. Mustafa Çolak'ın da haftanın konuğu olarak katıldığı son "Tarihin Arka Odası" programının bir bölümünde, İstanbul'da bazı belediyeler tarafından yapılan sokak isimleri değişikliği konuşuldu.

Prof.Dr. Erhan Afyoncu, isim değişikliğine imza koyanların kimliği ile ilgili olarak, "Niye yapıyorlar biliyor musun? Şehirde büyümemişler!.." diyerek, bunu yapanların yaşadıkları kentlerde köklerinin olmamasından rahatlıkla bu işlere kalkıştığını ima etti.  Afyoncu, "Her memura her yetkiyi verirseniz işte böyle olur. Hiçbir ölçüleri yok. Bu oyuncak değil ki. Bunları ancak tam yetkili başkanlar çıkıp, eski haline getirecekler."dedi.

Tarihçi Prof.Dr. Çolak, "Bunu yapanlar hafızayı yok ediyorlar" derken, Sanat Tarihçi Prof.Dr. Aksoy, "Yetkili olsam bunları iptal eder, eski isimlerine döndürürüm. Tarihi kaynakları yok ediyorlar." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Eskişehir'de yapılan değişikliklerin bir kısmının, mahkemeye giden kuruluş ve vatandaşlarca düzelttirildiği bilgisi de, program sırasında Eskişehir'den gelen izleyici mesajı olarak duyuruldu.

Bu konuda yazılan bir kitaptan eski ve yeni isimleri okuyan, verilen "ilginç, acayip, komik" isimleri duyuran Bardakçı da bu işlemlere tepki gösterdi.

POLİS AMBULANS ADRES BULAMIYOR..

Malatya'da yapılan isim değişikliklerinin yolaçtığı kargaşa nedeniyle, acil çağrı alan polis, 112 ambulans ekipleri vatandaşların ihbarlarında belirttikleri adresleri bulmakta güçlük çekiyor, bazı zamanlarda ise bulamıyor. Vatandaşların adreslerine ilişkin kendi bilgileri ile yapılan değişikliğin farkı nedeniyle bu karmaşa sık sık yaşanıyor.

Tüm bu "hayati" yanlışların doğabileceği, ayrıca büyükşehir statüsünün uygulanmaya başlanması, yeni merkez ilçeler oluşmasıyla işin daha da karmaşık hale geleceği yolunda zamanında yapılan uyarılara Malatya Belediyesi'ni yönetenlerin yanı sıra alınan bu kararı onaylayan dönemin Valilik yöneticileri kulak tıkamışlardı.

Ayrıca, söz konusu programda, benzer durumu konuşan akademisyenlerin cadde ve sokak isimleri değişikliğine bu denli tepki göstermelerine karşın, Malatya'daki uygulama sırasında İnönü Üniversitesi'nin konuyla ilgili olması gereken tarihçi, sosyolog vb. öğretim üyelerinden hiçbir tepki gelmemişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız