SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şehirler Arası Yollarda Denetim ve Uyarılar

0
Güncellendi - 2020-03-29 00:08:43
Şehirler Arası Yollarda Denetim ve Uyarılar
A- A+ PAYLAŞ

ŞEHİRLER ARASI TAKSİ VE 'YOL ARKADAŞLIĞI' YASAĞI.. İçişleri Bakanlığının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında yayımladığı genelge ile şehirlerarası seyahatin izne bağlanması üzerine trafik polisleri Malatya-Kayseri karayolunda gelen tüm araçları durdurarak, koronavirüs tedbirleri uyarısında bulundu.

Trafik polisleri sivil araçlardaki vatandaşlara, “Memlekete ulaştığınızda malumunuz 14 gün kuralına uyuyoruz” uyarısında bulundu.

Ekipler ayrıca, “Siz kendi can güvenliğiniz, aileniz ve toplum güvenliği acısından seyahatlerimizi mümkün olduğu  kadar zorunlu olmadığı sürece gerçekleştirmiyoruz” dediler.

Trafik polisleri, sürücülere, “Ülkemiz genelinde koronavirüs tedbirleri alınmaktadır. Bu tedbirler kapsamında seyahatimizi önce siz kendi can güvenliğiniz, aileniz ve toplum güvenliği acısından seyahatlerimizi mümkün olduğu  kadar zorunlu olmadığı sürece gerçekleştirmiyoruz. Memlekete ulaştığınızda malumunuz 14 gün kuralına uyuyoruz. Lütfen evlere gidince 14 gün kuralına uyalım. Kendimizi izole edelim. Yollarda da yoğunluk var, lütfen kuralara uyalım. Dikkatli bir şekilde gidelim” uyarılarında bulundu.

VALİLİKTEN 'SEYAHAT İZİN BELGESİ' DUYURUSU

Bu arada, Malatya Valiliği, şehirler arası seyahatta getirilen kısıtlamaların ardından zorunlu kılınan 'Seyahat İzin Belgesi' ile ilgili bir duyuru yayınladı.

Valiliğin duyurusu şöyle:

"28 Mart 2020 Cumartesi günü saat 17.00’den itibaren; İlimizden diğer illere otobüs, minibüs ve diğer toplu taşıma araçları ile seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın, Valiliğimizin 28 Mart 2020 tarih ve 2020/2 nolu Genel Emrinde belirtilen mazeretlerinin bulunması durumunda, İl Merkezinde (Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri) Malatya Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde (MAŞTİ), diğer ilçelerde ise Kaymakamlıklarda bulunan Seyahat İzin Kurulundan “Seyahat İzin Belgesi” almaları gerekmektedir.

İl Merkezinden diğer illere toplu taşıma araçları (otobüs, minibüs vb.) ile seyahatlerin tamamı MAŞTİ’den yapılacaktır.

Kamuoyuna duyurulur."

ŞEHİRLER ARASI TAKSİ VE İNTERNETTE ORGANİZE EDİLEN 'YOL ARKADAŞLIĞI' YASAĞI

Öte yandan İl Hıfzısıhha Kurulu, 28 Mart Cumartesi günü yaptığı ve basın kuruluşlarına saat 23.52'de ulaştırılan kararında da, şehirlerarası yolculuk organizasyonlarının yanı sıra marketlere ilişkin yeni düzenlemeler yaptı.

Kurulun buna ilişkin kararı şöyle:

"İl Hıfzıssıhha Kurulu 28.03.2020 Cumartesi günü Vali Aydın BARUŞ başkanlığında valilik toplantı salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuları görüşerek karara bağlamıştır.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınının en temel özelliği, fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hızlı bulaşması ve enfekte insan sayısının çok hızlı artmasıdır. Bu salgının yayılmasının engellenmesinin en etkili yolu ise sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonu mutlak şekilde sağlamaktır. Aksi hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artmakta; vatandaşlarımız hayatlarını kaybetme riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olunmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen bu salgından, ilimizdeki vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulmaktadır.

Bu kapsamda;

1- İl Hıfzıssıhha Kurulunun 28.03.2020 tarih ve 2020/17 nolu kararıyla; Malatya ilinden diğer illere gidecek otobüs seferlerinin 28.03.2020 tarihi saat 17:00'den itibaren ancak Valilik (Seyahat İzin Kurulu) izni ile yapılabileceğine karar verilmiştir.

Bu çerçevede taksi vb. araçların şehirlerarası toplu ulaşım aracına dönüşmesine neden olacak şekilde ya da internet tabanlı uygulamalar (yol arkadaşlığı vb.) vasıtasıyla yolcu alınmasının yasaklanmasına ve denetlemelerin kolluk görevlilerince yapılmasına,

2- İl Hıfzıssıhha Kurulunun 21.03.2020 tarih 2020/9 nolu kararıyla; İlimiz genelindeki tüm marketlerin 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet vermesine, market içindeki en fazla müşteri sayısının müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb hariç) onda biri kadar (örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması) olmasına, tüm marketlerin, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısının market girişlerine asılarak ilan edilmesine, içeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirlerin alınmasına, market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içeriden müşteri çıkmadan başka müşterinin içeriye alınmamasına, market yetkililerinin aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli olarak hatırlatmasına, market girişinde görülecek şekilde bu hususları belirten afişlerin asılmasına karar verilmiştir.

Yukarıda bahsi geçen hususlara ilave olarak marketlere ve pazar yerlerine çocukların alınmamasına ve denetlemelerin zabıta ve kolluk görevlilerince yapılmasına,

Kararlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,

Toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA- Bülten

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız