SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şehit Savcı Adliyede Sahipsiz!

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:20:37
Şehit Savcı Adliyede Sahipsiz!
A- A+ PAYLAŞ

Murat Uzun, Tunceli- Ovacık Cumhuriyet Başsavcısıydı. Adliye lojmanına giderken başına bir el ateş açılarak şehit edildi. Dava olaydan 15 ay sonra Malatya’da başladı. Duruşmada şehit savcının ve ailesinin hakkını savunacak tek bir avukat bile yoktu. Oysa devlet, “işkenceden” yargılanan memuru için bile avukat gönderiyordu. Geçen hafta görülen bu davada, soruşturma “somut belge ve kanıtlara” dayandırılmadığı için ilk duruşmada 10 tutuklu sanıktan 9’u ilk duruşmada tahliye oldu. 

Tarih 19 Eylül 2012. Tunceli'nin Ovacık ilçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun (34), Kandolar Mahallesi'ndeki adliye lojmanlarındaki evinin bulunduğu binaya girdiği sırada kimliği belirsiz kişi tarafından başına bir el ateş edilmiş ve ağır yaralanan Uzun kaldırıldığı Elazığ Fırat Üniversitesi’nde kurtarılamayarak şehit düşmüştü.

Şehit Savcı Murat Uzun’un suikasta kurban gitmesine neden olan olayı önce Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği yürüttü.  Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve savcıların özel yetkisinin kaldırılması üzerine dosya Tunceli Adliyesine gönderildi. Tunceli Adliyesi’ndeki ilk 2 duruşma “güvenlik gerekçesiyle” yapılamadı.

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi, Tunceli ilinde Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nun bulunmaması ve yargılama sırasında kamu güvenliğine yönelik oluşabilecek tehlikelerden dolayı davanın nakli için Yargıtay 5. Ceza Dairesine başvurdu. Yargıtay 5. Ceza Dairesi ise davanın Malatya Adliyesi’nde görülmesine karar verince, dosya soruşturmanın yürütüldüğü Malatya Adliyesi’ne gönderildi.

Dosya Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verildi ve Malatya’daki ilk duruşma 6 Ocak 2015 günü başladı ve 7 Ocak günü devam etti.  Soruşturma kapsamında 14 aydan beri tutuklu bulunan 10 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanıklar ve avukatları salonda hazır olurken,  Şehit Savcı Murat Uzun’ın davaya müdahil olan ailesinin haklarını savunacak ve taleplerini dile getirecek avukatının olmaması dikkat çekti.

Toplam 12 sanıklı davada sanıklar Savcı Murat Uzun’un şehit edilmesi olayı ile birlikte 22 Haziran 2012 tarihinde Ovacık İlçe Emniyet Amirinin aracının kurşunlaması olayı ile 29 Haziran 2012 tarihinde Ovacık İlçe Belediyesi’ne ait çöp kamyonunun konteynırının bombalanması ve aynı tarihte sigara yüklü bir aracın yağmalanması olayları ile ilgili olarak da suçlanıyorlar.

Duruşmada ifade veren sanıklar, olayla bağlantıları olmadığını savunurken, Duruşma Savcısı Kurtuluş Tayanç Çalışır, dosyadaki gizli tanık ifadelerinin tek başına tutuklama için kabul edilemeyeceğini, dosyada somut belge ve kanıtların bulunmadığını belirterek, 10 sanıktan 9’u hakkında tahliye kararı talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Çalışır,  9 tutuklu sanık için, “Üzerlerine atılı suçlar bakımında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut kanıtlar bulunmadığından ayrı ayrı tahliyelerine karar verilmesi” şeklinde mütalaada bulundu. 

Mahkeme Heyeti, duruşma sonunda 9 sanık için, “Üzerlerine atılan suç vasıflarının değişme ihtimali, tutuklukta geçirdikleri süre, delillerin büyük bir kısmının toplanmış bulunması, daha fazla tutuklu kalmalarının ileride telafisi güç  yada imkansız mağduriyetlere sebebiyet vereceği dikkate alınarak” tahliyelerine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Şehit Murat Uzun’un her hangi bir tehdit alıp almadığının Ovacık cumhuriyet Başsavcılığından sorulmasına, bölgede görev yapan hakim ve savcılara PKK yada başka bir terör örgütü tarafından 19 Eylül 2012 tarihinden önce saldırı yapılacağına dair istihbari raporların bulunup bulunmadığının Tunceli İl Emniyet Müdürlüğünden ve Tunceli İl Jandarma Alay Komutanlığından sorulmasına, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulunca hazırlanmışsa olaya ilişkin raporun istenmesine de karar verdi.

Mahkeme Şehit Savcı Murat Uzun’un eşi Cihan Uzun ile birlikte mağdur oldukları belirtilen Cem Duhan Yurtseven ile Yıldıray Yurtseven’in katılan olarak dava ve duruşmalara kabullerine de karar verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız