SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şehitler Anıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:00:37
Şehitler Anıldı
A- A+ PAYLAŞ

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle Malatya’da program düzenlendi. 

Yeşiltepe Şehitlik’de düzenlenen anma programında Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 2. Ordu Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Duran Şahin, parti ve sivil toplum kuruluşları şehitlike çelenk koydu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra 2. Ordu Komutanlığı’nda görevli Piyade Kurmay Binbaşı Selçuk Yılmaz, günün anlam ve önemini içeren konuşma yaptı.

Yılmaz, “Çanakkale Savaşı’ndaki başarı, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasında önemli unsur olmuştur” diyerek, “Çanakkale şehitleri ile ne kadar gurur duysak azdır” ifadelerini kullandı. “Ülkeyi savunma nöbeti bizdedir” diyen Albay Selçuk Yılmaz , “Bu ülke ne pahasına olursa olsun korunacaktır. Nesilden nesile devir edilecektir “ şeklinde konuştu.

Vali Vasip Şahin de anıt şeref defterini yazdı ve imzaladı. Şahin, şeref defterine şunları yazdı: “Şehitler günü münasebetiyle bir kez daha huzurunuzdayız. Ruhlarınız şad olsun. Topraklarımızı ve milletimizi parçalamak isteyen iç ve dış düşmanlara karşı kahramanca mücadele edip, hürriyet, bağımsızlık, bayrak ve vatan uğruna canlarınızı feda ederek, Yüce Allah katında ve Milletimizin gönlünde en yüce mertebeye eriştiniz. Sizlerin emaneti olan vatanımızı sonsuza dek yaşatma azim ve kararlığıyla, uğruna canlar verdiğiniz bu aziz vatanımızın kalkınmasını sağlama, devletimizin ve milletimizin birlik ve bütünlüğünü koruma sorumluluğumuzun bilinci içerisindeyiz. “Bayrakları bayrak yapan üzerindeki kandır, toprak eğer uğruna ölen varsa vatandır” anlayışıyla; her karışını temiz kanlarınız ile suladığınız kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Sizleri şükran ve minnetle selamlıyoruz. Ruhlarınız şad olsun.”  Daha sonra şehitlik ziyaret edilerek, karanfil bırakıldı ve dualar edildi. Bu arada, bazı şehit aileleri rahatsızlanınca 112 görevlileri müdahale etti.

Şehidin Doğum Günüydü...

Şehit Üsteğmen Selim Keskinkılıç’ın ailesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü programında ayrı bir duygu yaşadı. Şehitlik’de düzenlenen anma töreni sonrasında şehitlerin mezarı ziyaret edilirken Şehit Üsteğmen Selim Keskinkılıç’ın ailesi Keskinkılıç’ın mezarına ‘Doğum Günün kutlu olsun” çiçeği bıraktı.

18 Mart 1972 tarihinde doğan ve 4 Haziran 1997’de şehit olan Selim Keskinkılıç’ın 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde dünyaya gelmesi ailesini ayrıca duygulandırdı. Şehidin babası Ahmet Keskinkılıç, şehit evladını ve tüm şehitleri minnetle andıklarını ifade etti. Şehit Selim Keskinkılıç’ın annesi Fatma Keskinkılıç ise, “Şehit evladımın kaderinde şehitlik varmış ki, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü dünyaya geldi” şeklinde konuştu.

Vali Vasip Şahin de, bu durumu öğrenince şehit ailesine teselli etti ve mezara karanfil bıraktı.

MESAJLAR..

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz'ün mesajı şöyle:

"Ecdadımız bizlere destansı mücadelelerle örülmüş eşsiz bir tarih mirası bırakmıştır. Türk milleti imkansızlıklarla karşılaşsa dahi bağımsızlığından hiçbir dönem vazgeçmemiştir.

Tarihimizdeki zaferler, vatan ve bağımsızlık söz konusu olunca milletimizin önünde hiçbir gücün duramayacağının ispatıdır. İşte milletimizin büyüklüğü buradadır. Çanakkale Savaşları, bunun seçkin bir örneğidir.

Burada kazanılan zafer, milli kahramanlığımızın ve cesaretin eşsiz bir göstergesidir. Türk milleti Çanakkale'de kanıyla, canıyla, onuruyla tarih yazmıştır. Milletimiz Çanakkale'de omuz omuza vererek, büyük orduları dize getirmiştir. Çanakkale’de birlikte omuz omuza çarpışan “millet” etnik bir kökeni ifade etmiyor. Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, Gürcü, Boşnak, Arnavut hep birlikte çarpışmış ve şehit olmuşlardır. Buradaki “millet” kavramını hakkıyla anlayabilsek, Çanakkale şehitliğinde yan yana duran mezar taşlarının ruhunu yeniden canlandırabilsek günümüzdeki kısır bazı etnik tartışmaları da bitirir, sorunlarımızın çoğunu çözeriz.

Bu bakımdan Çanakkale Zaferi, tarihimizin en parlak sayfalarından biridir. 20. yüzyılın askeri ve siyasal gelişmelerini ve dengelerini etkileyen Çanakkale Zaferi, Türk ve dünya tarihinde önemli yere sahiptir.

Çanakkale Deniz Zaferi, Türk askerinin gücünü, savaş kabiliyetini dünyaya bir kez daha göstermiştir.

Burada tarihin en inanılmaz savunmalarından biri yapılmıştır. Türk halkının inancı ve kendine güveni, burada tarihin akışını değiştirmiştir.  Dolayısıyla Çanakkale Zaferi, milletimiz için bir başlangıç, işgal güçleri için ise bir rüyanın sonu olmuştur.

İşgal güçleri 18 Mart'ta uğradıkları yenilginin ardından, kara savaşlarında da hüsranla karşılaşmışlardır.

Conkbayırında, Anafartalar'da ve diğer cephelerde Türk insanının vatan ve bayrak sevgisine, harp yeterliliğine bir kez daha şahit olmuşlardır.

Çanakkale, vatanı için ölümü seve seve göze alanların yazdıkları bir destandır.

Buradaki mücadeleyi anlatmaya ne duygular ne de kelimeler yeter.

İstiklal Marşımızın şairi, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine yazdığı şiir, verilen mücadeleyi ne güzel anlatmaktadır. Milli Şairimiz Çanakkale şehitleri için " Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi" ifadesini kullanır. Çünkü Çanakkale Zaferi; yokluk, fakirlik, imkansızlık içinde kazanılmış emsali az bulunur bir zaferdir.

Yüreklerde bir duygu seli yaratan şiirin mısraları bugün de içimizi titretmekte, bizlere adeta o günleri yeniden yaşatmaktadır.

Hiç kimse Şehitler Diyarı Çanakkale'yi görüp de göz yaşlarına hakim olamaz. 18 Mart 1915'le başlayan süreçte Türk milletinin kaderi yeniden çizilmiştir.

Bu önemli yıldönümü gününde vatan ve millet uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun temennisi ile yakın dönemdeki şehitlerimizin ailelerine de, hayatta olan gazilerimize de minnet ve takdir duygularımı arz ederim."

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin'in mesajı:

“Bu mukaddes vatan topraklarının korunması ve bayrağımızın dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilen mücadele daha çok idrak edilerek, gençlerimize bu bilinci aktarmayı bir borç bilmeliyiz.

Dün olduğu gibi bugün de sahip olduğumuz en büyük değer, bu milletin cesaret ,inanç ve iradesidir. Çanakkale Zaferi, bizim geleceğimizin en güçlü ilham kaynaklarından biridir. Aynı kararlılıkla daha demokratik , çağdaş , insan haklarına saygılı , birlik ve beraberlik ruhunun her geçen gün daha da arttığı bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceğiz.Bu duygularla, Çanakkale Zaferi'nin 98. yıldönümünü kutluyor; bugünlere ulaşmamızı sağlayan vatanın bölünmez bütünlüğü , milletimizin huzur ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen 250 bin Aziz şehidimizi minnetle, rahmetle ve saygıyla anıyorum.”

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın mesajı şöyle:

"Ecdadımız tarafından tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 98'inci yıldönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Bu zafer, vatan topraklarını korumak için şaha kalkan milletimizin bağımsızlık aşkına yazdığı ibret verici bir kahramanlık destanıdır. Konu vatan ve bağımsızlık olduğunda, gerisinin teferruat olduğunun en büyük ispatıdır. Bu zafer, aynı vatanda yaşayanların tek bir vücut olduğunun resmi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli olan bağımsızlık ve özgürlüğün simgesidir.

Dünyada bir emsali daha bulunmayan, ders niteliğinde okutulacak bu zaferin önemi; gençlerimize ve gelecek nesillere en iyi şekilde anlatılmalı, gazi ve şehitlerimiz rahmetle, saygıyla, minnetle yad edilmelidir.“

AKP İl Başkanı Avukat Bülent Tüfenkçi de şu mesajı yayınladı:

Geçmişten aldığımız ilhamla, şehitlerimizin bize bıraktığı mukaddes emanetin sorumluluğunun bilincinde olarak, Cumhuriyetimizi aynı ruh ve anlayışla korumak temel görevimizdir. Bu birlik ve beraberliği, bu kardeşlik ruhunu ilelebet korumak ve güçlendirme noktasında herkes sorumlu ve duyarlı davranmalıdır. Tarihi bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde o gün Çanakkale'de ortaya konulan vatan, millet sevgisi ve bağımlılığını hep korumamız gerektiğine inanıyorum.

Çanakkale'de Şehitliğinde yatan şehitlerimizin memleketlerine baktığımızda aslında çok şey anlıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından, Yemen'den, Halep'ten, Bağdat'tan gelip düşmana karşı savaşanlar o gün orada tek yürekti, tek vücuttu, inançları birdi, davaları birdi. Bizlerin bugün o Şehitlik Anıtından çıkartacağımız çok ders olduğuna inanmaktayım.“

CHP İl Başkanı Enver Kiraz'ın mesajı şöyle:

"Çanakkale Savaşlarının 98. yılı ile şehitler günü, din dil, ırk, inanç farkı gözetmeksizin canı ve kanı pahasına topraklarını savunan şehitlerimizin, gazilerimizin saygıyla, sevgiyle, minnetle anıldığı kutsal bir gündür.

Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen düşman devletler Çanakkale Boğazını geçip İstanbul’u almak istiyorlardı. 3 Kasım 1914 de boğazın iki yakasındaki birliklerimize saldırdılar ama, püskürtüldüler.

Çanakkale boğazını geçemeyeceklerini anlayan işgalciler,25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başladılar. Anafartalar’a yapılan çıkarma harekatını Mustafa Kemal komutasındaki Mehmetçik durdurdu.

Komutanlığıyla Anafartalar’da dost düşman herkese kendini kabul ettiren Mustafa Kemal ile şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanlığı, İngiliz Başkomutan tarafından İngiltere Harbiye Başkanlığı kayıtlarına,”Çok cesur muharebe eden, en iyi sevk ve idare edilen asil Türk ordusunun ve Albay Mustafa Kemal gibi dahi bir komutanın karşısında bulunuyoruz. O nedenle geri çekildik. Bunu hiçbir zaman unutmayalım.” sözleriyle işlendi.

Bu sözler, Mustafa Kemal’in, Çanakkale şehitleriyle gazilerin kahramanlığını tarihe altın harflerle kaydettiren sözlerdir Ama, aynı zamanda bir milletin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı günlerde başkaldırışının, dünyaya kafa tutuşunun da ifadesidir.

Bu aynı zamanda, masa başında yapılan hesapların altüst olduğu, yokluk içindeki bir milletin mucizelere imza attığı, mazlumun, zalime direnişinin de sembolüdür Ayrıca, bugün, özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın da göstergesiydi ve herkesi sorumluluğa çağırmaktadır.

“Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” diyen ama, gerekmedikçe savaşın bir cinayet olduğuna da dikkat çeken Mustafa Kemal’in Çanakkale’deki askerlerini, canı kanı pahasına vatanını savunan şehitlerimizi, hayatlarını hiçe sayan gazilerimizi, cephelere sırtında cephane taşıyan cefakar analarımızı, bacılarımızı rahmetle, minnetle ve şükranla anıyor, saygılarımı sunuyorum”

MHP İl Başkanı Avukat Arif Yıldız'ın Çanakkale Zaferi mesajı da şöyle:

"Vatan sevgisinin, birlik ve dayanışma duygularının tarihimizdeki en büyük örneklerinden biri olan Çanakkale ruhu, sadece bir zafer kutlaması olarak değil, bağımsızlığımıza, esaret kabul etmeyen seciyemize vurulmak istenen darbenin hiçbir zaman kabul edilmeyeceği ve edilemezliğine karşı ortaya konulan şuurun bir nişanesi olarak kutlanmalıdır. 

Tarihin her döneminde olduğu gibi, çıkarları için hiçbir evrensel değer tanımayan emperyal güç ve güçlerin, ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, vatan, din, millet duygularıyla pekişmiş bir asalet karşısında her zaman yenileceklerini belgeleyen bir aşkın adıdır Çanakkale.

Osmanlı İmparatorluğu’nun hayatiyetini henüz devam ettirdiği bir tarihte yani 1915’te,çeşitli oyun ve entrikalarla 1. Dünya Savaşı’nın içine çekilerek karşı karşıya bırakıldığı felaketler zincirinin en önemli halkalarından biri olan Çanakkale çıkarması, büyük bir azim ve fedakârlıkla göğüslenmiş ve işgal kuvvetlerinin İstanbul’a geçmesine izin verilmemiştir. Anadolu başta olmak üzere İmparatorluğun her köşesinden gelen kahramanlarla kazandığımız bu zafer, tarihin yönünü önemli ölçüde değiştirmiştir. 

Çanakkale Zaferi’nin, kıyamete kadar baki kalacak olan mesajı, birlik ve beraberliğimize kasteden her türlü unsur ve entrikanın, kullandıkları oyun ve güç ne olursa olsun kesinlikle geri püskürtüleceği ve bu aziz milletin tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonra da bu tür şeylere asla izin vermeyeceğidir. 

Bugün de Ülkemiz üzerine yapılan haince hesapların ve kurulan tezgâhların her daim karşılarında Çanakkale ruhunu bulacakları ve bundan asla şüphe edilmemesi gerektiğini önemle belirtmek istiyoruz.

Bu topraklar mübarektir. Bu topraklar ihaneti hiçbir zaman kabul etmedi ve etmeyecektir. Bu topraklara göz dikenler yenilmeye mahkumdur. Çünkü Allah’a ve Onun Peygamberi’ne sadakati tam olan, vatanına, taşıdığı Alplik duygusuyla hep sahip çıkmış olan bu Milletin yenilmesi mümkün değildir. Geçmişte tecrübe edenlerin tattıkları acı yenilgiler, bugün ve yarınlarda tecrübe etmek isteyenlerin de kaderi olacaktır. 

Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümünü bu şuur ve ruh olarak kutluyor, tarihten silinmek istenen milletin küllerinden yeniden doğuşuna vesile olan ve bu mübarek toprakları bize yurt kılan  aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Çanakkale ruhunun  birlik ve beraberlik mihverinde çelik bir iradeyle yarınlara taşınmasını diliyoruz."

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları şu mesajı yayınladı:

"Türk vatanının ve milletinin varlığı ve devletimizin bölünmez bütünlüğü uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk ulusunun neleri başarabileceğinin en güzel kanıtı olan Çanakkale zaferi,sadece geçmişimizin aziz bir hatırası değil geleceğimizin güçlü ilham kaynaklarından biri olarak da milletimizin hissiyatında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Son günlerde milletimizin birlik ve beraberliği ve ülkemizin bölünmez bütünlüğü üzerinde oynanan oyunları ibretle izliyor,bu tür emelleri olanların Çanakkale destanını bir kez daha hatırlamalarını istiyoruz.

Bu vesile ile Başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız