SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şehitlerimizi Unutmayacağız..''

A- A+ PAYLAŞ

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir, Hasan Tahsin'in İzmir'de işgalcilere ilk kurşunu sıkması ve şehadetinin 86. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Tunçdemir, İzmir'in işgal edildiği gün olan 15 Mayıs'ta gazeteci Hasan Tahsin'in işgalcilere ilk kurşunu sıkarak Kurtuluş Savaşı Destanı'nı ateşlediğini belirterek, şöyle dedi:

"15 Mayıs, İzmir’in emperyalist güçler tarafından işgal edildiği, işgalci güçlere karşı gazeteci Hasan Tahsin’in ilk kurşunu sıktığı gündür.

1919 yılının 15 Mayısında İngiliz, Fransız,Amerikan ve Yunan donanmalarının İzmir Limanına girerek şehre asker çıkartma yapmaları ile işgal başladı.Türklere ait evler, işyerleri yağmalanıyor, canını malını namusunu korumak isteyen Türkler öldürülüyor, acımasız işkencelerden geçiriliyordu.Bütün bu olaylar uygar ulusların temsilcilerinin gözleri önünde uygar denilen devletlerin izniyle yapılıyordu. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış bir ulusu yok edeceklerini sananlar, milli mücadele ruhunun öncülerinden gazeteci Hasan Tahsin’in ilk kurşunu ve eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği ile karşılaşmışlardır.

Hasan Tahsin 15 Mayıs 1919, günü Konak Meydanı’nda İzmir’i işgal eden istilacı güçlere ilk kurşunu atan Türk basını’nın gururla andığı kahraman bir gazetecidir. Şehit olacağını bile, bile ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, Türk Kurtuluş Savaşı’nın destanının başlattı. Bu kurşun, aynı zamanda, tüm ulusun gönül birliğiyle giriştiği Kurtuluş Savaşı’nın kıvılcımlarından biri olmuştur.

Dava ve fikir adamı olan Hasan Tahsin, gazeteci kişiliğinin yanında gerçek bir vatanseverdir. Canını hiçe saymasıyla sonuçlanan eylemi, yüksek bir vatan sevgisinin ifadesidir. Hasan Tahsin, sadece düşmana ilk kurşunu sıkarak değil, emperyalist güçlerin işgaline arkadaşlarıyla birlikte kaleme aldıkları “Reddi-İlhak Beyannamesi” ve çıkardıkları “Hukuku Beşer” gazetesi ile işgallere karşı ilk tepkilerini dile getirmiş, ülkenin bağımsızlığı yolunda kalemini silaha dönüştürmüştür.

Kurtuluş Savaşının zaferle kazanılmasında da, ulusumuzun kararlığının ve başarma isteğinin etkisi büyük olmuştur.

Türk ulusu, tarihinin hiçbir döneminde tutsak olmamış, bağımsızlık ve özgürlüğüne yönelen her türlü tehdit karşısında yurdunu canından kutsal bilerek direnmiştir.

Üzerinde yaşadığımız yurt toprakları, tüm toplumun bağımsızlık isteği ve inançla sürdürdüğü büyük direnişle kazanılmıştır.

Gazeteci Hasan Tahsin, bu inancın simgesidir.Yürekleri vatan için çarpan şehitlerimizden biri olarak halkına hiçbir korkunun yükü altında ezilmeden, ulusunun bağımsızlığı için canını ortaya koyarak vatan savunmasının canları pahasına yapılması gerektiğini ispatlayarak bizlere örnek olan yurtsever bir Türk genci ve örnek alınacak bir gazetecidir.

Mustafa Kemal ve Hasan Tahsin, mücadele ve fikirlerini hiç akılımızdan çıkarmayacağımız vatan evlatlarımızdır. Canlarını hiçe sayarak, kendini Türk ulusuna feda eden, bağımsızlık kazandıran tüm şehitlerimizi unutmayacak, anılarını sonsuza dek yaşatacağız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız