SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şeker Fabrikası Soruları..

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:25:25
Şeker Fabrikası Soruları..
A- A+ PAYLAŞ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba , Şeker Fabrikalarının satışı ile ilgili eleştirileri dile getirdi. Ağbaba, ÖİB’nın 6 şeker fabrikasını sattığı firmayla , Seydişehir Eti Alüminyum özelleştirmesi yüzünden  mahkemelik olduğunu , ancak şeker fabrikaları satış ihalesine  bu firmanın girmesinde sakınca görmediğini belirterek “Bu durum yapılan satışın özelleştirme değil ,peşkeş olduğunun en iyi ispatıdır. Bu bir skandaldır” dedi. Ağbaba Başbakan Erdoğan’a “İhaleye girip ilk aşamada, alay edercesine fabrikalara değerlerinin çok altında teklif veren  firmalar neden ihaleden men edilmemiştir?” diye sordu. 
 
Ağbaba’nın soru önergesi şöyle:
 
"Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) 2011 yılı Kasım ayında “B grubu” adı altında Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan şeker fabrikalarını,  “C grubu” adı altında Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarını satmıştır. Fabrikaların satışı ile ilgili tartışmalar devam etmektedir. Satış esnasında yapılan işlemin hukuksuz olduğu ve özelleştirmenin iptal edilmesi gerektiği belirtilmektedir.
 
Bu çerçeveden hareketle;
Kolin-Limak ortaklığı 257 milyon dolarlık değer biçilen portföy B grubu fabrikalar için, 10 milyon dolarlık yazılı teklif sunmuş, sözlü artırmada fabrikalara 260 Milyon Dolar vererek  ihaleyi kazanmıştır. C grubu fabrikaların ihalesini alan Ak-Can Şeker,  fabrikalara 100 Milyon Dolar teklif vermiş, daha sonra artırmada  teklifini  660 milyon dolara çıkarmıştır. İhaleye girip ilk aşamada, alay edercesine fabrikalara değerlerinin çok altında teklif veren  firmalar neden ihaleden men edilmemiştir?
 
Fabrikaları satın alan firmaların ikisinin de Rizeli olması tesadüf müdür? İhalelerin iptal edilmeme sebebi ,şirket sahiplerinin hemşeriniz olması mıdır?
 
ÖİB tarafından Portföy B gurubu fabrikalarına 257 milyon 856 bin dolar,  portföy C fabrikalarına da 407 milyon 375 bin dolara satış için ilana çıkılmıştır. Binlerce dönüm arazisi, binaları, makinaları ve pancar kotası ile birlikte  fabrikalara biçilen değer nasıl değerlendirilmektedir?
 
Fabrikaların değer tespitleri ihale öncesi  kamuoyuna açıklanmamıştır. ÖİB ’lığının yaptığı bu işlem yasal mıdır? Blok satış sebebiyle, hangi fabrikanın ne kadar bedelle satıldığı bilinmemektedir. Fabrikaların ayrı ayrı değerlerinin açıklanmamasının gerekçesi nedir?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız