SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şeker-İş Mahkemeye Gidiyor...

A- A+ PAYLAŞ

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun Şeker Fabrikaları'nda B ve C portföylerinde bir iki hafta içinde ihaleye çıkılacağını bildirmesi üzerine açıklamada bulunan Şeker-İş Sendikası Kastamonu İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak Malatya CHP Milletvekili Veli Ağbaba'da yazılı açıklama yaptı. 

"İZİN VERMEYECEĞİZ"
Portföy B (Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan) ve Porftöy C'de (Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba) yer alan toplam 10 şeker fabrikasında ihale ilanına çıkacaklarını kaydeden Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, fabrikaların varlık satışı yöntemiyle özelleştirileceğini belirtti. Aksu, söz konusu özelleştirmeler için hazırladıkları şartnamelerde, Danıştay'ın daha önceki iptal kararındaki gerekçeleri dikkate aldıklarını da söyledi. Şeker Fabrikalarının ihaleye çıkarılması gündeme geldikten sonra açıklamada bulunan Şeker-İş Sendikası Kastamonu İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, satılması planlanan 15 şeker fabrikasının bu yıl sonuna kadar özelleştirileceğini ifade ederek, bunların ilk 10 tanesinin yakın bir zamanda ihaleye çıkartılacağını belirtti. Çufadaroğlu, daha önceden özelleşen fakat Danıştay'a yapılan itiraz sonrası özelleşmesi durdurulan Kastamonu Şeker Fabrikası için yine aynı yolu izleyeceklerini anlatarak, bu fabrikanın 2 sene daha çalışması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi. Çufadaroğlu “Özelleştirilmesi durumunda bu fabrikalardan sadece 2-3 tanesi çalışacak. Diğerleri yüzde 90'nun üzerinde bir ihtimalle kapatılacak. Amaçları şeker fabrikalarını özelleştirerek üretimi azaltmak. Daha önceden de belirttiğim gibi 2014 yılında dünyada 7 tane ülke sadece şeker üretimi yapabilecek. Bizde üretimde 3'üncü sıradayız. Bizi dünya ülkeleri şeker üretiminde istemedikleri için ilk önce fabrikaları özelleştirip daha sonra kapatmayı hedefliyor. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bizi Avrupa'ya şeker üretiminde bağımlı hale getirmek istiyorlar. Tatlandırıcıların bizdeki kotası yüzde 22'lerde iken Avrupa devletlerinde bu kota yüzde 2'yi bulmuyor. Almanya, Fransa ve Hollanda ise tatlandırıcıları tamamen yasakladı. Bu uğraşta halkımızdan destek bekliyoruz. Amaçları sadece özelleştirmek olmayan bu düşünceyi artık anlamamız gerekiyor. 2 sene daha bu fabrikaları ayakta tutabilirsek ondan sonrası çokta önemli değil zaten. O zaman biz istediğimiz almış olacağız. Mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
 
Kastamonu Şeker Fabrikası'ndan 350 köylünün yararlandığını anlatan Çufadaroğlu, “Yıllık 360 bin ton üretim gerçekleştiriyoruz. Bun üretimden binlerce kişi yararlanıyor. Kastamonu'ya yılda 300 milyon TL girdisi var. Özeleştirerek ne yapmak istediklerini anlamış değiliz. Kastamonu'nun en büyük bacasız fabrikası özelleştiği takdirde kapanacağını herkes bilsin ve buna göre hareket etsin” diye konuştu.
 
AĞBABA'DAN TEPKİ
 

Malatya Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesinin gündeme gelmesini eleştiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba yazılı bir açıklama yaptı. 
 
Ağbaba yaptığı açıklamada ; "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından aralarında Malatya'nın da bulunduğu Erzincan, Elazığ ve Elbistan Şeker Fabrikalarının yer aldığı Portföy B'de yer alan 4 fabrikanın bir iki haftaya kadar tekrar satışa çıkarılacağı açıklamasına tepki gösteren CHP Milletvekili Veli Ağbaba "Malatya'da bu güne kadar gerçekleştirilen özelleştirmelerin tamamı birilerine peşkeş çekilmiştir. Hiçbir özelleştirmede kamu yararı gözetilmemiş, halktan yana tavır takınılmamıştır" dedi.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 12 Haziran seçimleri öncesi 5 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirdiği Malatya mitinginde Erdoğan'ın Malatya'ya bir dahaki gelişinde Malatya Şeker Fabrikasının da kapanacağını belirterek -yazık günah değil mi? Fabrika orada duruyor. Yandaş var. Yandaşlara kaynağı aktaracaklar - şeklinde konuştuğunu hatırlatan Ağbaba aradan çok kısa bir süre geçtikten sonra Malatya Şeker Fabrika'sının tekrar özelleştirme sürecinin başlatılmasının manidar olduğunu belirti. 
 
 
Ağbaba açıklamasını şöyle devam etti, " Malatya'da özelleşen fabrikalar değerlerinin çok altında bir bedelle satılmıştır. Kendi değerlerini bırakın sadece arazi değerleri ile bile satışı mümkün olmayan fabrikaları satmak vicdansızlıktır. Özelleştirilen fabrikalardaki işçilerin mağduriyetleri hala devam etmektedir. Şeker Fabrikasının satılması ile birlikte Malatya'nın yine yüzlerce mağduru gündeme gelecektir. Malatyalıların fabrikalarının satışına karşı durmalıdırlar. Kendi vergileri ile kurulan Şeker Fabrikasının satılmasına geç olmadan halkın tepki göstermesini bekliyoruz. Ayrıca Malatya'nın çok önemli bir değeri satılırken her konuda görüş bildiren sivil toplum örgütlerini de duyarlı olmaya çağırıyorum. Şeker Fabrikasına sahip çıkmaya davet ediyorum. Şeker Fabrikasının özelleştirilmemesi için partim ile birlikte mücadele edeceğim" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız