SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şeker İşçisine ABD Tokadı Yedirmek Üzereler"

0
Güncellendi - 2018-03-01 03:20:19
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, şeker fabrikalarının Türkiye’nin en önemli milli meselelerinden biri olduğunu söyleyerek “Bu fabrikaların özelleştirilmesini şeker işçisi, kamyoncusu, sendikası, pancar üreticisi istemiyor.  Bu satışı Amerikan şirketleri istiyor.  Amerikan şirketleri istiyor. Yerli ve milli söylemlerinin öne çıktığı bu günlerde bilinsin ki bu satış yerli ve milli değildir.  Kim vatanını ve milletini seviyorsa yapacağı ilk şey şeker fabrikalarına sahip çıkmaktır. Şeker fabrikalarını savunmak vatanı savunmaktır” dedi.

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal ise,  Cumhuriyetin ilk yatırımları olan Şeker fabrikalarının Türkiye için ‘Yaşam’ demek olduğunu belirterek , Ziraat Odalarına ve pancarla ilgili kuruluşlara seslendi. Sarıbal, “Ya kendi ülkemizde Diyarbakır’da, Urfa’da, Malatya’da, Tokat’ta ülkenin dört bir yanındaki fabrikalara sahip çıkacağız, ya da kendi ülkemizde köle toplumu olarak yaşayacağız. Ya Amerikan yankilerini, conilerini besleyip, Hasan’ı, Osman’ı, Hüseyin’i köle toplumu olarak yaşatacağız ya da omuz omuza beraber mücadele edeceğiz” dedi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı kurulan ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinasyonunu yürüttüğü komisyonun son durağı Malatya ve Elbistan Şeker Fabrikaları oldu.

Sabah saatlerinde Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Kırklareli Milletvekili Turabi Kaya, Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal’dan oluşan CHP heyeti,  partililer, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte Malatya Şeker Fabrikasını ziyaret ederek burada bir açıklama yaptı.  Şeker İş Sendikası Başkanı Nuri Murat ve işçilerle görüşen heyet, fabrikaların özelleştirilmesi kararından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Fabrika bahçesindeki ziyarette ilk olarak Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat konuştu. Şeker Sanayinin yaklaşık 10 yıldır özelleştirme kapsamında olduğunu hatırlatarak “Ancak daha önce Tekel, Sümer, Et ve Balık kurumu Malatya’da özelleştirildi ve yerlerinde ne olduğunu hepimiz biliyoruz. 14 fabrikanın özelleştirilmesi veya satılması demek Türk Şekerin küçülmesi demektir. 80 milyonu ilgilendiren, geniş kitlelerin geçim kaynağı olan elimizde kalan son yerli ve milli kurumlarımızın satılması demek buraların kapatılması demek.  AVM’ler veya rezidanslar yapılması demek. Bunun örneklerini daha önce yaşadık.  Dünyadaki bu tür özelleştirmelerde şahıslara satılan tek bir şeker fabrikası dahi bulamazsınız. Biz, şeker İş Sendikası olarak yıllardır özelleştirmeye karşı verdiğimiz mücadeleyi yine sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

“ABD’ye Osmanlı tokadı atacaklardı, Şeker işçisine ABD tokadı yedirmek üzereler”

CHP heyeti adına ilk olarak Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba konuştu. “Amerika’ya Osmanlı tokadı atacaklardı, ABD’nin tokadını şimdi şeker işçisine yedirmek üzereler” diyen Ağbaba, yerli ve milli tartışmalarının çokça yaşandığı şu günlerde Amerikan şirketlerinin talebiyle Türkiye’nin en yerli ve milli kurumlarından olan Şeker Fabrikalarının satılması kararının çıktığını söyledi.

Ağbaba konuşmasında, “Yerli ve milli tartışmalarının olduğu bugünlerde bir şeyin altını her şekilde çizmemiz gerekiyor. Şeker Fabrikası’nın her şeyi millidir. Çiftçisiyle, işçisiyle, nakliyesini yapan kamyoncusuyla yerli ve milli bir kuruluştur. Şeker fabrikası sadece fabrikada çalışan 10 bin  işçiyi ilgilendiren  kuruluş, bir yer değildir. Şeker fabrikası sadece burada çalışan işçiler demek değil. Tabii ki onların hakkı çok ama şeker fabrikası denilince akla yüzbinlerce üretici geliyor,  besiciler geliyor. Peki burası satılınca ne olacak Malatya'da daha önce satılan Fabrikalar ne olduysa burası da aynı olacak. Tekel Sigara Fabrikası satılınca Malatyalıların sesi çıkmadı. Ne oldu? AVM oldu. Sümerbank ne oldu? AVM oldu.  Balık Kurumu ne oldu? İnşaat oldu, Yurt yapılıyor. Şeker fabrikası da satılırsa Malatya'nın en kıymetli arazisi birilerine ya rezidans olacak ya AVM olacak” dedi.

“Şeker fabrikalarını savunmak vatanı savunmaktır”

Satış talebinin i Amerikan firmalarından geldiğini savunan Ağbaba,  şeker fabrikalarını savunmanın bir vatan savunması olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu talep pancar üreticilerinden mi geldi. Bu talep kamyoncudan mı geldi. Bu talep, Türkiye'de uzunca bir süredir lobi yapan Amerikan şirketlerinden geldi. Bu satış talebi bizden değil ABD den geldi.  O nedenle bu satış yeri ve bir milli bir satış değildir. Diyorlar ya Amerika'ya Osmanlı Tokadı atmayı öğreteceğiz.  Amerika'ya Osmanlı tokadı atamadı ama şeker  işçisine  Amerikan tokadı yedirmek üzereler.  Bu tokadı yememek için hep beraber kendi emeğinize kendi fabrikamıza sahip çıkmak zorundayız. Burası Türkiye'nin son kurumlarından bir tanesi. Ayrıca Cumhuriyetin kurumu. Cumhuriyetin kurumu diyorum çünkü Cumhuriyet 3 yaşındayken okuma yazma bilmeyen, savaştan çıkmış bir ülke, 3 yıl sonra bir fabrika kuruyor. Hem Alpullu’da hem Uşak'taki şeker fabrikası hayata geçiriliyor. Bu önemli bir şey. Okuma yazmanın sıfır olduğu, mühendisinin isminin olmadığı bir dönemde Şeker Fabrikaları kuruluyor. Şeker fabrikalarının kapatılması sadece fabrikalarının kapatılması değildir. Cumhuriyetin değerlerini de yok edilmesidir. Buna hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Şeker fabrikasının savunmak vatanı savunmaktır.  Şeker fabrikasına sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır. Bilin ki bu satıştan halkımızın cebine bir tek kuruş girmeyecek. Burada üretim yapanlar üretim yapacaklarını iddia edenler bu fabrikayı kapatacaklar. Başta üretici arkadaşlarımız olmak üzere vatan severim diyorsan milliyetçiyim diyorsan   Türkiye'yi seviyorum diyorsa yapacağı ilk şey bu fabrikaya sahip çıkmaktır.”

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz: Fabrika kurulsun diye dedelerimiz arazi bağışladı

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ise, milletvekili oluğu Tokat’ın Turhal ilçesindeki şeker fabrikasının da özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatarak, “Turhal'daki şeker fabrikasının bin dönüm arazisi var. Buraya şeker fabrikası yapılması için o günün insanı bağışta bulunmuş. Demişler ki, “İlimize fabrika kuruluyorsa, biz de görevimizi yapıp o fabrikaya arazi başlayacağız. Ve dedelerimiz fabrika yapılması için arazi bağışlamışlar. Biz ise yabancı kartellerin ülkemizde insanların kanını emmesi için, işinden ekmeğinden olması için buraları satma kararı alıyoruz. Malatya'nın haritasından biraz daha büyük Sırbistan'dan et alıyorsak, köylüden çiftçiden, üreticiden, kendi yerli ve milli üreticimizden esirgediğimiz desteklerin sonucudur. Malatya'nın akciğer olan bu güzel yerde bir AVM, bir iş merkezi kurularak, mahallelerde, kenarlarda, köşelerde ki bakkalları ve küçük esnafı bitirecek alışveriş meydanları kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunun yolu da üretmeden, milli olmaktan, şeker pancarına sahip çıkmaktan geçer” diye konuştu.

Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan: İnsan gibi yaşamak istiyorsak bu satışa ‘hayır’ dememiz gerekiyor

Daha sonra konuşan CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan da, 1923’te kurulan Cumhuriyet’in, kuruluşundan 3 yıl sonra Şeker fabrikaları ile sanayileşme hamlesi başlattığını kaydetti. Atatürk’ün özellikle “Sanayi Bir toplumun kalesidir. O kaleleri yıktığınız zaman toplumun ayakta kalması mümkün değildir’ dediğini hatırlatan Turabi Kayan, hükümetin iktidara geldikten bu yana 114 milyar dolarlık özelleştirme yaptığını ancak bütün bu özelleştirmelerin toplumun refah düzeyini artırmadığını söyledi.  Satılması durumunda fabrikaların akıbetinin ne olacağının toplum tarafından iyi bilindiğini hatırlatan Kayan, “114 milyar liralık satışta halkımızın durumunda bir iyileşme oldu mu? Olmadı. Çünkü hesap başka. Hesap bizi daha fakirleştirmek, daha muhtaç hale getirmek. Onurlu bir ülkenin onurlu bir toplumun onurlu insanları gibi yaşamak istiyorsak bu satışa hayır dememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bursa Milletvekili Sarıbal: Ya Conileri-Yankileri besleriz ya da Hüseyinleri -Osmanları onurlu yaşatırız

Son olarak konuşan CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Orhan Sarıbal’da nişasta bazlı şekerlerin yol açtığı hastalıklara değindi.  Sarıbal, “Şeker pancarı ne demek köylü için yaşam demek. Şeker pancarı bittiğinde ne olacak köylüler kente gidilecek kentte ne var.  Yoksulluk var işsizlik var açlık var sefalet var tehlike var. Dolayısıyla Şeker fabrikalarının satılmasından kim etkilenecek halkımız etkilenecek ama birilerinin de buradan kazanması gerekiyor her kaybedenin karşısında mutlaka bir kazanan var.  80 milyon insan sağlığını kaybedecek.  Sentetik şeker yani nişasta bazlı şeker,  mısırdan, buğdaydan ve patatesten elde ediliyor. Bazı kimyasallar ile elde ediliyor. Nişasta bazlı sentetik şeker şuruplarının çok önemli iki tane özelliği var.  Onun yediğinizde beyninize tokluk hissi gitmiyor. Yedikçe yiyorsunuz. Çünkü bu şekeri aldığınızda direk kana karışıyor. Bunun sonu ne oluyor? Kanser başta olmak üzere, obezite, şişmanlık ve buna bağlı birçok sindirim hastalıkları yaşıyorsunuz. Dolayısıyla bol bol hastane demek, hasta demek.  Kısacası şeker pancarı bağımsızlıktır. Şeker pancarı demokrasidir bizim için. Şeker pancarı köylünün ayakta durmasıdır” dedi.

Ziraat Odalarına, Pankobirlik yetkililerine ve bu işten ekmek yiyen toplumun tüm katmanlarına mücadele çağrısında bulunan Sarıbal sözlerini şöyle tamamladı:

“Ya, Malatya'da, Diyarbakır'da,  Maraş'ta, Karacabey'de,  Urfa'da fabrikalarımızda sahip çıkıp insanca üretip insanca yaşayacağız, ya da köle toplumu olarak yaşayacağız.  Ya Conileri-Yankiler besleyip köle toplumu oluruz ya da Hasanları-Hüseyinleri-Osmanları yüceltip onurlu bir şekilde yaşarız. Bunun için omuz omuza, beraberce fabrikalarımıza sahip çıkmaya çağırıyorum.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • ahmet (6 yıl önce)
    Konu çok ciddi beyler kesinlikle satılmamalı cargil abd şirketi nişasta bazlı şeker üretip satsın diye insanımız kanser olsun diye uğraşılıyor ben bir ak partili olarak bu satışa sonuna kadar karşıyım facrikanın yeride güzel bacalara filtre takılır mesele hallolur NİŞASTA BAZLI ŞEKER 'E DİKKAT TÜM YİYECEKLERİMİZDE MEVCUT KANSER VAKAASININ ARTIŞ SEBEBİ BU TİP ŞEKERLER AVPURADA YASAK BİZDE SERBEST FABRİKASI DA BURSA o yüzden şeker fabrikalarına karışmamalı hükümet aksine desteklemeli ....
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyasevdalisi (6 yıl önce)
    arkadaş yazmis bn chp li degilim kemal devris zamninda satiyormus felan filan peki o satiysa simfi sizde durdurun siz chp limisinizki onun izinde gidyorsunuz boş laf konusmayin arkdaslar bundan 2 ve ya 3 ay önce maliye bakani fabrikayi gezdi Öznur hanim fabrikanin yeri degisin diye o çevrede zenginler kokuda rahtsiz oluyormus organizeye tasinsin defiler bahane o ama esas degerlinolan arazisi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali 44 (6 yıl önce)
    Erdal bey,AKP milli,CHP milli değil,AKP neden gayri milli gibi davranıp,şeker fabrikalarını satıyor. CHP hangi şeker fabrikalarını sattı,söyleyebilir misin?. Tüpraş ı,Pekim i,Türk Telekom û,çimento fabrikalarını,bankaları yabancılara kim sattı?. İyi araştırın
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Bu fabrika organize sanayi bölgesinde olsaydı satılacakmıydı? Satılığa çıksa dahi alan olacakmıydı? Olay fabrika değil, fabrikanın yeri,arsası değerli beyler.. alan adam Arsası için alacak, fabrikayı da kapatacak.. bir an önce bu fabrikayı Beledıye organize sanayi ye taşımalı yerini de kendi almalı...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Neden bir çok kesim sus pus içinde. Bu konu milli ve yerli bir meseledir. Parti tutmadan herkes görüşünü açıkça belirtmelidir. Pancar üreten çiftçiler ne olacak? Bu özelleştirme tamamen, baştan aşağı yanlış bir uygulamadır. Peki bunu hangi güçler ne için yapmak istemektedir??
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı Rojda (6 yıl önce)
    Hemen hemen hergün çıkıp demeç veren sayın vekilimiz Mustafa Şahin lütfen rica etsek iki kelime de siz söyleseniz bu konu hakkında.Bu ülkenin milli değerinden biri olan Şeker Fabrikası da conilere peşkeş çekilip, yerine glikoz früktoz içeren içerisinde ne olduğu belli olmayan maddelere bağımlı hale getirileceğiz ve dev ilaç firmaları ceplerini dolduracak. Ama gel sor şimdi Mustafa vekilimize biz amerika ile savaşıyoruz tabi yersen
    0
    0
    Yanıtla
  • Göktürk (6 yıl önce)
    Nerdesin eyyyy mustafa şahin bu işler vakıf dernek gezerek cemaatlere kol kanat gererek olmuyor hadi çık meydanlara da şu vahim duruma itirazını göster ama sizde nerde o yürek hadi yerli ve milli olan akpliler nerdesiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali kaytalıoğlu (6 yıl önce)
    sata sata bitirdiler bir şeker kaldı ,milleti gerçekten anlamıyorum malatyada herkes ya tekelden ya şekerden yada Hekimhan demirçelikten emekli olurdu allah aşkına çocuklarımız işsiz yada köle gibi sigortasız çalışıyor sorarım size sorarım malatyada adam akıllı fabrika mı kaldı ...Ayrıca ben CHP li değilim Allaha yemin olsun son seçim hariç AKP oy vermiş bir seçmenim bakıyorum fabrikalar yerine avm leri görünce içim acıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer canbay (6 yıl önce)
    AKP İktidarı 15 Yılda ürettiği bir fabrika varmı 15 Yılda Satılmayan Fabrikmı Kaldı Devletin tüm mal varlıklarını peş keş ettiler.yarın bu acıyı his edecekler ama iş işten geçmiş olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram (6 yıl önce)
    Bakın bende satılmasından yana değilim ama Şeker fabrikalarını satışa sunan CHP li KEMAL DERVİŞ tir. neden CAHAPE liler o zaman konuşmuyordu.
    0
    0
    Yanıtla
  • erdal (6 yıl önce)
    Şeker fabrikalarının özelleştirmenin sorumlusuda chp dir.onlar yapmasaydı akparti buraları özelleştirmezdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (6 yıl önce)
    Kimsede hiç ses yok bu nasıl vatanperverlik şeker fabrikaları satılıp yerine pancardan üretilen şekerler değilde nişaşta bazlı şekerler üretilecek bu şekerlerin tüketimiyle toplumda kısırlık,alerji,kanser ve çok çeşitli hastalıklar ortaya çıkacak ve çiftçimizin pancar üretimi yok edilecek telafisi mümkün olmayacak yıkımlara sebep olacak erkende bu gidişe hep beraber dur demeliyiz..Yarın çok geç olacak..
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    el.pence.duranlar.tc.kurulan.seker.fabrika Sina.calisanlara.sahip.cikmazlar.cunku.bunlar Kendi.cikarlarini.dusunurler.onun.icin.ne.yorum Nede.destek.olmazlargelelim.osmanli.tokati na Fabrikalari.ozellestirmeyin.yeni.tekel.sumerbanki Seker.fabrikasi.cay.fabrikasi.kurun.iste.o.zaman Osmsnli.tokatini.atmis.olursunuz.ve.sizleri.ayakta Selamlarim.ve.alkislarim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali 44 (6 yıl önce)
    Ağbaba helal olsun,bu kadarını senden beklemiyorduk. Malatya nın sorunlarını dile getiren tek vekilsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali 44 (6 yıl önce)
    Tekel fabrikaları kapandığı gibi,şeker fabrikaları da kapatılır,şeker fabrikalarını alan,Amerikan firması,Cargıll şeker üretecek değil ya,glikozu,friktozu var bunları bize yedirir,ondan sonra hastaneler dolar taşar,bu hastaneler de yetmez. Hakikaten,Akp milletvekilleri nerede,Kürecik radar üssü de yapıldığında ortalıkta yoktular.
    0
    0
    Yanıtla
  • eskimo necati (6 yıl önce)
    cia , fbi ekonomi ajanlari paravan sirketler sayesinde yikmak istedikleri ekonomisini özellestirip böyle olmayan sahte paralarla alip sonra disa bagli yapiyor ülkeyi. bununla ilgili ciddi belgeseller var.. izleyin nette. kac ülkeyi yikip satin aldilar..üretemeyen herseye muhtac bi ülke talan edilmeye, yönetilmeye sömürülmeye cok aciktir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Sümerin yerine avm, tekelin yerine AVM ve şimdi de şekerin yerine AVM. Durmak yok yola devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hal binasının yerine ?? Eski köy garajlarının yerine ?? Bunları demeyi unuttunuz tam gaz devam yazık günah
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Malatyada.tekel.ve.sumerbank.ozelesti.ardinda Kapatildi.ne.oldu.ureticisi.esnafi.calisani.ve.en Az.150.bin.insan.magdur.oldu.simdi.sira.seker Fabrikasina.geldi.magdur.olan.kim.malatya.halki Duyarli.halki.chp.vekilerini.kutluyorum.her.zama. Magdur.olanlara.destek.olunuz.tesekkurler
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    AKP sever yorumcuları hafta sonu başbakanı alkışlayan 20 bin kişiden bir kişi yokmu şu şeker fabrikasının kapatılmasını gerekçesi ile bize anlatıp ikna etse ota yorum yapanlardan cevap bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (6 yıl önce)
    Helal olsun sayın Ağbaba. . . Malum vatan perver hamiyet perver vekillerimizide görmek isteriz ???
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (6 yıl önce)
    Gerekirse devlet destek çıkacak fabrikalar ayakta kalsın devlet bize mısır şurubu ve nişasta bazlı sekeri yasaklama sözü verebiliyormu bu tür ürünler Avrupa'da yasak tekel fabrikalari kapandı her taraf coninin sigarasından gecilmiyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (6 yıl önce)
    Bunlar olurken ak partinin milletvekilleri nereede neden bir açıklama yapmıyorlar milliyetçilik vatan millet sakarya ile olmuyor milletin değerlerini korumakla oluyor.
    0
    0
    Yanıtla