SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şeker Peşkeşi"ne Ortak Tepki

A- A+ PAYLAŞ
Sivil Toplum Kuruluşları (STK) , Şeker Fabrikası ve arazisinin düşük fiyatla özelleştirildiğini savunarak tepkilerini dile getirdiler. 
 
Ziraat Odası'nda bir araya gelen Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Damızlık Hayvan Yetiştiricileri Başkanı İsmail Aydın, Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Pankobirlik Malatya Şubesi Başkanı Celal Şerefhanlı, Besiciler Başkanı Ramazan Kırma ve Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkan Vekili Vahap Kalaycıoğlu ortak basın açıklaması yaptı. 
 
Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Şeker Fabrikası arazisinin düşük fiyatla satıldığını savunarak tepki gösterdiklerini ifade etti. 
 
Ortak basın açıklamasını Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu yaptı. Kurtoğlu, "Haksızlığın karşısında susan yani bildiklerini anlatmayan dilsiz şeytandır', diyen Sayın Başbakanın bu sözleri doğrultusunda dilsiz şeytan olmayı reddederek bildiklerimizi kamuoyu ile paylaşmayı kendimize görev sayıyoruz. 2008 yılında satılan hal binası 32 dönümlük arazi 52 milyon TL satılmış olup, 2008 yılı fiyatlarıyla bir dönüm arsa fiyatı bin 625 milyon TL'ye tekabül etmektedir. Kaldı ki Belediye Hal Binası ile Malatya Şeker Fabrikası arazisi aynı değerde olmayıp şeker fabrikası arazisi gerek yola olan cephesi, gerekse konumu itibariyle daha değerlidir. Bunu da bir kenara bırakıp eşdeğer olarak düşünürsek 2008 yılı fiyatlarıyla 345 bin metrekare olan arsanın satış bedeli 560 milyon TL, yani 280 milyon dolara tekabül etmektedir. Sadece şeker fabrikasının arsa emsal bedeli oluşmaktadır. Bu fiyata üç fabrikanın arsası 132 bin ton şeker satış kotası, pancar ekim kotası ve fabrikaların sabit kıymetleri hariçtir. Birde üstelik Malatya Şeker Fabrikası'nın 114 bin metrekare bölge arazileri hariçtir. Madem devletin paraya ihtiyacı var sadece Malatya Şeker Fabrikası'nın arsasının 280 milyon dolara ister TOKİ'ye isterse parselasyon olarak halka satsın, ama buralar Allah rızası için 74 milyon vatandaşın vebalinin üzerinde olduğunu düşünerek karar versinler. Üstelik bu ülkede asgari ücret 599 TL'dir.Özelleştirme öncesi Özelleştirme İdaresi'nin bağımsız kuruluşlara yaptırdığı değerlendirme raporlarının kamuoyuna açıklanması vicdanları rahatlatacaktır. Her yönden şeffaf bir siyaset izleyen hükümetimiz özelleştirme çalışmalarında da şeffaf olması ve B grubu için değelendirme kuruluşunun hazılayıp sunduğu satış için yaklaşık değerin açıklanmasını talep ediyoruz. 4 fabrikanın uzmanlar tararından yapılan araştırmalar sonucu değerlerinin 2.5 milyar dolar olduğunu, sadece Malatya Şeker Fabrikası arazisinin Malatya Emlak Odası'nın yapmış olduğu değelendirme sonucu arsa bedelinin 600 milyon TL olduğu beyan etmiştir. Aynca Sayın Maliye Bakanı'nın Meclis'teki konuşmasında 'Biz fabrikaları sattık arazilerini değil' beyanına katılmıyor, satılan fabrikalar 4 bin 400 dönüm arazisiyle birlikte satılmıştır" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız