SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şekerin Belediyeye Devrine Danıştay'dan Durdurma

A- A+ PAYLAŞ

Danıştay 13. Dairesi, Malatya Şeker Fabrikası arazilerinin büyük bölümünün Malatya Belediyesi’ne, bir bölümünün de diyanet hizmetlerinde kullanılması kaydıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. Kararda, fabrikanın mevcut ana giriş kapısının belediyeye devredilecek bölüm içerisinde olduğu, açılacak yeni kapının 2. Ordu’ya ait tesise çok yakın olması ve bu nedenle askeri tesis açısından sakınca taşıdığını, ayrıca şeker üretimi için doğrudan gerekli bazı alt yapı tesislerinin fabrikada kalacak şekilde planlanmasının ön görülmesine karşın, daha sonra derin su kuyularının da belediyeye devredilen alanda yer almasının sakıncası da yer aldı.

 

Malatya Şeker Fabrikası’nın arazilerinin büyük bölümünün Malatya Belediyesi’ne, Şeker Camii’nin bulunduğu bölümün de Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmek üzere Maliye hazinesine bedelsiz olarak devredilmesine ilişkin 8 Ağustos 2006 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına karşılık, Şeker İş Sendikası bu kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açmıştı.

 

Başvuruyu görüşen Danıştay 13. Dairesi, Şeker Fabrikası’na ait taşınmazlardan, şeker üretimi ile ilgili olanlarla, şeker ile doğrudan ilgisi olmayanların ayrıma tabi tutularak özelleştirme programına alınmasına karar verildiğini, şeker üretimi ile ilgisi bulunmayan taşınmazların bir kısmının Özelleştirme Kanunu uyarınca, milli güvenlik ve kamu yararının gerektirdiği durumlar göz önünde bulundurularak, ilgili kuruluşlara devrinin yapılmasının mümkün olabileceğini, ancak bu devri kamu yararı açısından zorunlu kılan sebeplerin devirden sonraki kullanım amaçları da dikkate alınarak somut şekilde ortaya konulması gerektiğine işaret etti.

 

Belirtilen zorunluluğun ortaya konulmadığının vurgulandığı kararda, bu nedenle Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun dava konusu kararına uygunluk bulunmadığı belirtildi.

 

Kararda, devir sonrası durumu gösterir “Malatya Şeker Fabrikası Umumi Vaziyet Planı”na göre, Malatya- Adana karayolu üzerinde bulunan Şeker Fabrikası girişinin, Malatya Belediyesi’ne devredilen alan içinde kaldığı, yapılması düşünülen yeni girişin ise, 2. Ordu Komutanlığı arazisine çok yakın olması nedeniyle, askeri tesis açısından sakıncalı olduğu yönünde görüş bildirildiği de yer aldı.

 

13. Daire, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na gönderilen 9 Şubat 2005 tarihli yazıda da, Malatya Şeker Fabrikası’nın faaliyetlerinin mevcut statüde aksatılmadan sürdürülebilmesi için; derin kuyular, fabrika deşarj ve kanalizasyon hatları bulunan alanın Malatya Şeker Fabrikası’nın çevre sorunlarının çözülebilmesi için Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapılabileceği tek uygun yer olarak görüldüğünün bildirildiği kaydedildiğini de belirtti.

 

Bu yazı gereğince, Haziran 2005 tarihli ÖYK kararında “Türkşeker’e ait ve fabrikanın kullanımında bulunan 1072 ada, 15 nolu parselin, Türkşeker ile görüşülerek tespit edilerek, tespit edilecek doğrudan şeker üretimi için gerekli birimlerin olduğu bölümün, fabrikanın kullanımı için bırakılacak şekilde ifraz edilmesine, kalan bölümün ise özelleştirme programına alınmasının” hükme bağlandığı belirtilen Danıştay 13. Dairesi kararında, bunlara rağmen derin su kuyularının bulunduğu alanın da Malatya Belediyesi’ne devredilecek taşınmazlar içerisinde yer aldığının anlaşıldığını kararda ifade etti.

 

Kararın son bölümünde, bu yönlerden ÖYK kararının kamu yararına ve hukuka uyarlılığının olmadığı gerekçesiyle, yürütmeyi durdurma kararının verildiği belirtildi.

 

Enter text here

Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına göre; Malatya Şeker Fabrikası'nın toplam 930 dönüm arazisinin, 196 dönümü fabrikaya bırakılmış, 717 dönümü belediyeye, Şeker Camii'nin bulunduğu 3,1 dönümlük bölümü Diyanet İşleri Başkanlığına, 10 dönümlük bir bölüm ise Malatya Emniyet Müdürlüğü'ne verilmişti. Bu düzenleme Temmuz ayında yapılırken, 8 Ağustos'ta Şeker İş Sendikası Genel Merkezi, Danıştay'a yürütmeyi durdurma kararı açmıştı.

 

FOTO: İHA

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız