SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şeker'in Lojmanları İçin Koruma Kararı

0
Güncellendi - 2018-12-07 04:24:16
Şeker'in Lojmanları İçin Koruma Kararı
A- A+ PAYLAŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Şeker Fabrikası binasının ardından fabrika yerleşkesi üzerinde bulunan lojmanlardan 11’i için koruma kararı verdi. Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin başvurusu üzerine geçtiğimiz Haziran ayında Fabrika binası için tescil kararı alan Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bu kez de fabrika alanındaki 15 lojmandan 11’i için 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi kapsamında kalan özellikleri taşıdığı gerekçesiyle koruma kararı verdi. Kurul, 4 adet lojmanı da tescil edilmesinin uygun olmadığı gerekçesiyle tescil talebini reddetti.

Malatya Şeker Fabrikası binası dahil olmak üzere fabrika yerleşkesi üzerinde bulunan yapı ve lojmanların tarihsel, sosyal birer kültür mirası olduğu gerekçesiyle çalışma başlatan Mimarlar Odası Malatya Şubesinin başvurusu üzerine,  Sivas Koruma Kurulu, şeker fabrikası ve arazisinin ardından üzerindeki 15 adet lojmandan, 2-4-6-8-9-10-11-13-15-17-19 No’lu parsellerde bulunanlar için tescil kararı verdi.  Kurul, 1- 3-5-7 No’lu parsellerde bulunan lojmanların 2863 Sayılı kanunun 6. Maddesindeki özellikleri taşımadığı gerekçesiyle tescilinin uygun olmadığına karar verdi.

Öte yandan Sivas Koruma Kurulu, tescilli fabrikanın bacasının da koruma altına alınması için, Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik kapsamında gerekli evrakların tamamlanarak kurula sunulmasına, kuruldan karar çıkıncaya kadar herhangi bir inşai ve fiziki müdahale yapılmaması gerektiğine karar verdi.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Malatya Şeker Fabrikası alanındaki lojmanlara yönelik tescil kararında şu ifadeler yer aldı:

“İnönü Mahallesi’nde tapunun 5498 ada 17 No’lu parselinde kayıtlı, mülkiyeti Maliye hazinesine ait Şeker Fabrikası Yerleşkesinde Yer Alan lojman binalarının tescil edilmesi isteminde bulunan TMMOB Mimarlar Odası Malatya Şubesi'nin 26.03.2018 tarih ve 70 sayılı yazısı okundu ve ekleri incelendi:

Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü raportörünün 20.11.2018 tarih ve 543215 sayılı dosya inceleme raporu okundu ve açıklamaları dinlendi.

Dosyasındaki bilgi ve belgeler incelendi, 31.10.2018 tarih ve 4688 sayılı Kurulumuz kararı gereği alan Kurul üyelerince yerinde incelendi; yapılan görüşme sonunda;

 Malatya İli, Yeşilyurt İlçesi, İnönü Mahallesi'nde tapunun 5498 ada, 17 parselinde kayıtlı, mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait Şeker Fabrikası Yerleşkesinde Yer Alan Lojman binalarından 1- 3-5-7 plan nolu lojmanların 2863 sayılı Kanunun 6. Maddesi kapsamında kalan özellikler taşımadığında tescil edilmesinin uygun olmadığına, 2-4-6-8-9-10-11-13-15-17-19 olan nolu lojmanların 2863 sayılı Kanunun 6. Maddesi kapsamında kalan özellikler taşıdığından tescil edilmesinin uygun olduğuna koruma alanının kararımız eki kadastral haritada gösterildiği şekliyle uygun bulunduğuna, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 tarih ve 660 sayılı ilke kararı gereği koruma grubunun II. Grup olarak belirlenmesine, hazırlanan anıt fişlerinin onanmasına;

 Malatya İli, Yeşilyurt İlçesi, İnönü Mahallesi’nde tapunun 1072 ada, 26 parselinde yer alan 2863 sayılı Kanun kapsamında özellikler gösterdiği anlaşılan Tescilli Şeker Fabrikasının Bacasına yönelik 13.03.2012 tarih ve 28232 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik kapsamında gerekli evrakların tamamlanarak Kurulumuza sunulmasına, Kurulumuzdan karar alınıncaya kadar herhangi bir inşai ve fiziki müdahale yapılmaması gerektiğine karar verildi."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Abdulvahap gulezgin (5 yıl önce)
    KKK'nı kimin dinleyeceğine bakalım...
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU. (5 yıl önce)
    Yerinde ve doğru bir karar... ! ! !
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Sözen.ÇEKÜL vakfı temsilcisi (5 yıl önce)
    Bu lojmanlar özellikli yapılar,bu karar isabetli olmuş,arazinin en azından o bölümünün yapılaşmaya açılmasının önünü keser,mimarlar odasını kutluyorum.Malatyada birer birer yıkılıp gidiyor tarihi ve kültürel mirasımız.
    0
    0
    Yanıtla
  • kazım (5 yıl önce)
    Şehrin göbeğinde kalmış bir fabrika olamaz. Lojmanların neresine koruma kararı alınmış merak ettim açıkcası. Fabrikayı şehir dışına yeniden kurabilirsek, herkes rahatlayacak. Aksi halde bir şekilde o fabrika şehir içinde mevcut hali ile üretim yapmamalı. Ama özelleştirme yapılmadan modern bir tesis olarak şehir dışına kurulmalı. İki de bir bu fabrikayı, binalarını, sendikasını vs. gündemde görmek yordu biraz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım Bey, giden fabrika bir daha geri gelmiyor belki şehrin ortasında ama bi giderse yenisi gelmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • bit türkiye sevdalısı (5 yıl önce)
    Yarın orayıda alırlar bekliyorlar alacaklar belli zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • recep solmaz (5 yıl önce)
    şeker fabrikasının alanındaki çok güzel çınar ağaçlarının doğal güzelliklerin bu kurul kararıyla korunması yeşilliklerle anılan malatyamız için güzel bir haber.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (5 yıl önce)
    BENCE SATIN GİTSİN PARA LAZIM DEĞİLMİ SATILMADIK NERE KALDIKİ
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    şeker lojmanları tarihi eser mi korumaya almışlar? saçmalık. bence yıkılıp içeresine halkın istifade edeceği yeşil alan ve sosyal rekreasyon merkezleri yapılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • SENCE YAPARLAR MI SAYIN MURAT BEY?
    0
    0
    Yanıtla
  • "Doğru" bir tesbit bence de. Aynen Sümerbak ve Tekel arazilerinde olduğu gibi halkın istifade edeceği işte onlardan yapılsın. (Yazarken Murat Bey inandı mı acaba?)
    0
    0
    Yanıtla