SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Bülent Korkmaz

''Sel ve 'Pat İsmet' Abi..''

A- A+ PAYLAŞ

Sel olaylarının yaşandığı, Malatya için de uyarıların yaşandığı bugünlerde, Bülent Korkmaz, 1991 Mayıs'ında Yeşilyurt bölgesinde yaşanan, 8 kişinin öldüğü, büyük çapta zararın meydana geldiği depremle ilgili bir "hasar tespit" gözlemini, mail grubundaki dostlarıyla paylaştı.

Uzunca bir süredir, "yoğun işleri" nedeniyle yeni yazılarını okuyamadığınızı düşündüğümüz yazarımız Bülent Korkmaz'ın, "müşahhas tespitler" içeren bu mailini, onu okura unutturmama adına, okurlarımızla paylaşıyoruz:

İşte, o mail..

"..Sene MS 1991, Mayıs veya Haziran ayı olsa gerek...

Gün olarak tam hatırlamıyorum ama hafta içi olduğunu sanıyorum. Çarşamba mı ne? Aman ne önemi var sanki, mevzuya gelelim...

Sabah kalktım erkenden, o yıllar kastecilik yıllarım, tükana gideceğim. Doğal bir eylem olarak tuvalete intikal ettim, ne edeyim? Sular kesik. Tamam dedik, gine bi yerde boru patladı.

Yalanız o gece epey şimşek çakıyordu, ben uyumuşum, uyumayanlardan veya uyuyamayanlardan sonradan duyduğuma göre sabaha kadar çakmış durmuş. Bizim coğrafyada şimşek böyle aralıksız ve de biteviye çakmaz, 1-2 çakar, haersi geçer (hırs sözcüğünün Çırmıhtıcası, söylenirken ne a' ne 'e'ye benzeyen bir sesle söylendiği uçun beyleleyin yazıyım).

Evden çıktım, çarşıya geliyim ki işe gelem, dediler sel geldi, o nassı iş? Ula bi gettik Karaman Köprüsünün oraya, su o yükseklikte köprünün üzerinden akmış, trilyonlarca hayvana mezar olan eski mezbahanın dar pencerelerindeki demirleri tarumar etmek suretiyle söken odun kütükleri içeri girmiş. İnanın şu gün olmuş, ben halen o su o yüksekliğe nasıl yükselip aktı, aklım almıyor, gözümle görmediğim için halen inanasım gelmiyor.

Dediler, ölenler var, selin başlangıç yeri olan Kozluk'ta. Kasteciyim ya, kalktım gittim. Dere kenarında bir ailenin evi mahvolmuş, içindekilerle beraber, ayrıca içme suyunun kaynağının orada 2 işçi mi ne ölmüş, yanlış aklımda kalmadıysa toplamda 8 kişi ölmüştü. Ancak Gündüzbey ve Çırmıhtı içinde can kaybı yok, çay kenarındaki evlerden yıkılanlar var.

Durup dururken aklıma bakın bir Çırmıhtı atasözü geldi, unutmadan yazam:

"Dere kenarında ev alma sel uçun
Yaşlılıkta genç kız alma el (mahle) uçun"

Yorumu takdirlerinize bırakıyorum.

Bu hasarın ertesi günü mü ne gıymetli gomşum, asil insan Hakan Paşamla malikanelerinde oturuyoruz (46 oda ve 4 tuvaleti olan 1 evdir, bilenler bilir). Babası İsmet Abi (Pat İsmet bilinen adı) çay kenarında bahçeye gitmiş, ne oldu diye, tabii sel orayı da dağıtmış.

İsmet Abi içeri girdi ve tek cümle söyledi:

"Uşahların evlenmesi 5-6 sene geriye vurdu..."

Sebep: İsmet Abi demek oraya kavak tikmiş. Kavaklar büyüyüp serpilecek, kereste olacak, o paraynan çağalar evlenecek.

Vallaha tesadüfen olsa gerek, Yalçın Paşam bu olaydan ben diyem 5 siz deyin 6 sene sonra evlendi.

Ben mi? Sele giden bahçamız olmamakla birlikte 15 sene sonra hangi akla hizmetse evlendik işte!."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

Bülent Korkmaz yazıları