SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şelale Gitti mi?

A- A+ PAYLAŞ

Kentin simgelerinden olan Kernek Şelalesi yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Şelale yanında bulunan ve uzun süredir rantabl olmadığı gerekçesiyle kullanılmayan santralın işletim hakkı geçtiğimiz yıl yapılan ihale ile Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş’ye verilmişti. Şirket yetkilileri, Malatya'ya gelerek, alanda faaliyet gösteren kafeteryayı ve üst kattaki şelale restaurantın tahliyesini istedi ve istek hemen yerine getirildi. Belediye başkanı Ahmet Çakır “İlgili firma ile görüşmeler yapılıyor. İşletmeye açılması halinde üst kısmın (Şelale Restaurant) sanatsal ve sosyal amaçlı kullanılmasını talep edeceğiz. Henüz vaziyet planlarını görmedik” derken, teknik uzmanlar “Santralin işletmeye açılmasıyla şelale ve çevresinin doğal dokusunun bozulacağı ve su kaynağının uzun vadede kuruyacağı” endişesi taşıdıklarını belirtiler.

BELEDİYENİN UNUTKANLIĞI MI?
Mülkiyeti DSİ’ye ait iken, zamanın (1996) Enerji Bakanı Recai Kutan tarafından belediyeye devredilen alan üzerinde bulunan ve bir dönemler Malatya merkezin elektrik üretimini karşılayan santral ve alanının belediyeye kazandırılması için girişimler olmayınca, burası da diğer santraller gibi ihale kapsamına alındı, Adıyaman Besni ile Malatya Derme ve Erkenek santralleri ile birlikte geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ihaleye çıkarıldı. 4 santralın birlikte yapılan ihalesi sonrasında en yüksek teklif olan 13 milyon 800 bin lira veren Kayseri ve Civarı A.Ş, bu santralların işletim hakkını aldı.

VAZİYET PLANI HENÜZ GELMEDİ
Geçtiğimiz günlerde Malatya'ya gelen şirket yetkilileri, faal olarak hizmet veren kafeteryayı ve Şelale restaurantın derhal tahliye edilmesini isteyince her iki alanda acilen boşaltıldı.

Konu ile ilgili olarak Belediye başkanı Ahmet Çakır; “HES kayıtlarda yok. İhaleyi alan firma ile görüşmelerimiz sürüyor. Firmanın, santrali işletmeye açması halinde santralin üzerinde bulunan tesisimizin sanatsal ve kültürel amaçlı olarak kullanılmasını talep edeceğiz. Ama şu anda ortada bir şey yok. İlgili firmadan vaziyet planlarını istedik. Henüz gelmedi. Geldikten sonra orayla ilgili kararı birlikte vereceğiz” dedi.

DOĞAL DOKU VE SU KAYNAĞI ZARAR GÖRECEK
Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz teknik uzmanlar ise “Santral işletmeye açılması halinde, çevrenin doğal yapısı önemli ölçüde zarar görmesinin yanı sıra zamanla doğal su kaynağının yok olmasına neden olacaktır. Bu durumda yıkılan Belediye eski binası gibi kentin simgelerinden biri daha yani Kernek ve Şelalesi yok olacaktır” diyerek endişelerini dile getirdiler.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız