SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şelalemize Dokunmayın!'

A- A+ PAYLAŞ
Kernek Şelalesi'nin, buradaki Hidroelektrik Santrali (HES)'nin, özelleştirme adı altında bir
şirketesatılması nedeniyle halkın yararlanmasına kapatılmasına Malatya Kültür ve Yaşam Derneği'nden tepki geldi. 
Dernek başkanı Mimar Abdurrahman Yavuz, konuya ilişkin olarak "Şelalemize Dokunmayın" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Yavuz'un açıklaması şöyle:
"Yaşayan bir Malatya… 
400 bin insan…  
Malatya’ lı olsun ya da olmasın dışarıdan gelen konukların ilk gezdirildiği yer…
Şehrin göbeğinde nefes alan bir doku… 
Uzaklara gidemeyenlerin yürüme mesafesindeki doğal ve görsel zenginliği…
Kanalı, kafeleri, dondurmacıları, nargilecileri ve şelalesi ile Kernek Meydanı ve Kanal Boyu… 
Şelalenin, huzur ve mutluluk vermesinin yanı sıra, içme suyu ve doğal ortamın korunmasına da çok önemli katkıları var. Sadece turistik açıdan değil sağlık açısından da çok önemli bir mekân. Şimdi şehrin göbeğinde kurulacak bir santralle sadece Kernek Meydanı değil tüm Malatya nefessiz kalacak. İşin içinde sadece gezilip görülen eğlenilen ve yaz sıcağında serinlenilen bir mekânın yok olması değil, doğanın yavaş yavaş öldürülmesi var. Açılacak olan santralle birlikte önce su miktarı azalacak. Suyun hayat götürdüğü mekânlarda doğal bir yıkım süreci başlayacak. Şelalenin bulunduğu mekandaki lokantanın, çay ocaklarının ve çocuk parkının kapanması ile simgesel değeri olan bir mekan kaybedilmiş olacak.   
Doğal su kaynağı yatağına, doğal güzelliğe ve Derme kanalından gelen suyun da beslendiği şelalesiyle Malatya’da yaşayan hemen hemen herkesin yaşamında önemli bir yer tutan Kernek’in ortasına, şelalenin de hemen yanına kurulacak Hidroelektrik Santrali  (HES) ile kentimizin simgesel mekânlarından biri daha yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. 
Gelişmiş diye tabir ettiğimiz ülkelerde şehirlerin ortasında kocaman nefes alan parklar ve su alanları bulunmaktadır. Şehirlerin havasını temizleyen yaşam alanlarıdır. Çoğu şehirde göletler havuzlar botanik bahçeler yapay olarak yaratılmışken,  Malatya böyle bir doğal  zenginliğe sahip nadir şehirlerden biridir. Doğası, suyu ve temiz havasının yanı sıra kentin tam ortasında olması nedeniyle 7’den 77’ye her yaştaki insanın gezinti alanı olan Kernek semti, Malatyalıların kültürel ve sanatsal yaşamlarında da önemli yer tutmaktadır. Enerji elbette tüm insanlar için gereklidir. Ancak bu enerji sağlanırken doğanın ve orda yaşayan canlıların katili olmamak gerekir. Diğer bir çok enerji elde edilen yönteme göre daha az zararlı görülen Hidro Elektrik Santralleri suyun akışını ve basıncını enerjiye çevirirler. Ancak bu nehirlerin su miktarını yani debisini azaltmaktadır. Azalan su ile birlikte nehir boyunca ve nehir sayesinde yaşayan doğa yavaş yavaş ölecektir. Barajın kurulacağı yerler bu nedenle çok önemlidir. 
Kent meydanında bulunan ve şehrimize neşe, nefes ve hayat veren üstelik de Malatya’nın simgesi olmuş bir mekânın yok olmasına sessiz kalmak çocuklarımıza yapacağımız en büyük haksızlık olacaktır. Çünkü bu çevre onların bize emanetidir…

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız