SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şemsi Belli İstanbul'da Anıldı

A- A+ PAYLAŞ

Türk şiiri ve edebiyatının büyük ustası gazeteci Şemsi Belli şiirlerle anıldı.

Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezinde oğlu Bengü Belli tarafından düzenlenen anma gününe büyük ilgi vardı. Sema Çevik”in sunuculuğunu üstlendiği programda Şemsi Belli’nin arkadaşları, sevenleri, öğrencileri anılarıyla ve şiirleriyle davetlilere duygulu saatler yaşattı.

Rıza Beşer, Meral Dalaman, Turgay Akşahin, Necati Dikmen, Ayşe Egesoy, Mahmut Erdal, Mehmet Ergönül, Cazim Gürbüz, Ahmet Selçuk İlkan, Engin Köklüçınar, Faika Sarp, Sadık Kayhan, Süleyman Özerol, Nedret Selçuker gibi sanat, basın ve edebiyat dünyasından seçkin kişilerin katıldığı anma gününde Türk Halk Müziği Sanatçısı Şehnaz Sema Yadigar Şemsi Belli’nin sevdiği türküleri okudu.

'Anayasso'su, 'Emmoğlu'su, 'Bir Yangının Külü' sü ve daha nice şiiri ile yüzümüze yayılan tebessümle bizleri o yörelere alıp götürdüğünü söyleyen Şairin büyük oğlu Orhan Belli anma gününde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Babam hayatını ve düşüncelerini şiirlerine yansıtarak ölümsüzleştirmiş olmakla eserleriyle hep yaşadı yaşayacaktır. Dünya üzerinde ilk defa bir eseriyle bir beldeye köprü yaptıran şair Şemsi Belli olmuştur. Şemsi Belli Anadolu insanının acı gerçeğini yakından bilirdi.”

Orhan Belli, milletvekili adayı olduğu yıllarda babasının miting konuşmalarında “Huzurunuza yalan söylemeye çıktım!... Sizleri kandırıp oylarınızı almaya sonradan da parlemontaya girip kasıla kasıla çalım yapmaya çalışacağım, eğer bana oy verirseniz.” sözleri ile babasının o yıllarda neden milletvekili seçilemediğini anlatması salonu dolduran izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.

Şairin bestelenmiş şarkılarının müzik öğretmeni Sena Örenel eşliğinde seslendirildiği ve Şemsi Belli'nin eserlerinden ve yaşamından kesitlerin sunulduğu Barkovizyon gösterisinin de yer aldığı anma programı yoğun ilgi yüzünden bir saat gecikme ile bitti.

Forumlar, ekranlar yapay görüntüler “sen bana ben sana”pazarlığı ile alınmış hak edilmemiş ünler, kişisel ve siyasal etkinlikler, her şey silinip gider bir gün; kara tahtalardaki tebeşir gibi. Ama toplumun belleğinde sadece gerçek sanat ürünleri, gerçek sanatçılar kalır” diyen unutulmayan edebiyatçı Şemsi Belli’nin oğlu Bengü Belli önümüzdeki yıl düzenlenecek anma gününü babasının yaşadığı ve hayata gözlerine yumduğu ilçe olan Kadıköy ilçesinde yapmak için şimdiden hazırlıklara başladığını belirtti.

Merhum Şemsi Belli'nin jüri üyesi olduğu bir şiir yarışmasında tanışarak evlendiği eşi Gülsen Belli de, anma programını eşinin en sevdiği çiçek olan Leylak demeti ile izledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız