SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şemsi Belli Kitabı

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:32:36
Şemsi Belli Kitabı
A- A+ PAYLAŞ

Süleyman ÖZEROL

Şemsi Belli ile ilgili tez çalışması yapan Melih Yılmaz arkadaşımız çeyrek yüzyıllık çalışmasını değerlendirdi ve “Şemsi Belli /Hayatı, Sanatı, Eserleri” adıyla bir kitap hazırladı. Bu kitap Malatya kitaplığı tarafından yayınlandı.

Melih Yılmaz ile tanıştığımızdan buyana özellikle Şemsi Belli ile ilgili çalışmasının kitaba dönüşmesi düşüncesinin gerçekleşmesi onun kadar benim de beklediğim bir şeydi. Şemsi Belli’yi görmezden gelenlere karşı bu çalışma bence önemli bir adım oldu. Siz kaç kişi gördünüz hem öğretmen, hem avukat, hem şair, hem gazeteci, hem yazar, hem siyasetçi… Daha da sayacağım birçok iş ile ilgilenen Şemsi Belli’yi ben “şair” olarak değerlendirdim hep. Kırk beş yıl önce Anayaso adlı şiirini kim unutabilir ki? Hangi şair şiiri ile Zap Suyuna köprü yaptırdı dersiniz? Hangi Şair? İşte Şemsi Belli’nin “Anayaso” şiiri, altmışların sonlarında Anadolu’nun sorunlarına parmak basan bir şiirdi. Kendisinin deyimi ile “Haso’nun, Memo’nun sesi”ydi…

Kitabı 5 Ağustos 2013 günü Güngör Bebek ile Ballıkaya’ya geldiğinde bana imzalayan Melih Yılmaz, Vali Ulvi Saran’ın kitabın adının “Bir Deli Rüzgâr” olmasını önerdiğini, ancak Şemsi Belli ile ilgili yazılarımı topladığım kitap bütünlüğündeki çalışmamın adının “Bir Deli Rüzgâr” olduğunu bildiğini, bu nedenle uygun olmadığını belirttiğini söyledi.

Ben önce Melih Yılmaz’dan söz edeyim, Şemsi Belli’ ile ilgili kitabından da elbette…

Melih Yılmaz

1966 yılında Malatya’da doğru. Aslen Hekimhan Güzelyurt Polatlı Mahallesindendir. Babası emekli PTT müdürü, annesi ev hanımıdır. İlkokulu Pütürge, ortaokulu Yeşilyurt, liseyi 1983 yılında Darende’de bitirdi. Bir süre tarım ve inşaat işçiliği yaptı. 1987’de girdiği Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1991’de bitirdi. Aynı yıl Malatya’da bir süre özel bir dershanede çalıştı. Daha sonra sırasıyla Siirt, Yalova, Samsun gibi ilerlin değişik liselerinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve yönetici olarak görev yaptı. Hala edebiyat öğretmenliği görevini sürdürmektedir. Evlidir; bir kız çocuğu babasıdır.

Melih Yılmaz’ın üç romanı yayımlanmıştır: gece /Bir güneydoğu Masalı (Babıali Kitaplığı, 2008), Birinci Paketi (Ozan Yayıncılık, 2009), Gazel Kuşları Japon Balıkları (Ozan Yayıncılık, 2013

Şemsi Belli

Melih Yılmaz, Şemsi Belli kitabı beş bölümden oluşmuş. Her bölümde birbirinden ilginç örnekler ve şiirler yer almaktadır.

Birinci Bölümde Şemsi Belli’nin Hayatı: Ailesi, eğitim ve iş hayatı, evliliği, gezileri, sanatsal çalışmaları, ölümünün basında yankıları… Burada Malatya basınındaki yankılarını sayın hemşerim bana sormuş olsaydı kendisine iletirdim. Çünkü Hamle gazetesinde yayınladığım bir haftalık dizide bu yer aldı.

İkinci Bölümde Şemsi Belli’nin Hayatı: Gülmece yazıları, şiirlerinin yapısı ve özellikleri, bestelenenleri… Bir Yangını Külü, Anayaso, Emmoğlu…

Üçüncü Bölümde Şemsi Belli’nin Eserleri: Çeşitli türlerdeki 34 kitap…

Dördüncü Bölümde Şemsi Belli’nin Eserlerinden Seçmeler… Şiirlerinden… Evet, şiirlerinden seçmeler… İki sayfa daha eklenmeli ve “Aramayın Beni Başka Yerlerde” şiiri de eklenmeliydi.

Bu Melih, Şemsi Belli’yi aynen benim gibi “şair” olarak değerlendirmiş. Ancak ben onun asıl önemli yanının da dile getirilmesini diliyorum: halk kültürü derleme ve araştırmaları…

Beşinci Bölümde Şemsi Belli İle Yazışmalar: Bu bölümde Melih Yılmaz’ın 1990-1991 yıllarında Şemsi Belli ile yazışmaları var. Aslında kitabın omurgasını oluşturan yazışmalar…

Şemsi Belli’nin Zaman Dizimsel Yaşamöyküsü, Bibliyografya, Dizin, Fotoğraflar ve Belgeler ile kitap tamamlanmış.

Aramayın Beni Başka Yerlerde

“Aramayın Beni Başka Yerlerde” şiirini Antoloji dergisinde okuduğumda Şemsi Belli’nin şairlik yönünü bir başka takdir etmiştim. Halk ozanı geçinen birçok şairin ötesinde bir usta ozan olarak gördüm o zaman Şemsi Belli’yi. Malatya’daki radyo ve televizyon programlarımda bu şirini çok kez okudum.  Yazımın sonunda da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Aramayın beni başka yerlerde,

Küllenmiş mangalda yatan kor benim,

Pırlantadan taşan renk benim değil,

Heybedeki yeşil benim, mor benim.

 

Akşam ateşiyim çadır önünde,

Bir kuru sırımım çarık gönünde,

Doğu kızlarının saç püskülünde,

Boncuk benim, ışık benim, nur benim.

 

Benim değirmenin önündeki yük,

Benim şu kıraçlar, şu koca höyük,

Zerreden ufağım, dağlardan büyük,

Acı soğandaki ince zar benim.

 

Fukara çobanın işliğindeyim,

Çocukların bayram harçlığındayım,

Gelinlik kızların başlığındayım,

Rüzgâr benim, yağmur benim, kar benim.

 

Arpa ekmeğiyim esmer ve katı,

Kahve koydukları bir eski kutu,

Ben çakırdikeni, ben ayrık otu,

Kurda kuşa, dağa taşa yar benim.

 

Ne yapsanız, ne etseniz nâfile,

Sinmişim kavala, mızraba, tele,

Emrah'ta coşkuyum, Yunus'ta çile,

Müşkül benim, çetin benim, zor benim.

 

Ben postta çökelek, pekmezde şıra,

Ben gazı tükenmiş isli bir çıra,

Bahçeye, bostana, taşa, bayıra,

Yorgun alınlardan düşen ter benim.

 

Aramayın beni başka yerlerde,

Haritada görünmeyen yer benim.

Pırlantadan taşan renk benim değil,

Kilimdeki sarı benim, mor benim.

Şemsi BELLİ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız