SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Senaryo: 7.5 Şiddetli Deprem!.

A- A+ PAYLAŞ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın 23-25 Aralık'ta gerçekleştireceği 'Afet 2009 Milli Krizi Yönetim Tatbikatı'nda merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.5 şiddetindeki deprem senaryosu canlandırılacak. Malatya'nın da içinde bulunduğu 6 ilde eş zamanlı olarak uygulanacak olan Milli Kriz Yönetimi tatbikatının tanıtım brifingi de Adıyaman'da gerçekleştirildi.

ANKARA'DA AÇIKLAMA..
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nde, yarın başlayacak ve üç gün sürecek olan tatbikata ilişkin basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanı Hasan İpek, MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu ile diğer yetkililer katıldı. Toplantıda konuşan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanı Hasan İpek, Marmara ve Düzce depremlerinin üzerinden 10 yıl geçtiğini belirterek, bu sürede afete müdahale edilmesi ve yönetilmesi konusunda önemli gelişmeler kaydettiklerini ifade etti. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İpek, 11 ilde sivil-savunma ile arama-kurtarma, diğer illerde yalnızca arama-kurtarma ekiplerinin kurulduğunu, askeriyede ise arama-kurtarma taburlarının oluşturulduğunu söyledi. İpek, Türkiye'nin afete müdahale etme ve yönetme konusunda birçok ülkeden iyi seviyede olduğunu ifade etti. Yapılan çalışmalar kapsamında 19 ilde yapı denetim sisteminin kurulduğunu, yapı malzemelerini AB standartlarına uygun hale getiren yönetmelik çıkarıldığını kaydeden İpek, Türkiye'de binaların yüzde 27'sinin depreme karşı sigortalı hale getirildiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Daire Başkanı Nüvit Bektaş, yapılacak tatbikata ilişkin bilgi verdi. Yarın başlayacak ve üç gün sürecek olan tatbikatta merkez üssü Kahramanmaraş olan, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinin etkilendiği Richter ölçeğine göre 7.5 şiddetindeki depremi canlandıracaklarını söyledi. Tatbikatın ilk iki gününde afetle mücadelenin gerçekleştirileceğini, üçüncü gün ise afet sonrası yönetimin ele alınacağını belirten Bektaş, tatbikatın 09.00-19.00 saatleri arasında yapılacağını kaydetti.

Bektaş, 8 adet çalışma grubunun oluşturulacağını ve bunların koordineli bir şekilde çalışacağını söyledi.

Tatbikata Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti'nin de katılacağını bildiren Bektaş, cemiyetin buradan kesintisiz haberleşme hizmetini sağlayacağını ifade etti. Bektaş, TRT'nin ise kapalı devre yayın yapacağını kaydetti.
Tatbikata ilişkin brifingin ardından TRT tarafından hazırlanan Tatbikat Jenerik Senaryosu tanıtım filmi izlendi. Basın toplantısının ardından gazetecilere MGK içinde oluşturulan 'Afet Yönetim Merkezi' gezdirildi.

ADIYAMAN'DA BRİFİNG..
Bu arada Malatya'nın da içinde bulunduğu 6 ilde eş zamanlı olarak uygulanacak olan Milli Kriz Yönetimi tatbikatının tanıtım brifingi Adıyaman'da gerçekleştirildi.

Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay ve Malatya illerinde 23-25 Aralık tarihlerinde eş zamanlı uygulanacak olan Milli Kriz Yönetimi tatbikatının tanıtım brifingi Sivil Savunma Müdürlüğü'nde yapıldı. Vali Ramazan Sodan'ın yanı sıra kurum ve kuruluşların sorumlularının katıldığı brifingde, olası bir deprem ve deprem sonrasında yaşanacakların senaryosu anlatıldı.

Sivil Savunma Müdürü Necmettin Özdemir tarafından slayt eşliğinde anlatılan senaryoda, ortaya çıkabilecek sorunlar ve yapılacak olan tatbikatlar hakkında bilgiler verdi.

Deprem senaryosu hakkında bilgiler veren Vali Ramazan Sodan, "Senaryo gereği Doğu Anadolu fay sistemi içinde 95- 100 kilometre uzunluğa sahip Gölbaşı- Türkoğlu segmenti üzerinden Kahramanmaraş il merkezine en yakın yerde 7.5 büyüklüğünde bir depremin olacağı kabul ediliyor. Bu büyüklükte bir depremin Kahramanmaraş ve civarını hangi şiddetle etkileyebileceği ve ne tip yapısal hasarlar doğuracağı daha önce oluşmuş depremlerde meydana gelen hasar istatistiklerinden yararlanarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Buna göre Kahramanmaraş Türkoğlu ve Adıyaman Gölbaşı ilçesinin olası depremden en çok etkileneceği kabul edilmiştir. Tatbikatta; kriz yönetiminde görev alacak personele kriz yönetimine ilişkin tecrübe kazandırılması ve haberleşme sistemlerinin işleyişlerinin denenmesi amaçlanmaktadır" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız