SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Senatodan Dönüyor

A- A+ PAYLAŞ

Fransa Senatosu, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin referanduma götürülmesinin zorunlu hale gelmesine karşı olduğunu bildirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye’nin olası AB üyeliğini referanduma götürme taraftarı.

Fransız Senatosu’ndaki çoğunluğun, Türkiye için “yaralayıcı” olduğu gerekçesiyle mecliste kabul edilen ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin referanduma götürülmesini zorunluluk haline getiren anayasa değişikliğine karşı olduğu bildirildi. Hükümete yakın sağcı “Le Figaro” gazetesi, Fransız Senatörlerin, Ulusal Meclis’te 3 Haziran’da kabul edilip görüşülmek üzere Senato’ya sevk edilen ve Türkiye’ye otomatik referandum koşulunu içeren değişiklik önergesini iptale hazırlandığını haber verdi.
‘Türkiye’ye hakaret’
Gazetenin haberine göre, Senato’da da çoğunluğa sahip olan iktidardaki Halk Hareketi İçin Birlik (UMP) grubunun büyük bölümü, “nüfusu toplam AB ülkeleri nüfusunun yüzde 5’inden fazla olan ülkelerin AB’ye üyeliğinin onayı için mutlaka referanduma gidilir” şeklindeki anayasa değişikliği önergesine, “Türkiye’ye hakaret” anlamı taşıdığı için karşı çıkıyor.
Eski başbakanlardan Senatör Jean-Pierre Raffarin, geçen hafta yaptığı açıklamada, Senatodaki oylamalarda, AB üyeliği için Fransa’da doğrudan referandum öngören maddenin değiştirilmesi için önerge hazırlığında oldukları mesajını vermişti. Raffarin, “Bu konuyu, Senato’da UMP grubunda konuştuk. Grubumuzda çok sayıda üye, bu maddeye karşı. Mecliste kabul edilen ve doğrudan Türkiye’yi hedef alan madde bir hata, anayasada doğrudan bir ülke parmakla gösterilemez” demişti.
Fransız hükümetinin sol eğilimli Avrupa İşleri Bakanı Jean-Pierre Jouyet, geçen günlerde yaptığı bir açıklamayla önergenin Türkiye’ye hakaret anlamına geldiğini ifade etmişti. Ulusal Meclis’teki oylama sırasında referanduma ret oyu veren Sosyalistlerin Senato’da benzer şekilde hareket etmesi bekleniyor.
Senato Hukuk İşleri Komisyonu, bugün mecliste kabul edilen kurumların reformuyla ilgili anayasa değişikliği paketini görüşmeye başlıyor. Anayasa değişikliği paketinin Senato Genel Kurulu’nun gündeminde 17 Haziran Salı günü yer alması öngörülüyor.

Güçlü olasılık iptal
Bu durumda “yüzde 5” formülünün Senato Genel Kurulu’nda iptal edilmesi ve Anayasa paketinin hükümetçe meclise sunulan taslak metninde yer alan “referanduma gidip gitmeme inisiyatifini o günün cumhurbaşkanına bırakan” hükmüne geri dönülmesi en güçlü olasılık olarak değerlendiriliyor. Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi için parlamentonun her iki kanadının değişiklik metnini özdeş ifadelerle ve yüzde 51 çoğunlukla kabul etmesi, ardından da meclis-senato birleşik oturumunda yüzde 60 oranında oyla onaylaması gerekiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız