SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şenlik Siyaset Engeline Takıldı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:42:06
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir'de 6-8 Eylül günleri arasında yapılması planlanıyorken, AKP'li belediyelerin Mısır ve Suriye'deki olaylar nedeniyle şenlik yapmamaları konusunda AKP genel merkezinin kararının ardından 23. Arapgir Bağbozumu Şenlikleri'nin de iptal edilmesine, Arapgir Sivil Toplum Platformu'ndan tepki geldi. Platform adına Arapgir Kültür Derneği Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 4-3'lük oy çokluğuyla alınan iptal kararının siyaset engeline takıldığı belirtilerek, " Siyasetin Arapgir Bağbozumu Şenliklerine etki etmemesi gerektiğini düşünüyoruz.  Arapgir Bağbozumu Şenlikleri sadece bir eğlence programı olarak algılanması bizi çok üzmüştür. İptal kararı doğru olmamıştır. "denildi. Açıklamada, bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi için İstanbul'da önümüzdeki hafta geniş kapsamlı bir toplantı yapılacağı da belirtildi.

Arapgir Sivil Toplum Platformu'nun şenliklerin iptaline ilişkin tepkisini dile getirdiği açıklama şöyle:

"6- 8 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 23. Arapgir Bağbozumu Şenlikleri, Arapgir Belediyesi'nin baskıları sonucu  Mısır olayları gerekçe gösterilerek iptal ettirildi. 

23. Arapgir Bağbozumu Şenlikleri, 26 Sivil Toplum Kuruluşu'nun ortak çalışmasıyla tertiplenmiş olup tüm masraflar yine derneklerin sonsuz özverisiyle karşılanmıştır. Yapılan masraflar derneklerimizi zor durumda bırakmıştır. 

Arapgir'in tanıtımına ve hak ettiği değere ulaşması açısından büyük katkı sağlayan şenliklerin, 10 gün kala iptal ettirilmesi bölgede şenlikler için hazırlık yapan özellikle de Arapgir esnafına ve ekonomisine büyük hüsran yaşatmıştır. 

Derin tarihi, zengin kültürü ve eşsiz üzümü ile Arapgir'in hakkettiği değere ulaşması için 60 yıllık bir geçmişi olan Arapgir Kültür Derneği var gücüyle çalışmaktadır. Arapgir'e hizmeti ön plana tutan Arapgir Kültür Derneği, ilçenin kalkınması için üzerine düşen göreve her zaman sahip çıkmıştır. 

Bu anlamda da 40 yıllık bir maziye sahip ve tüm Arapgir halkının önemsediği ve dört gözle beklediği Bağbozumu Şenlikleri iki yıldır düzenlenmemektedir.  2012 yılında şenliklerin düzenlenmemesinin sebebini sorduğumuzda ise Arapgir Belediye Başkanı Sayın Haluk Cömertoğlu yaptığı açıklamada ekonomik boyutlarını gerekçe göstererek bu şenliklerin STK'lar tarafından üstlenilmesi gerektiğini ifade etmişti. 10 Ağustos 2012 tarihinde Arapgir Postası'nda Arapgir Belediye Başkanı Sayın Haluk Cömertoğlu'nun yaptığı açıklamada Bağbozumu Şenlikleri'nin artık belediyenin bir işlevi olmadığını ve ekonomik boyutunu kaldıramadığını bunu Arapgir'e mensup STK'ların derneklerin üstlenmesi gerektiğini açıklıkla ifade ederek bu konuda Arguvan ve Kemaliye festivallerini örnek göstermişti. 

Bunun üzerine Arapgir Sivil Toplum Kuruluşlarının ortak çabası neticesinde 22 Mart 2013 tarihinde Arapgir Kültür Derneği tarafından düzenlenen ve ilk kez Arapgir Sivil Toplum Platformu'nda 18 derneğimizin hazır bulunduğu ve yine Arapgir Kaymakamı Sayın Ercan Turan,  Arapgir Belediye Başkanı  Sayın Haluk Cömertoğlu ve ilçe meslek odaları temsilcileri ve  bazı akil hemşehrilerimizin katıldığı ve Arapgir Nazar Otel'deki İstişare toplantısında Eylül 2013 tarihinde Bağbozumu Şenlikleri'nin yapılması için prensip kararı alındı. 

Bu prensip kararın alınmasından sonra, İstanbul'da iki kez Arapgir Belediye Başkanı ve Kaymakamının katıldığı ve bütün derneklerin iştirak ettiği toplantılar organize edildi. Şenliklerin ekonomik gücünün Arapgir Kültür Derneği öncülüğünde diğer sivil toplum dernekleri katılımıyla benimsenerek çalışmalara hızlı bir şekilde start verildi.  Bunun üzerine yedi kişilik bir tertip komitesi kuruldu. 

Şenlik organizasyonda yapılacak olan konser, sempozyum, konaklama, yemek, ulaşım ve üzüm yarışması gibi tüm çalışmaların giderleri belirlenerek Arapgir Kültür Derneği tarafından 26 derneğimizin verdiği katkılar neticesinde uygulamaya geçildi. Bu süreçte, özellikle konserde sahne alacak Mehmet Erdem ve Sevcan Orhan ile Arapgir Kültür Derneği tarafından sözleşme yapıldı. Ve hazırlıklar son aşamaya geldiği noktada ise; Arapgir Belediye Başkanı'nın mensup olduğu siyasi partinin kendi teşkilatlarına gönderdiği festivalleri iptal edin uyarısı Arapgir Bağbozumu Şenlikleri'nin yapılmamasına sebep oldu. 

Tertip Komitesi'nde Bağbozumu Şenlikleri'nin yapılması görüşlerine rağmen Arapgir Belediye Başkanı Sayın Haluk Cömertoğlu, Arapgir Kaymakamı Sayın Ercan Turan, Sayın Cengiz Yıldız ve Sayın Turhan Onar yapılmaması için oy kullanırken, Arapgir Kültür Derneği Başkanı Sayın Turgay Akşahin, Arapgir Postası sahibi Sayın Kamuran Sezer ve Ataşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü Sayın Deniz Kutlu yapılması yönünde oy verdi. 

Amacımız elbetteki dünyadaki ve ülkemizde yaşanan insanlık dramlarına kayıtsız kalmak değildir. Dünyada yaşanan her türlü insanlık dışı olaya bizde tepkimizi dile getirmeliyiz. Ancak bu tür hadiseler ülkemizin diğer noktalarında olduğu gibi Arapgir'de de Bağbozumu Festivali'nin yapılmasına engel olmamalıdır. Siyasetin Arapgir Bağbozumu Şenliklerine etki etmemesi gerektiğini düşünüyoruz.  Arapgir Bağbozumu Şenlikleri sadece bir eğlence programı olarak algılanması bizi çok üzmüştür. İptal kararı doğru olmamıştır. Eğlence programları şenliğin sadece yüzde 10'u gibi küçük bir bölümünü kapsamaktadır.  Halbuki bağbozumu şenliklerinin her yıl binlerce hemşehrimiz tarafından özlemle beklemektedir.

Yine ülkemizdeki bir çok yerel belediyelerdeki bazı iptaller yaşanmasına rağmen bazı belediyeler programlarına devam ettirdi. Bu durumun Arapgir Bağbozumu Şenlikleri'ni etkilemesi Arapgir'e gelecek binlerce hemşehrimizin ve ilçede hazırlık yapıp ekonomik getiri bekleyen esnafları zor durumda bırakmıştır. 

İptal kararı alınmasından sonra Arapgirli hemşehrilerimizden yoğun şekilde tepki görmüştür. Öyle ki derneklerimiz telefon ve mail yağmuruna tutulmuş, iptal kararının gerekçesi sorulmaktadır.  

Arapgir adına görev sorumluluk bilinci içersinde yaptığımız tüm çalışmalar, bu organizasyonun iptaliyle ne yazık ki zarar görmüştür.  Arapgir'e seyahat edecek bir çok hemşehrimizin ailesiyle ve memleketiyle buluşması iptallerle sonuçlanmıştır. 

Önümüzdeki bir hafta içersinde İstanbul'da Arapgir Sivil Toplum dernekleri olarak geniş kapsamlı bir şekilde ilçe ile ilgili değerlendirme ve yol haritası belirleme toplantısını da hayata geçirmeyi planlıyoruz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız