SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sentetik Uyuşturucu Ucuzladı, Kullanıcı Yaşı Düştü'

0
Güncellendi - 2018-04-20 04:00:30
'Sentetik Uyuşturucu Ucuzladı, Kullanıcı Yaşı Düştü'
A- A+ PAYLAŞ

  • İnönü Üniversitesi ve Adli Tıp Kurumu Malatya Grup Başkanlığı tarafından yürütülen sentetik uyuşturucuların etkilerinin araştırıldığı proje kapsamında çalıştay düzenlendi

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, saptanmasını zorlaştırmak için sentetik uyuşturucuların formülünün sürekli değiştirildiğini söyledi.

Kızılay, İnönü Üniversitesi ve Adli Tıp Kurumu Malatya Grup Başkanlığı tarafından yürütülen sentetik uyuşturucuların etkilerinin araştırıldığı proje kapsamında, bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında, sentetik uyuşturucuların fiyatları ucuzladığı için kullanıcı yaşının da düştüğünü söyledi.

Sentetik uyuşturucu kullanma yaşının 15'e kadar düştüğüne işaret eden Kızılay, "Lise ve üniversiteliler tarafından ucuza alınarak kullanılan sentetik uyuşturucularla mücadele konusunda ülkemizde ciddi çalışmalar yapılıyor. Yargıda da bunlara yüksek cezalar verilmesi hususunda çalışmalar yapılıyor ancak saptanması zorlaşsın diye sürekli sentetik uyuşturucuların formülünü değiştiriyorlar." diye konuştu.

Kızılay, sentetik uyuşturucunun hedef kitlesinin gençler ve çocuklar olduğuna dikkati çekerek, gençlerin ve çocukların her türlü bağımlılık yapan maddeye karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar ise 2 yıldır sürdürdükleri TÜBİTAK projesi kapsamında, sentetik uyuşturucunun kalp ve damar üzerindeki etkisini incelediklerini belirtti.

"Bonzai" diye bilinen uyuşturucu türünün ucuz olduğu için kolay ulaşılabilir olduğunu vurgulayan Parlakpınar, şöyle devam etti:

"Bunlar, farklı kavramlarla insanlara sunuluyor. Bonzai diye bilinen ve çeşitli ülkelerde farklı isimlerle tanımlanan, üzerine de 'insan tüketimi için değildir' gibi etiketlerle yasal kaçış yolları arayan ürünler. Bunlar yaş sınırlaması olmadan satılmaktadır. 1995 yılında bu sentetik uyuşturucuyu ilk keşfeden kişinin adının ilk harfleriyle anılan JWH-018'in alt versiyonunun sahibi 'Bunu kullananlar aptaldır, ne gibi etkilerinin olacağını kimse bilemez' diye cesurca bir ifadede bulunmuştur."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • feramuz karaca (6 yıl önce)
    Bu konuda çok ciddi kararlar alınmalı ve yaptırımı da çok ağır olmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (6 yıl önce)
    Aile yapısında körelme gençlik ne yapacağını bilmiyor eğitim sistemi çürümüş durumda gençler çocuklar etrafına baktığında okumuş üniversite mezunu bir çok yakınının işsiz olduğunu sefalet işinde yaşadığı iş bulamadığını görüyor sonuçta da neden okumuyorsun diyincesen okudun ne oldu diyorlar eğitim olmayınca da alkol uyuşturucu sigara hertürlü halt yaygınlaşırr
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (6 yıl önce)
    vergi koyun fiyatı arttar :)
    0
    0
    Yanıtla