SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Serada Kayısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:01:38
Serada Kayısı
A- A+ PAYLAŞ
Dünyaca ünlü ''Malatya Kayısısı'', İnönü Üniversitesi'nce hazırlanan bilimsel projeyle artık seralarda da yetiştirilecek. 
     
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin hazırladığı proje kapsamında kurulan seradaki kayısı ağaçları, olumlu sonuç vererek, bahçelerdeki ağaçlardan önce çiçek açtı. Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılı Haziran ayında, Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi'nin maddi katkılarıyla, üniversitenin Battalgazi ilçesindeki Tacan Kampüsü'nde kurdukları serada, Malatya'daki kayısı çeşitlerinin yetiştirilmesine başladıklarını söyledi. 
     
''Turfanda Kayısı Yetiştiriciliği Projesi'' adı altında başlattıkları çalışmayla kurdukları seraya, 125 kayısı ağacı diktiklerini belirten Asma, bunların büyük kısmının, ''erkenci kayısı'' olarak tabir edilen ''Dilbay'' ve ''Hasanbey'' çeşidi kayısılar olduğunu dile getirdi. 
     
Serada olumlu sonuçlar aldıklarını ifade eden Asma, kayısı ağaçlarının, normalden daha erken olgunlaşma göstererek çiçek açtığını vurguladı. Asma, Malatya'daki bahçelerde bulunan kayısıların aşırı sıcak olmadığı takdirde, en erken 28 Mart'tan sonra çiçek açmasının beklendiğini, seradakilerin ise daha erken çiçek açtığını söyledi. 
     
Projeye başlarken, Malatya'da kayısı hasadını arazi koşullarına göre bir ay önceden olgunlaştırmayı hedeflediklerini belirten Asma, seradaki kayısı ağaçlarının çiçek açmasıyla bunda başarılı olduklarını ifade etti. 
     
Hazırladıkları projenin 2016 yılına kadar süreceğini bildiren Asma, şunları kaydetti: 
     
''Bu projenin başarılı olup olmayacağını, ekonomik olup olmayacağını burada test ediyoruz. Dilbay ve Hasanbey kayısı çeşidi yaklaşık 10-15 gün önce olgunlaşmaktadır. Üniversitedeki seramızda daha çok bu kayısı çeşitlerini yetiştirmeye başladık. Seranın yüzde 80'ini bu kayısı çeşitleri oluşturmaktadır. Ayrıca, yurt dışından Malatya'ya getirilmiş olan Ninfa ve Tyrinte gibi yabancı merkezli kayısılar da bulunmaktadır. Bunlar da erken olgunlaşması ve erken hasat edilmesiyle bilinmektedirler. Seradaki kayısılarımız normalden önce çiçek açmaya başlamıştır. Projenin esas sonuçlarını 2012 veya 2013 yılı itibariyle alacağız.'' 
     
Seradaki kayısı hasadının da bahçelerdekine göre daha erken yapılacağını tahmin ettiklerini dile getiren Asma, ''Dışarıdaki ağaçlarda hiçbir kıpırdanma olmazken, seradakiler çiçek açtı. Diğerleri çağlayken biz hasat etmeyi planlıyoruz. Malatya Kayısısı'nın serada da yetiştirilebileceğini göstermek için hazırladığımız projeden olumlu sonuçlar alıyoruz'' dedi. 
     
Asma, serada ayrıca, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinin ünlü ''Dalbastı'' kirazını da yetiştirmeye başladıklarını, kirazın da erken hasadının mümkün olabileceğini düşündüklerini ifade etti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız