SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sertifikalı Üreticiler

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:12:07
Sertifikalı Üreticiler
A- A+ PAYLAŞ

Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen Kayısı Yetiştiriciliğinde Modern Üretim Tekniklerinin Yayımı Projesi ve Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi tamamlandı. Üreticiler teorik eğitimi sonrasında pratik uygulamaları tamamlayarak sertifika aldı. 

2014 yılında uygulamalı eğitimleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Çiftçi Eğitim ve Yayım Çalışma Grubunda görevli proje koordinatörleri ziraat yüksek mühendisleri Metin Karaca ve Muhittin Tekeş uygulamaları bizzat yerinde izledi. Proje kapsamındaki uygulamalara, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, uzman personel ve üreticiler katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, kayısının Malatya’nın vazgeçilmezi olması ve son yıllarda artık hedefin kaliteyi artırmak olması nedeniyle bu tarz projelerin önem taşıdığını söyledi. Günci, üreticilerin yapılan çalışmalardan haberdar olması ve uygulamaları yerinde görmesi, yeni teknikleri uygulamaları, çevrelerine aktarmaları verim ve kaliteye direkt etki edeceğini belirtti.

Üreticilere iki gün teorik eğitim sırasında; kayısı yetiştirme tekniklerinden dikim tekniği, budama, ilaçlama, sulama, fidan üretim tekniği, gübreleme, kayısı çeşitleri, kükürtleme tekniği, yaş kayısı muhafaza tekniği gibi bilgilerin yanında son dönemde Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün kayısı konusunda tamamlanmış ve devam eden çalışmalarından bodur kayısı yetiştiriciliği, farklı budama ve sulama teknikleri, klon seleksiyonu çalışmaları, yeni çeşitlerin özellikleri, kayısı ağaçlarında uygulanan farklı aşılama teknikleri, kayısı ağaçlarına uygulanan farklı dozda mineral maddelerin etkileri gibi konularda teorik eğitim verildi. 

İlkbahar döneminde anlatılan konularla ilgili Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde uygulamalı pratik eğitim yapıldı. Yeni bulunan çeşitler, melezleme parselleri gezilerek tanıtıldı. Farklı sulama ve budama tekniklerinin olduğu parsel gezildi, çeşitli uygulamalar yapıldı. Standart bir kükürtleme odası gezildi ve kayısı kerevetleri görüldü. Kayısı ağaçlarında toprak ve yaprak analizi için örneğin nasıl alındığı bizzat üreticilere yaptırılarak gösterildi. Sulama tekniğiyle ilgili gübreleme tankı, gübreleme uygulaması ve tansiyometreler hakkında uygulamalar yapıldı. Bodur kayısı çalışmasının olduğu parselde daha sık ve alçak olan kayısı ağaçlarında hasat, budama ve ilaçlama gibi teknik uygulamaların kolaylığından bahsedildi. Dut Genetik Kaynakları gezilerek 100 çeşit ve tip tanıtıldı. Ayrıca fidan üretim parselleri gezilerek üreticilere fidan üretim aşamaları anlatıldı. Daha sonra modern bağ fidanı üretim sahasına gidilerek omega aşı uygulamalı gösterildi ve iklimlendirme odası ile modern bağlar dolaşılarak teknik uygulama yapıldı. Bunun dışında bodur modern telli terbiye sistemine sahip armut, elma, erik ile nar ve alıç parselleri gezilerek budama teknikleri ve hasat aşamasındaki modern uygulamalar ile projenin önemli safhaları hakkında bilgi verildi.

Bakanlık proje koordinatörleri ziraat yüksek mühendisleri Metin Karaca ve Muhittin Tekeş, uygulamaların oldukça verimli, çiftçiye faydalı olduğunu belirterek, üreticilerin bu modern teknikleri uygulayarak ilçelerine ve köylerine bu uygulamaları taşıyarak üretime katkıda bulunacaklarını söyledi. Daha sonra sertifika törenine geçilerek, üreticilere katılım belgeleri törenle verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız