SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ses Kısıklığını Ciddiye Alın.!

A- A+ PAYLAŞ

Son yıllarda görülme sıklığında artış olan gırtlak kanseri, çoğu kez ses tellerinden başlıyor ve ilk belirtisini de ses kısıklığı ile gösteriyor.

Gırtlak kanseri diğer kanser türlerine nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında kabul ediliyor. Uzmanlara göre, bunun en önemli nedeni hastalığın diğer kanser türlerine nazaran erken tanı şansının yüksek olması.

Nişantaşı Kulak Burun Boğaz Grubundan Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, açılı endoskopik muayeneler sayesinde gırtlak ve ses teli tümörlerinin vücudun diğer tümörlerine kıyasla çok daha erken yakalanabildiğini söyledi.

Ses kısıklığının bu kanserin en önemli belirtisi olduğunu belirten Şerbetçi, 'Gırtlak kanserleri çoğu kez ses tellerinden başlar ve ilk belirtisini ses kısıklığı ile gösterir. Bu gibi durumlarda hasta eğer gecikmeden bir doktora başvurursa yapılacak basit bir endoskopik muayene ile teşhis erkenden konulmuş olur. Eğer ailevi eğilim ya da sigara içimi hikâyesi varsa belirli aralıklarla tekrarlanabilecek endoskopide tümörün erken yakalanma olasılığı çok yüksektir' şeklinde konuştu.

Ses tellerinden başlamayan gırtlak tümörlerinin de olduğunu belirten Doç. Dr. Şerbetçi, bunun için belirli aralıklarla yaptırılması gereken Kulak-Burun-Boğaz kontrollerinin önemine değindi.

ERKEN TEŞHİS İLE TEDAVİ BAŞARISI ÇOK YÜKSEK

Şerbetçi, “KBB kontrolleri ile erken teşhis edilen vakalarda tam tedavi başarısı çok yüksek olur. Gırtlak kanserleri çoğu kez kolon tümörlerinden daha kolay teşhis edilebilir. Ancak hastalar, mide-barsak tümörlerinin erken tanısı için nispeten daha sıkıntılı sayılabilecek endoskopik muayeneleri rutin kontrollerinde yaptırırken, KBB alanındaki çoğu tümör olasılıklarından ve bunların erken tanısının günümüzde kolaylaşmış olduğundan haberdar değildir” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız