SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sevserek Han Kaderine Terkedildi

0
Güncellendi - 2017-04-28 03:20:27
Sevserek Han Kaderine Terkedildi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Selçuklu döneminden kalma en önemli tarihi eserlerden biri olan ve İpek Yolu güzergahında bulunduğu ifade edilen Sevserek Han, kaderine terk edildi. Malatya Eski valilerinden Ulvi Saran döneminde gün ışığına çıkarıldıktan sonra restore edileceğine ilişkin birçok kez açıklama yapılan Malatya- Pütürge karayolu üzerindeki Sevserek Han, her geçen gün biraz daha yıkılmaya devam ediyor. 2011 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının 2013 yılında durdurulmasından bu yana herhangi bir çalışma yapılmazken, turizm değeri olarak işlev kazandırılabilecek,  tarihi hanın bir odasında tahta, naylon ve plastik kovalardan oluşan çöpler bile temizlenmedi.

Vali Toprak ‘Yakından takip edeceğim” demişti

Geçtiğimiz Mart ayında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünü ziyaret eden Vali Toprak’a kurumun çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Levent İskenderoğlu,  birçok yatırımın yanı sıra 2017 yılı içerisinde Sevserek Han’ın restorasyonunun yapılacağı bilgisini vermiş; Vali Toprak ise Malatya’nın turizmde hak ettiği yerde olması için planlanan çalışmaları yakından takip edeceğini belirtmişti.

Turizm Haftasında parlak laflar ediliyor ama…

15-22 Nisan tarihleri arası kutlanan Turizm Haftası’nda Malatya’nın tarihsel ve kültürel değerlerini turizme kazandırmakla sorumlu olan yetkililer son derece iddialı cümleler kurmuştu. Konuşmalarda, turizmin en önemli unsurlarından ulaşım, konaklama ve diğer alt yapı yatırımlarının artışından bahsedilmiş, ancak Malatya’ya gelen yabancı turist sayısının son yıllarda ciddi anlamda düşerek “birkaç yüzle” ifade edilen rakamlara inmesine değinilmemişti. Ayrıca turizmi resmi anlamda yöneten pozisyonundakilerin sürekli turizm potansiyeline değinmekle birlikte, yapılacak restorasyon ve düzenleme çalışmaları sonrası turizme kazandırılabilecek tarihi bir hanın kaderine terk edilmesi bir çelişki olarak yorumlanıyor. Üstelik Sevserek Han, varlığıyla Malatya’da turizm faaliyetlerinin başlamasına sebep olan Nemrut Dağına giden Pütürge-Tepehan yolu üzerinde bulunuyor. Malatya’nın bir numaralı turizm değeri Nemrut Dağına hafta boyunca yapılan faaliyetlerde değinilmemesi ise apayrı bir çelişki olarak duruyor.

Sevserek Han’ın hikayesi

Dönemin Valisi Ulvi Saran’ın talimatıyla 2011 yılında yapılan çevre kazısıyla ortaya çıkarılan ve kültür turizmine açılması için restorasyon çalışmalarına başlanan Selçuklu dönemi yapılarından ve mülkiyeti hazineye ait olan Sevserek Han’ın, eski İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan Koruma ve Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB)’nun girişimleriyle teknik kazısına başlanmıştı. Tek yetkili Malatya Müzesi olmasına rağmen KUDEB tarafından “ön çalışma” denilen teknik kazıları yapılarak en kısa sürede ilimizin kültür turizmine kazandırılacağı kamuoyuna duyurulmuştu. Restorasyon için İl Özel İdaresi’nin yaptığı ödenek tahsisi talebi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hanın kendilerine tahsisli olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi ve tarihi eser kaderine terk edildi.

Çalışmaların tamamen durduğu, demir kapıyla sözde koruma altına alınan ancak viraneye dönen  Sevserek Han’ın bir an önce ayağa kaldırılıp Malatya kültür ve turizmine kazandırılması bekleniyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Abdulkadir Çolak (6 yıl önce)
    Leven İSKENDEROĞLU'na ve ekibine Malatya'mızın kültür ve turizmine ve sanatına yapmış oldukları katkılardan dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz. Malatyamız kültür ve turizmde de bir numara olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dağlı (6 yıl önce)
    Haber yapmaktan bi haber olduğunuz ne kadar belli. Kendinize birde haberci ya da gazeteci demiyormusunuz bitiyorum!!! Elbette eleştiri yapın lakin birilerini kötüleyerek,zan altında bırakarak yapmayın bunu. Bu habercilik anlayışından şunu görüyorum;birileri sizin kulağınıza ne yazacağınızı söylüyor sizde onu yazıyorsunuz. Bu habercilik değil...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan km (6 yıl önce)
    Ulvi Saran bence en iyi valilerden biriydi. En önemlisi vizyon sahibiydi. Levent Vadisine teleferikten tut, Malatyayı yeşillendirme adına birçok projeleri başlattı ve uygulamaya geçiriyordu. Valiler açılıştan açılışa değilde proje üretmeli. Vizyon sahibi herkes olamıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (6 yıl önce)
    ulvi saran olaydı keşke ufku geniş bir adam dı sadece 400bin fidan bile başlı başına hizmetlerin en büyüğüdür
    0
    0
    Yanıtla
  • ABDULAH (6 yıl önce)
    giden vali ulvi saran tarihi eserlere çok kıymet vermişti. bu hanın ortaya çıkarılması ve içinin temizliği onun zamanında yapıldı...
    0
    0
    Yanıtla