SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sevserek Han Unutuldu Gitti!

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:04:21
Sevserek Han Unutuldu Gitti!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya- Pütürge karayolu üzerinde merkeze bağlı Yaygın beldesinde yakınlarında bulunan ve 2011 yılında restorasyonu için çalışmalara başlanan, ancak 2013'de başlatılan çalışmalar tamamen durdurulan Sevserek Han, yeniden kaderine terkedildi. Tarihi handa, 2.5 yıldır herhangi bir çalışma yapılmadığı gibi, buranın restorasyonu gündemde dahi bulunmuyor.

SEVSEREK HAN RESTORASYONU..

Dönemin Valisi Ulvi Saran'ın talimatıyla 2011 yılında  yapılan çevre kazısıyla ortaya çıkarılan ve kültür turizmine açılması için yenileme (restorasyon) çalışmalarına başlanan Selçuklu dönemi yapılarından ve mülkiyeti hazineye ait olan Sevserek Han'ın, eski İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan Koruma ve Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB)'nun girişimleriyle teknik kazıya başlanmıştı. Tek yetkili Malatya Müzesi olmasına rağmen KUDEB tarafından ön çalışma denilen teknik kazıları yapılarak en kısa sürede ilimizin kültür turizmine kazandırılacağı kamuoyuna duyurulmuştu. Restorasyon için İl Özel İdaresi'nin yaptığı ödenek tahsisi talebi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan hanın  kendilerine tahsisli olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi ve tarihi eser kaderine terk edildi. Bu nedenle tarihi handa çalışmalar durdu ve demir kapıyla muhafaza altına alınan han kaderine terk edildi. 

SARAN NE DEMİŞTİ?

2011 yılında Sevserek Hanı'nda çalışmaların başlaması dolayısıyla düzenlenen kokteylde bu eserin gün ışığına çıkarılışının hikâyesini anlatan dönemin Valisi Ulvi Saran, KUDEB ve Müze'nin müşterek çalışması sonucu, toprak altında kalan Sevserek Han'ın temizlik kazısının bitirildiğini, gün ışığına çıkartılması sırasında çeşitli tarihi para ve eşyaların da bulunduğunu, 1200'lü yıllardan kalma madeni eşya ve paraların da yer altında çıkarıldığını belirterek, "2 aylık bir çalışma sonucu Han'ımız ortaya çıktı. Restorasyon projesi ihale edildi. Proje 1-2 ay içinde tamamlandıktan sonra restorasyonuna başlanacak. 1 yıl içerisinde de tamamen bitirilmesini planlıyoruz. Bilahare Han'ın hangi amaçla kullanılacağına karar vereceğiz."demişti.

İpek yolu üzerinde, Nemrut güzergâhında bulunan Sevserek Han'ın yıllarca toprak altında kaldığını ve tahribat yaşadığını belirten Vali, "Bunun gibi 6 adet han daha bulunmaktadır. Sevserek Han'dan başlayarak Nemrut'a doğru 60 kilometrelik yol boyunca Sevserek 2 Han, Görk Han, Tepehan, Yandere Han, Çat Han, Birinci Taşkale Han ve 2. Taşkale Han bulunmaktadır. Hepsini sırasıyla ortaya çıkarıp Malatya'ya kazandırmak istiyoruz. Sevserek Han'ın 800 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. İpek Yolu üzerinde ticaret yapan kervanlar buralarda konaklamış. 1600 metrekarelik bir alana sahiptir. 150 yıl önce kendi kaderine terk edilip harabe hale gelen ve üzeri tamamen toprakla kapanıp yer altında kalan Han'ı titiz bir çalışmayla ortaya çıkardık. Malatya Şifahenesi ya da bir sağlık merkezi gibi kullanmayı düşünüyoruz. Buna ileriki aşamalarda karar vereceğiz"diye konuşmuştu.

FOTOĞRAF: Sevserek Han'ın son görüntüsü.. Eski Vali Saran'ın restorasyon projesini şimdiki yöneticilerden hatırlayan bile yok!.. (Coşkun KURT)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız