SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sezaryen Doğumu Yüzde 40'larda'

A- A+ PAYLAŞ

Doğum öncesi bakım ile ilgili Malatya'da başlayan eğitim programının açılış toplantısında, kadınlarda doğum öncesi bakımın batı illerinde yaygın olmasına rağmen, doğu illerinde bu oranın düşük olduğu bildirildi.

Sağlık Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ile Türk Perinatoloji Derneği işbirliğiyle Malatya'da Doğum Öncesi Bakım ve Gebelik İzleminde Standardizasyon isimli bir eğitim programı başladı.

Doğum Öncesi Bakım ve Gebelik İzleminde Standardizasyon Eğitimi ile ilgili Sağlık Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Türk Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cihat Şen, doğum öncesi kadınlarda bakımın batı illerinde yüzde 85 olmasına rağmen, doğu illerinde oranın yüzde 60 olduğuna dikkat çekerek, "Bu tür eğitim toplantıları ile özellikle doğu illerindeki yüzdeyi artırmayı amaçlıyoruz" dedi.

Batı illerinde kadınların doğum öncesi gerekli kontrolleri yaptırdığına, doğuda bu oranın düşük olduğuna parmak basan Şen, "Doğum öncesi kan demir şurubu kullanan kadınlar batı illerinde yüzde 71 iken, doğu illerinde bu yüzde 49 olarak görülüyor" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık birimlerinde doğum öncesi kadınların muayene yüzdesinin 65-70 olduğunu, bunun da hala doğum yapacak kadınların resmi sağlık kuruluşlarına gittiklerini gösterdiğini aktaran Türk Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şen, "Bu eğitim programımız ile özellikle doğum öncesi kadınlara, gebe nasıl takip edilmeli, gebelik ve bakım, erken gebelik tanısının önemi, gebelik tarama testleri, ultrasonografi muayenesinden beklentiler, doğum öncesi ve sonrası kontroller anlatılacak"dedi.

Toplantıda ayrıca, Türkiye'de sezaryen oranının 2003 yılında yüzde 21,2 iken, son yıllarda bu oranın yüzde 40'lara yükseldiği de dikkat çekildi.

Toplantıda ayrıca; Sağlık Müdürü Sezai Demirel, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Murat Cem Miman, İnönü Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşe Kafkaslı, Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şube Müdürü Selma Felek de konuşma yaptı.

Bugün başlayan Doğum Öncesi Bakım ve Gebelik İzleminde Standardizasyon Eğitimi, 20 Haziran akşamı sona erecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız