SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sıcaklardan Korunma Yolları..

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:18:32
Sıcaklardan Korunma Yolları..
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, son zamanlarda etkisini artıran sıcak havalardan korunmak için alınması gereken tedbirleri açıkladı. 
 
Sağlık Sorunlarına Dikkat
 
Yazın sıcak günlerinde, sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirebileceğini hatırlatan Doktor Şener, " Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak, vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Şişmanlık, ateşli hastalıklar, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut sıcaklığı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. " ifadelerini kullandı. 
 
En Çok Etkilenenler
 
Doktor Şener, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen grupları ise şöyle sıraladı; "4 yaşından küçük çocuklar, Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, Bakıma ihtiyacı olanlar (Özürlüler, yalnız yaşayanlar ve yaşlılar), Hamileler, Aşırı kilolular, Açık alanda çalışanlar, Kronik hastalığı olanlar (şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları), Sürekli ilaç kullanan kişiler (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları), Sokak çocukları ve evsizler. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar, en çok risk taşıyan gruptur."  
 
Alınacak Tedbirler
 
Günün en sıcak saatlerinin 10.00 ile 16.00 arası olduğunu ve bu saatlerde mecbur olunmadıkça dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Doktor Şener alınacak tedbirleri ise şöyle sıraladı; "Dışarıda iken hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda çalışması gerekenler, güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00 - 16.00) havuz, göl, denize girilmemelidir. Yoğun fizik aktivite gerektiren sporlar için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler, yaşlılar, bebekler güneş veya sıcak çarpması yönünden dikkatle izlenmelidir. Bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Güneş gören pencereler güneşlikler ile gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş almalı, bu mümkün olmadığında ayaklar, eller yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile, her gün en az 2-2,5 litre (10-15 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Taze sebze ve meyveler tüketilmeli kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu ve bitki çayı tercih edilmelidir. Yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağ tercih edilmelidir. Vücut direncini artırmak vitamin ve mineral dengesini sağlamak için yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmalıdır. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmışsa, idrar söktürücü ilaç kullanılıyorsa konuyla ilgili doktora başvurmak gerekir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Gıda temizliğine dikkat edilmeli, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt ve balık) açıkta bekletilmemelidir. Gözün zarar görme riskini azaltmak için, UV koruyucu güneş gözlüğü kullanılmalıdır. "
 
Sıcağın Etkileri
 
Doktor Kemal Şener, aşırı sıcaklara maruz kalınması sonucu ortaya çıkacak etkileri ise şöyle sıraladı; "Güneş veya Sıcak Çarpması, Sıcak Bitkinliği, Sıcak Krampları, Güneş Yanıkları, Sıcak Döküntüsü (İsilik), Güneşin Geç Dönem Etkileri. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız