SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şifalı Suyu Etkilemeyecek'

A- A+ PAYLAŞ

İspendere'de termal amaçlı sondaj çalışmasıyla ilgili İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, bunun mevcut şifali yüzey sularını etkilemeyeceğine ilişkin uzmanların görüş belirttiği, ayrıca sondajda buna ilişkin önlemler alındığı da belirtildi.

İl Özel İdaresi'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"İl Valimiz, Doçent Doktor Sayın Ulvi SARAN’ın talimatları ile İlimiz Merkez ilçe, İspendere köyü sınırları içerisinde, Malatya İl Özel İdaresi tarafından termal amaçlı bir sondaj çalışması başlatılmıştır.

Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan İspendere İçmeceleri sahası içerisinde yapılan termal amaçlı sondaj çalışması; Fırat ve Çukurova Üniversitelerinde görevli akademisyenler tarafından yapılan incelemeler, İller Bankası ve Malatya İl Özel İdaresi teknik elemanlarınca yapılan etüt ve jeofizik çalışması sonucunda belirlenen lokasyonda başlatılmıştır.

Belirlenen lokasyondaki çalışmada 240-300 metre aralığındaki sıcak su varlığı varsayımından hareketle devam etmektedir. Yapılan çalışma 110 metrelik bölümde şifalı, soğuk, mevcut yüzey sularının etkilenmemesi için beton kılıfla geçilmiştir.

Yapılan termal amaçlı sondaj çalışması, konusunda uzman bir firma tarafından ihale sonucu yürütülmektedir. Malatya İl Özel İdaresi, Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü kontrolünde yürütülen çalışma 110 metreye kadar kapalı beton kılıfla geçildikten sonra, kontrol vanası montajı yapılıp, çeşitli ebatlarda çelik boru ile geçilerek taban taraması ve debi ölçümü yapılıp pompa indirildikten sonra tamamlanacaktır.

Termal su varlığının tespiti amacıyla yapılan çalışmanın, akademisyenler tarafından yapılan değerlendirmesi sonucunda; daha yüzeyden sızıntı şeklinde mevcut tesisin çeşitli noktalarından çıkan şifalı suları hiçbir surette etkilemeyeceği değerlendirilmektedir.

Yapılan etüt çalışmaları sonucunda belirlenen lokasyon noktasında hedeflenen ısı ve debide su çıkarıldığı takdirde, bölgenin, termal tesis kurularak önemli bir merkeze dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Kurulması hedeflenen termal tesiste şifa havuzları, konaklama ve mesire alanları ile rekreasyon alanı düzenlemesi planlanmaktadır.

Sayın Valimizin çok büyük hassasiyetle üzerinde durarak takip ettiği proje ile bölgede istihdam oluşturacak önemli bir potansiyelin hayata geçilmesi hedeflenmektedir. Proje hayata geçtiği takdirde bölgede ve ilimizde eksikliği duyulan kaplıca ve termal tesis kurularak sağlık turizmi ile istihdama katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Kamuoyuna duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız