SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sıfır' Enflasyon

A- A+ PAYLAŞ

Mayıs ayı enflasyon rakamı Malatya bölgesinde bir önceki aya göre, ülke ortalamasının üstünde çıkarken, Nisan ayına göre fiyat artışı yaşanmadı ve bölgedeki enflasyon yüzde 0.00 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında fiyat artışının en fazla yaşandığı ürün yüzde 25.92 ile Limon olurken, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde -54.22 ile sivribiberde yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, kurumun Mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları konusunda açıklamalarda bulundu. Özcan yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“ 2010 yılı Mayıs ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki aya göre değişim oranı % -0,36 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % 0,00 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Mayıs ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 9,10 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 9,75 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Mayıs ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 7,20 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 8,56 olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı Mayıs ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE' de 26 İstatistiki Bölge içinde bir önceki aya göre en yüksek artış % 0,49 oranı ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinden oluşan bölgede, en yüksek düşüş % -2,46 oranı ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz, % 0,00 değişim oranı ile artış ya da azalış gerçekleşmeyen tek istatistiki bölge olmuştur.

2003 Temel Yıllı TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle;

2010 yılı Mayıs ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemizde bir önceki aya göre en yüksek artış % 8,79 oranı ile Giyim ve Ayakkabı Grubunda; en yüksek düşüş % -4,66 oranı ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler Grubunda görülmektedir. Malatya İstatistiki Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler: % 25,92 ile Limon, % 13,02 ile Tişört(Erkek için), % 12,16 ile Kuru Kayısı şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -54,22 ile Sivribiber, % -47,14 ile Domates, % -44,47 ile Kuru Soğan şeklindedir.

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ

2010 yılı Mayıs ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre %-1,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,47, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,21 ve on iki aylık ortalamalara göre %3,50 artış gerçekleşmiştir.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,09, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,17 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,00 artış gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,34 ve on iki aylık ortalamalara göre %1,72 artış gerçekleşmiştir. Sanayinin üç sektöründen madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %2,82, elektrik, gaz, su sektöründe %1,13 artış, imalat sanayi sektöründe %-0,31düşüş gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%5,36), metal cevheri (%4,79), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (%3,86), suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı (%1,80), tekstil ürünleri imalatı (%1,65), kağıt ve kağıt ürünleri imalatı (%1,65) alt sektörleridir. Buna karşılık büro makineleri imalatı (%-5,43), giyim eşyası imalatı (%-2,93), ana metal sanayi (%-2,11), iletişim teçhizatı imalatı (%-1,65), tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı (%-1,30), kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri (%-1,06) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız