SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şifre Güvenliği Uyarısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:04:14
Şifre Güvenliği Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ( BTK), e-Devlet Kapısı, BTK uygulamaları ve şifre güvenliğinin sağlaması ile ilgili açıklama yaptı. 

BTK'dan, ‘e-Devlet kapısı, BTK uygulamaları ve şifre güvenliğinin sağlaması’ ile ilgili yapılan açıklamada, e-Devlet Kapısı, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda, erişimi ve kullanımı kolay ortak bir platformda vatandaşlara, işletmelere ve kamu kurumlarına sunulması amacıyla Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkisinde hizmet verdiği belirtilerek, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu e-Devlet Kapısı bünyesinde IMEI Kaydetme, IMEI Sorgulama, IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama, IMEI - MSISDN Eşleşme Sorgulama, Numara Taşıma Sorgulama ve Mobil Hat Sorgulama hizmetlerini vermektedir. Bunlardan aşağıdaki hizmetler e-devlet şifresi veya diğer yollarla e-Devlet Kapısına giriş yapmayı gerektirmektedir. “IMEI Kaydetme” hizmetiyle yurtdışından bireysel yolla getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların vergi dairelerine veya bankalara gerekli ödemeleri yapıldıktan sonra e-Devlet şifresine sahip kişiye ait cihazın Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne kayıt işlemi gerçekleştirilebilmektedir” denildi.

“IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama” hizmetiyle e-Devlet şifresine sahip kişinin cihaz kaydı yapıp yapamayacağı bilgisinin sorgulanması işlemi gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada, “Kişi iki yılda bir kere cihaz kaydettirme hakkına sahiptir. “Mobil Hat Sorgulama” hizmetiyle e-Devlet şifresine sahip kişinin üzerine kayıtlı olan mobil hatları görebilmesi imkanı sağlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

e-Devlet Kapısı şifreleri, vatandaşlara T.C. Kimlik Numarasıyla eşleştirilerek verildiğinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun e-Devlet Kapısı üstünden verdiği hizmetlerden faydalanırken şifrelerin korunmasının yüksek derecede öneme haiz olduğunun bildirildiği açıklamada şu bilgiler yer aldı:

“Kamu kurumlarınca verilen diğer hizmetlerden de faydalanırken e-Devlet Kapısı şifrelerinin gizliliğinin sağlanması kullanıcının kendi sorumluluğundadır. e-Devlet Kapısı şifrelerinin gizliliğinin sağlanması birinci öncelikli olarak üçüncü şahıslarla paylaşmamaktan geçmektedir. Şifrenin diğer şahıslarla paylaşılması, görünür yerlere kaydedilmesi, e-posta yoluyla şifre istemlerine cevap verilmesi gibi işlemler şifre gizliliğinin ihlal edildiği anlamına gelir. Şifre güvenliği için e-Devlet Kapısı şifrelerinin doğum tarihi, ardı ardına sıralanan rakamlar gibi tahmini kolay şifreler yerine, büyük harf, küçük harf ve rakam içeren tahmin yöntemiyle bulunamayacak şifrelerden oluşturulması şiddetle tavsiye edilmektedir. e-Devlet şifresinin gizliliği sağlanmadığında aynı şifre ile e-Devlet Kapısı üzerinden şifre sahibi adına işlem yapılması, dolayısıyla istenmeyen durumlarla karşılaşılmasının söz konusu olabileceği göz önünde bulundurularak e-Devlet şifresinin gizliliğini sağlamak amacıyla gerekli özen ve hassasiyet gösterilmelidir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız