SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şifre Var, Kopya Yok!'

A- A+ PAYLAŞ

YGS’deki şifre iddiaları için görevlendirilen emniyet uzmanları, yanıt kodlamalarında şifre olduğunu tespit ettiklerini ancak kopya işleminin gerçekleştirilmediği kanaatine vardı

ÖSYM’nin gerçekleştirdiği YGS’de şifre iddialarının kamuoyuna yansımasının ardından başlatılan adli soruşturma çerçevesinde görevlendirilen konusunun uzmanı emniyet görevlilerininin hazırladıkları ön inceleme raporunu dün öğleden sonra soruşturmayı yürüten savcı Şadan Sakınan’a gönderildi. Hazırlanan raporda, soru kitapçıklarına ait yanıt kodlamalarında şifre olduğu tespitine yer verildi. Buna karşın raporda, kopya işleminin gerçekleştirilmediğinin belirtildiği öğrenildi.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre Meteksan’a da giderek incelemeler yapan bilişim uzmanlarından oluşan polis ekibi üç sayfalık ön inceleme raporu hazırladı. Son rötüşların ardından dün savcılığa gönderilen raporda, YGS’deki şifre iddialarının gündeme gelmesinin ardından el konulan çeşitli tipteki soru kitapçıklarına ait yanıt kodları da tek tek incelendi.

KOM Dairesi’nce hazırlanan raporda, genel olarak şifreleme yapıldığı net olarak görülmesine karşın, kopya çekme işleminin gerçekleşmediği yönünde görüş verildiği öğrenildi. Bilişim uzmanı polisler, inceleme sırasında geçen yılki başarı puanlarının bir bölümünü de mercek altına aldı. Geçen yılki sınavda başarılı olan adayların büyük bölümünün bu yılki başarı puanlarının da geçen yılki puanlarına yakın olduğu tespit edildi ve bu tespit rapora yansıtıldı.

Detaylı rapor sonra
Ayrıca, şifrele sisteminin sınav kağıtlarının basımını yapan Meteksan firmasınca hazırlandığı ve yanıt sistemine uygulandığı belirlendi. Emniyet, hazırladığı raporda açıkça “sınavın iptal edilmesine gerek olup olmadığı” yönünde bir kanaat belirtmedi. Ancak raporun tamamının değerlendirilmesi halinde sınavın iptal edilmesine gerek olmayacağı yönünde bir fikir oluştuğu kaydedildi.

Emniyetin ön inceleme raporu sonrasında ayrıca detaylı bir rapor daha hazırlayacağı ve daha sonra savcılığa göndereceği kaydedildi.

ÖZDEBİR BAŞKANI: "BU SINAVI TEKRARLAMA İHTYACI VARDI"
Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Genel Başkanı Faruk Köprülü, YGS sonuçlarının açıklanmış olmasının karmaşayı sona erdirmeyeceğini, daha da artıracağını söyledi.

Köprülü, 2011-YGS ile ilgili uzun süredir şifre iddialarının tartışıldığını, ÖSYM’nin de "sehven de olsa bir şifrelemeyi kabul ettiğini" belirtti. Köprülü, "Bu aşamadan itibaren, kasıt olmasa dahi bir hata olduğu kabul edildiğine göre bu sınavı tekrarlamalarına ihtiyaç vardı diye düşünüyorum. Ancak bu yapılmadı. Ülke bir aydır kaos ortamında yaşatılıyor. Öğrenciler tedirgin, veliler tedirgin. Sonuçların açıklanmış olması bu karmaşayı sükunete erdirmeyecek, bana göre daha da artıracak. İyi yönetilemeyen bir kriz söz konusu" dedi.

YGS Fen Bilimleri testinin cezaevlerindeki adaylar için yenileneceğine de işaret eden Köprülü, "Bu sınav herkesin aynı anda katıldığı bir sınav. Burada da sıkıntı var. Herhangi bir şikayet durumunda sınavın iptalinin söz konusu olabileceği ihtimali var" diye konuştu.

YARIMAĞAN: "KİTAPLARI İNCELEMEKLE MOD MEYDANININ ÖĞRENCİLERE ULAŞIP ULAŞMADIĞI TESPİT EDİLEMEZ"

Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da şunları söyledi: "İlan edilen sonuçlar ne olursa olsun, bir kuşku oluştu. O kuşku da haksız yere oluşmadı. Kuşkunun ne doğru olduğu ne de yanlış olduğu ispat edildi.

Şifrenin ve mod-medyan diye bir anahtarın sınavdan önce ortada dolaştığı söyleniyor. Mod-medyan diye bir kelime niye dolaşsın ki sınavdan önce? Bu mod-medyanın anlamı da sınavdan önce bazı kişilere ulaştı mı ulaşmadı mı? Bunu kimse ispat edemez. Kitapları incelemekle de bunu ispat edemezsiniz, dağılımlarla da ispat edemezsiniz.

Ben, bu kuşkuları gidermek için iptal edilseydi daha doğru olurdu diye düşünüyorum. Aslında iptal edilmesi de kötü, edilmemesi de kötü ama işte yöneticilik burada. Bugünkü yönetim iptal edilmemesini daha uygun buldu, ben iptal edilmesini daha uygun buluyorum."

Cezaevlerindeki adaylar için YGS Fen Bilimleri testinin yenilenecek olması konusunda da Yarımağan, bu konunun bilimsel açıdan ele alınması gerektiğini söyledi. Yarımağan, "Bu konuda bilimsel geçerlilik var. Birden çok sınav yapılıp sınavlar eşitlenebilir. Ancak kitlesinden emin olduğunuz sınavlar eşitlenebilir. Cezaevindeki kitlenin genel kitle ile eşdeğer bir kitle olduğunu nereden bileceksiniz? Sayıları da çok küçük. O bakımdan eşitlemenin çok zor olduğunu düşünüyorum. Ama yine de yanlış demiyorum. Değerlendirdikten sonra sınav eşitleme diye bir bilim var" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız