SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şifreli YGS'ye Protesto

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bir grup öğrenci tarafından YGS' deki şifre iddiaları için protesto eylemi yapıldı. Eylemde soru kağıtları ateşe verildi, kalemler kırıldı.

Kız Meslek Lisesi kavşağında toplanan bir grup lise ve dershane öğrencisi, burada kaldırımda yürüyüş yaparak Kışla Caddesi üzerinden Milli Eğitim Müdürlüğü binasının önüne geldi.

YGS aleyhinde sloganların atıldığı yürüyüşte, polisler, eylemcilerin kaldırılan yola inmesine engel olmaya çalıştı.

Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde çevik kuvvet polisi, yoğun güvenlik önlemleri aldı. Eylemciler, basın açıklamasının ardından YGS soru kağıtlarını ateşe vererek yaktı. Çok sayıda öğrencide kalemlerini kırarak ateşe attı.

Eylemden sonra öğrenciler olaysız bir şekilde dağıldılar.

EĞİTİM-İŞ'İN TEPKİSİ..
Bu arada Eğitim- İş Sendikası Malatya İl Temsilcisi Feyzullah Çelik de, YGS'de şifre iddialarına tepki gösterdi ve şu açıklamayı yaptı:

"Sınav yapıldıktan kısa bir süre sonra, sınav soru kitapçılarının bir şifreleme yöntemi ile şifrelendiği ve sınava giren bazı adaylara da bu şifreleme sayesinde bir çıkar sağlandığı iddiaları söz konusu olmuştur. İddialar karşısında ÖSYM yetkililerin açıklamalarının son derece yetersiz ve çelişkilerle dolu olması kuşkuları artırmış, sınavın şaibeli olduğu yönündeki görüşleri daha da güçlenmiştir. Üstelik daha KPSS’de yaşanan hırsızlığın perde arkası aydınlatılmamışken, YGS’de yaşanan şifre skandalı ÖSYM’ye karşı duyulan güvensizliği ve şüpheyi bir kat daha artırmıştır.

Açıkça görülüyor ki şifreleme yöntemi ile yapılan bu kopya girişimi, bazı kişi ya da grupların haksız çıkar sağlama amacını ortaya çıkarmaktadır. Sınavdan bir-iki gün önce bazı dershanelerin bu şifreleme yöntemini bildiği ve öğrencilerle paylaştıkları yönündeki bilgiler de günlerdir kamuoyunda tartışılmaktadır. Dolayısıyla bu süreç ideolojik bir istismar politikasının, kendi yayılım alanlarında taraftarını toplama ve yetiştirme idealinin bir aşamasından başka bir şeyi akla getirmemektedir.

ÖSYM başkanının söylediği gibi 1 milyon 700 bin kitapçığın kamuoyu ile paylaşılması, cevap anahtarları açıklanmadan bir şey ifade etmeyecektir. Kaldı ki kitapçıkların üzerinde işaretleme yapılmış orijinalleri paylaşılmadıkça sorun çözülmeyecek; aksine şüpheler ve iddialar daha artacaktır. Bu noktada yapılması gereken, alanında uzman tarafsız bir komisyonun söz konusu kitapçıkları incelemek üzere bir an önce oluşturulmasıdır. Bu skandalın en ince ayrıntısıyla ortaya çıkarılmasını sağlamak, önce ÖSYM’nin sonra da kendisine sorulan soruları muhatabı olmadığı gerekçesiyle yanıtsız bırakan Milli Eğitim Bakanı’nın sorumluluğundadır.

Yapılan açıklamalar birbiriyle çelişkili ifadeler barındırdığı ve birçok noktayı karanlıkta bıraktığından, konuya ilişkin hiçbir mesafe alınamamıştır. 1 milyon 700 bin öğrenci ve ailenin uğradığı bu haksızlık, sınav iptal edilerek bir an önce giderilmelidir. Bu süreçte öğrencilerimizin LYS’ye girerken kafalarındaki şüpheleri gidermek, sınava güvenli bir şekilde girmelerini garanti edecek önlemler almak büyük önem taşımaktadır.

Şifreleme yönteminin nasıl olduğu, kim tarafından, kimlerin bilgisi ve yardımıyla gerçekleştirildiği, kimlere servis edildiği ve karşılığında ne tür bir çıkarın söz konusu olduğunun ortaya çıkarılması için gerekli yasal sürecin bir an önce başlatılması gerektiği görüşündeyiz. ÖSYM başkanı ve sorumlu diğer yetkililerin, doğrudan böyle bir oluşum içerisinde olmasalar dahi gerekli tedbirleri almamaları nedeniyle, görevlerinin gereklerini yerine getirmedikleri ortadadır.

Her şeyden önce bizler de öğrenci velisi birer yurttaş olarak tüm yurttaşlarımız gibi mağdur edildik. Eğitim ve Bilim Emekçilerinin temsilcisi olarak Eğitim-İş’in bu eğitim ve bilim hırsızlığı konusunda başta hukuk mücadelesi olmak üzere gerekli her türlü mücadeleyi vereceğinden kimsenin kuşkusu olmasın."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız