SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sigara Yasağı Denetimleri

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Sağlık Müdürü Hacı Byram Zengin, sigara yasağıyla ilgili 6 bin 935 denetim yapıldığını belirtip, denetimlerde genelde tanıtım ve uyarı afişlerinin yetersizliğinin görüldüğünü söyledi.

Kapalı yerlerde sigara yasağının uygulandığı 19 Temmuz 2009 tarihinden beri yapılan çalışmaları yaptığı açıklamada dile getiren Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Tütün salgınına karşı mücadelede başarıya ulaşmak için ulusal düzeyde güçlü bir izleme ve değerlendirme yapılması temel yaklaşımından hareketle, Bakanlığımızın koordinasyonunda hükümleri yürütülen 4207 S.K. uygulamaları izleme ve değerlendirme çalışmaları, ilimizde kapsamlı, programlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Müdürlüğümüz bünyesinde, 08.00-23.00 saatleri arasında vatandaşlarımızdan gelebilecek ihbarları kabul etmek ve denetim ekiplerine yönlendirmek üzere "Dumansız Hava Sahası İrtibat Merkezi" kurulmuş ve tek hat olarak sadece ihbarlar için telefon hattı tahsis edilmiştir.

Yine şikayetler için ayrıca, dumansizhavasahasi@malatyasaglik.gov.tr elektronik posta adresi halkımıza duyurulmuştur. Telefonla, elektronik postayla ve SABİM kanalıyla gelen ihbarlar en kısa zamanda değerlendirilmekte ve vatandaşa bilgi verilmektedir. 19 Temmuz 2009 tarihinde mezkur kanunun son hükümlerin de yürürlüğe girmesiyle birlikte çalışmalar daha da ivme kazanmıştır. İl bazında denetimler; Emniyet Müdürlüğü, Milli eğitim Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve Müdürlüğümüz personellerinden teşkil edilen toplam 32 ekip tarafından, 08.00-23.00 saatleri arasında düzenli olarak yürütülmektedir" şeklinde konuştu.

"Bu dönemde, Tütün denetim ekiplerimiz tarafından; 323 kamu hizmet binası, 6 bin 354 özel hukuk kişilerine ait bina ve 258 toplu taşıma aracına olmak üzere toplam 6 bin 935 ziyaret gerçekleştirilmiş ve "4207 Sayılı Kanun Uygulamaları İzleme Formu" ile kayıt altına alınmıştır. Denetim ekipleri, ziyaretleri esnasında kişi ve tüzel kişileri yasa hususunda bilgilendirmekte, aksaklıklara ilişkin öncelikli olarak uyarı niteliğinde ve eksikliğin giderilmesi için süre vermekte ve süre bitiminde yeniden
ziyaretlerde bulunmaktadırlar. Bu ziyaretler sırasında, 54 kamu hizmet binası, 909 özel hukuk kişilerine ait bina ve 51 toplu taşıma aracında toplam 1014 aksaklık tespit edilmiş ve bu aksaklıklar "4207 Sayılı Kanun Uygulamaları Tespit Formu"na işlenmiş ve ilgililere tebliğ edilmiştir" diyen Zengin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tespit edilen aksaklıkların verilen süre içerisinde düzeltildiği görülmüştür. Aksaklıkların kamuda tamamı tanıtım ve uyarı afişlerinin yetersizliği, özel binalarda 902 tanesi tanıtım ve uyarı afişlerinin yetersizliği, toplu taşıma araçlarında ise 49 tanesi tanıtım ve uyarı afişlerinin yetersizliği belirlenmiştir. Tanıtım ve uyarı afişlerinin yetersizliği aksaklıkları yapılan uyarılar ve verilen süreler içerisinde ilgililerce düzeltilmiş, mevzuata uygun hale getirilmiştir. Aksaklıklara binaen uygulanan idari yaptırımlar şu şekildedir:

Ağustos ayında özel binada sigara içen şahsa idari yaptırım uygulanmış, olayın iş yeri sahibinin bilgisi dışında gerçekleştiği kanaati hasıl olduğu için iş yerine yaptırım uygulanmamış, uyarı yapılmıştır.

Eylül ayında, 4 kişiye kıraathanede tütün tüketimine muhalefetten idari yaptırım uygulanmış olup, bu kişilerden birinin ruh hastası olması nedeniyle tutanak iptal edilmiştir. Diğer 3 kişinin tutanakları tahsil edilmek üzere vergi dairesine havale edilmiştir. İş yeri sahibi ihbar sahibi olduğundan, müeyyide uygulanması söz konusu olmamıştır.

Yine Eylül ayında, Doğanşehir ilçemizde bir kıraathaneye tütün tüketimine göz yumduğu gerekçesiyle, belediye encümeni kararı ile 560 TL. ve burada tütün tüketen kişiye 69 TL. olmak üzere para cezası verilmiş olup, tutanaklar tahsilat için vergi dairesine gönderilmiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız