SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sigaradan 7 Milyon Kişi Ölüyor'

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:38:10
'Sigaradan 7 Milyon Kişi Ölüyor'
A- A+ PAYLAŞ

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü nedeniyle bir açıklama yapan Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü, her yıl yılda 7 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirterek vatandaşlar için sigarayı bırakma konusunda ücretsiz olarak destek sağlanıldığı açıklandı. 

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, sigara kullanımının hastalıklara, sakatlıklara ve ölümlere yol açarak toplum sağlığını tehdit ettiği, sigara kullanımının mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı.

Sigaranın her türlü olumsuzluğuna karşı dünyada giderek artan bir duyarlılığın oluştuğunun belirtildiği açıklamada, sigara içiminin dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığı kaydedildi. Her 10 erişkinden birisinin sigara yüzünden yaşamını kaybettiği açıklanırken havadaki tütün dumanının birçok hastalığa ve ölüme yol açtığı da belirtildi. Bugün başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısının yılda 7 milyon olduğu dile getirilerek alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağının da bilinen bir gerçek olduğu ifade edildi.

Tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık ve bilinçlendirme oluşturulmasının büyük önem arz ettiği belirtildiği açıklamada, “Bu nedenle ilimizde özellikle risk grupları olan gebeler, çocuklar ve gençlerin dikkatlerini çekecek eğitimler yapmaktayız. 18 yaşından küçük çocuklara yasak olan sigara satışının engellenmesi için Valilik İl Tütün Denetim Ekiplerimiz tarafından denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir.

Sigara içerek sadece kendimize değil sevdiklerimize de zarar verdiğimizi unutmayalım. Çocukların yanında (özellikle evde ve araç içinde) sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır” ifadelerine yer verildi.

Sağlık Bakanlığı’nın sigara bırakma tedavisinde kullanılan ve bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan 300 bin kişiye yetecek kadar ilacın satın alınmasına ve herhangi bir sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın vatandaşlara ücretsiz olarak sunulmasına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu Kararı’nın 16 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandığı belirtilerek bunun için sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların tek yapması gerekenin ise Malatya Devlet Hastanesindeki Göğüs Hastalıkları Uzmanlarına başvurmaları isteniyor.

Malatya Valiliği İl Tütünle Mücadele Ekiplerinin de sigara denetimlerinin aralıksız sürdürüldüğü belirtilerek, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle sağlığın parayla satın alınamayacağını ve pazarlığı olamayacağını belirtir, bu yönde vatandaşlarımızın sağlığının korunmasının Anayasal görev ve sorumluluklarımız olduğunu hatırlatarak tüm halkımızın “Havanı Koru” programına destek vermelerini bekliyoruz” denildi.

Açıklamanın sonunda ise, “Sağlıklı bir yaşam için gelecek nesilleri tütün ve tütün ürünlerinin zararlarından koruyalım. Sigarasız bir gelecek için el ele verelim. Gün bugündür. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde havamızı korumaya devam edelim” ifadelerine yer verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız