SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sigaranın Zararları Anlatıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:18:10
Sigaranın Zararları Anlatıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da açılan "Bu Benim Eserim" Sergisi'nde, Malatya’nın Darende ilçesi Birgül İlköğretim Okulu öğrencilerinin, “Sigara dumanının yumurta kabuğuna verdiği zararların incelenmesi” konulu projesi dikkat çekiyor.
 
Birgül İlköğretim Okulu öğrencilerinin, “Sigara dumanının yumurta kabuğuna verdiği zararların incelenmesi” konulu projesi, Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde ilköğretim okulu öğrencileri arasında “Bu Benim Eserim” adıyla düzenlenen proje yarışmasında ilk 90 arasına girerek Malatya Remark Otel’de 10-11 Nisan tarihlerinde düzenlenen sergiye katılmaya hak kazandı.
 
Proje hakkında bilgi veren Yunus Demirtaş isimli öğrenci, “Sokaklarda gezerken veya bir yere giderken bazı insanların dişlerindeki sararmaları görünce insan düşünmeden edemiyor. Bu uygun olmayan görüntüden yola çıkarak bir proje hazırladık. Projemizde yumurtalardan yararlandık. Çünkü yumurtalar dişimizin yapısına en çok benzer. Her gün düzenli olarak sigara dumanını yumurtaya verip sonra fırçaladık. Sigara dumanı verdiğimiz yumurta kabuğunda önce sararma, sonra kararmaların meydana geldiğini gördük” ifadelerini kullandı.
 
Demirtaş, “Yaptığımız bu proje ile bir kez daha görüldü ki, sigara dumanları dişimizi sarartıp karartıyor” dedi.
 
"Güneş Enerjisi Projesi"
 

Şanlıurfalı öğrencilerin “GAP’ta suyun eğimli arazilere güneş enerjisiyle çıkarılması” projesi ilgi gördü.
 
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde bulunan Çağlayan Baran İlköğretim Okulu’nun “GAP sulama kanallarında suyun eğimli arazilere güneş enerjisiyle çıkarılması” projesi, Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Bu Benim Eserim” konulu proje yarışmasında ilk 90 arasına girerek, Malatya bölge sergisinde sergilenmeye değer görüldü. Malatya Remark Otel’de 10-11 Nisan tarihlerinde düzenlenen sergide yer alan proje hakkında bilgi veren Çağlayan Baran İlköğretim Okulu öğrencisi Helin Yolcu, “Bu projeyi yapmaktaki amacımız, ülkemizde en sıcak mevsimin yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sudan daha fazla nasıl yararlanılmasıdır. Şanlıurfa’da yüksek kesimlerdeki araziler sulama kanalları ile sudan yararlandırılmaktır. Ayrıca, amacımız bölgemizde yaygın olan kaçak elektrik kullanım oranını azaltmaktır. Çünkü, suyun yüksek kesime çıkarılması için bir enerjiye ihtiyaç duyuluyor. Yaptığımız proje ile ekonomik olarak sular yüksek kesimlere çıkarılabiliyor” dedi.
 
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Aleyna Hakut ise, “Projemizde önce balon şişeyi ısıttık. Isıtmamızın sebebi vakumlamaktır. Isıttıktan sonra soğumaya bıraktık. Daha sonra iç dış basınç farkından dolayı ve açık hava basıncından dolayı suyumuz yukarı çıktı. Depoya çıkan su ile damlama sulama sistemiyle tarlamızı ve bahçelerimizi sulayabiliyoruz” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız