SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sığınacak Ülke Bulamıyor

A- A+ PAYLAŞ

Gazeteci Abdi İpekçi’nin katili ve Papa suikastinin tetikçisi Mehmet Ali Ağca, 18 Ocak’ta 25 yıllık mahkumiyetten kurtulmaya hazırlanırken dünya haritasından kendisine sığınacak ülke arıyor. Şimdiye kadar 20 ülkeye vatandaşlık talebinde bulunan Ağca’nın tüm başvuruları reddedildi. Ağca’nın, “Uzakdoğu ya da Amerika’ya yerleşebilirim. Hatta Afrika bile olabilir” dediği belirtiliyor.

PAPA’DAN RANDEVU İSTEYECEK

18 Ocak 2010’da tutulduğu Kartal H Tipi Cezaevi’nden çıkacak olan Ağca’nın avukatları resmi korunma talebi konusunun netleşmediğini belirtirken can güvenliğinden endişe duyduklarını ve yakın arkadaşları tarafından bir süre korunacağını söyledi. Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere 20’ye yakın ülkeye vatandaşlık talebinde bulunan Ağca’nın tüm başvuruları reddedildiği öğrenildi. Sadece ailesi ve avukatlarının ziyaret ettiği Ağca’nın, “Uzakdoğu ya da Amerika’ya yerleşebilirim. Hatta Afrika bile olabilir” dediği belirtiliyor.

POLONYA ANKET BİLE DÜZENLEDİ 

Hatta Polonya’ya vatandaşlık talebinde bulunan Ağca, Polonya Cumhurbaşkanı’na da mektup yazdı. Bu başvuru üzerine Polonya’da Ağca için kamuoyu anketi uygulandı. Ankette yüzde 70 oranında “vatandaşlığa alınmasın” sonucu ortaya çıktı. Bu durum Ağca’nın kendisine de bildirildi. Ağca çıkışının ardından Vatikan’a da resmi başvuru yaparak Papa’yla görüşme talebinde bulunmayı planlıyor. Ancak bunun için Vatikan’dan olumlu yanıt alınması yanında, can güvenliği ve koruma talebinde bulunulacak.

KENDİSİ KARAR VERECEK

Ağca’nın Malatya’da yaşayan kardeşi Adnan Ağca, ağabeyinin cezaevinden çıktıktan sonra nerede yaşayacağına kendisinin karar vereceğini bildirdi. Aileden ağabeyini sık sık ziyaret eden tek kişi olan Adnan Ağca, yaptığı açıklamada, “Kendisi hakkında konuşmamızı istemiyor. Tahliye olduktan sonra nereye gideceğine ve nerede yaşayacağına kendisi karar verecek. Bu konuda bizler yorumsuz kalacağız” dedi.

TAHLİYEDEN SONRA ASKERLİK

Cezaevi çıkışının ardından Ağca’nın askerlik sorunu nedeniyle, tahliyeden sonra Pendik Askerlik Şubesi’ne gönderilebileceği ve buradan da sağlık kontrolü için GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’ne sevk edilebileceği belirtildi. Askerlik yapmasına sağlığı elverişli çıkarsa Ağca askere alınacak. Psikolojik bir sıkıntısı olmadığı belirtilen Ağca’nın hergün düzenli olarak sporunu yaptığı, kitap ve günlük gazeteleri yakından takip ettiği belirtiliyor.

Kaçış için sahte pasaport Çatlı’dan

Ağca 1979’da İpekçi’yi öldürmekten konulduğu askeri cezaevinden kaçmıştı. Askeri cezaevinden çok profesyonel bir planla ve askeri görevlilerin yardımıyla kaçtığı, banka hesabına para yatırıldığı, kendisine pasaport temin edildiği o dönemde gündeme geldi.

Ağca’nın kaçısında Abdullah Çatlı ve arkadaşlarının yardımcı olduğu biliniyor. Abdullah Çatlı’nın kardeşi Zeki Çatlı, star’a yaptığı açıklamada, Ağca’ya kaçmadan önce pasaport hazırlanmasında kendisinin de rol aldığını söyledi. Çatlı, “Önce sakallı fotoğrafını gönderdiler pasaport için. Biz de ‘bu olmaz’ deyip geri çevirdik. Sonra sakalsız fotoğraf geldi. Soğuk damga için Maraş’a gittik. Faruk Özgül adına pasaport çıkardık ve yurtdışına gitti. O zaman bu işten dolayı yargılandım ama beraat ettim” dedi.

İtalya’da affedildi

Ağca, yaklaşık beş yıldır Kartal H Tipi Cezaevi’nde yatıyordu. Ağca, 1 Şubat 1979’da Milliyet Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi’ye düzenlenen suikastın tetikçisi olarak 25 Haziran 1979’da yakalandı. 23 Kasım 1979’da Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırılan Ağca, gıyaben ölüm cezasına çarptırıldı. 13 Mayıs 1981’de Papa 2. Jean Paul’e suikast girişiminde bulunan Ağca İtalya’da ömür boyu hapse mahkûm edildi. İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi tarafından 13 Haziran 2000’de affedilen Ağca, Türkiye’ye getirildikten sonra iki gasp suçundan 36 yıl ağır hapis cezası aldı ve bu cezası 7 yıla indirildi.

En çok parayı verene ‘hayatını’ satacak

Mehmet Ali Ağca’ya Amerika ve Avrupa’daki bazı şirketlerden belgesel ve röportaj teklifleri geldiği, ancak verilecek paranın miktarına ve gelen öneri doğrultusunda kararını vereceği belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız