SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sığınmacılar Üretip Kazanıyorlar

0
Güncellendi - 2016-09-18 04:17:57
Sığınmacılar Üretip Kazanıyorlar
A- A+ PAYLAŞ

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınlar, Malatya'da misafir edildikleri konteyner kentte kurulan ve adeta bir fabrika gibi çalışan iki tekstil atölyesinde üreterek para kazanıyor.

Suriye'de 6 yıldır yaşanan iç savaşta binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan da başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Türkiye'nin kucak açtığı Suriyelilere konteyner ve çadır kentlerde her türlü imkan sağlanırken, savaşın en çok etkilediği kadın ve çocuklara ise ayrı bir önem gösteriliyor.

Barınma ve gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra konteyner kentte çocuklara kendi dillerinde ve ülkelerinin müfredatına uygun eğitim veriliyor. Kadınlar içinse Halk Eğitim Merkezi tarafından biçki dikiş, halıcılık, resim gibi çeşitli meslek edindirme kursları düzenleniyor.

Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'nde misafir edilen ve özellikle biçki dikiş kursuna ilgili gösteren Suriye kadınlar, hem meslek sahibi oluyor hem de konteyner kent içerisine kurulan ve adeta bir fabrika gibi üretim yapan iki tekstil atölyesinde çalışıyor.

Özel bir firmaya ücret karşılığında üretim yapan 250 Suriyeli kadın, çalışarak boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirip ülkelerindeki yakınlarına da destek oluyor.

- "Ailemize destek oluyoruz"

Suriyeli 23 yaşındaki Vela Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Humus'tan yaklaşık 2 yıl önce kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını, ardından ailesiyle Malatya'ya geldiğini söyledi.

Suriye'de çok kötü bir ortam olduğunu, her gün patlamaların yaşandığını ve çok sayıda kişinin bombardımanda hayatını kaybettiğini belirten Kasım, Türkiye'de rahata kavuştuklarını anlattı.

Kasım, ülkesinde üniversite okuduğunu ancak Türkiye'ye geldikten eğitimine devam edemediğini dile getirerek boş zamanlarını konteyner kentte açılan kursta geçirdiğini ifade etti.

Biçki dikiş kursuna gittiğini ve burada terziliği öğrendiğini aktaran Kasım, "Kursta meslek sahibi oldum. Benim gibi çok sayıda kişi de meslek öğrendi. Buradaki atölyede çalışarak para kazanıyoruz. Hem boş zamanımızı en iyi şekilde değerlendiriyoruz hem de kazandığımız parayla ailemize destek oluyoruz." dedi.

- "Burada çalışmaktan çok mutluyum"

Kasım, Türkiye'ye minnettar olduklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Suriye'de durum çok kötü. Türkiye çok güzel. Bir anne nasıl çocuklarına bakarsa Türkiye de bize bakıyor. Hatta bizi başının üzerine koydu. Çocuklar burada okullarına gidiyor, gidemeyenler ise kurslarda meslek sahibi oluyor. Ben de burada meslek sahibi oldum. Ailemin bir bölümü Suriye'de kazandığım paranın bir kısmını onlara göndererek destek oluyorum. Burada çalışmaktan çok mutluyum."

- "Meslek sahibi oldum, para kazanıyorum"

Suriyeli Meysere el-Kasım ise Humus'tan 3 yıl önce ailesiyle geldiğini anlattı. Terziliği konteyner kentte katıldığı kursta öğrendiğini belirten el-Kasım, meslek sahibi olduğu için mutlu olduğunu vurguladı.

Geçen yıl İnönü Üniversitesi ebelik bölümünü kazandığını aktaran el-Kasım, "Meslek sahibi oldum, para kazanıyorum, mutluyum. Başka hiçbir şey istemiyorum." ifadelerini kullandı.

Ailesinin bir bölümünün Suriye'de bulunduğunu dile getiren el-Kasım, "Kazandığımız paranın bir bölümünü okulumda harcıyorum, birazını da Suriye'ye gönderiyorum. Okul tatile girdiği dönemler burada çalışıyorum. Bizlere bu imkanı sunan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

- "Sadece kadınlar çalışıyor"

Konteyner kent yöneticisi Bilal Turan, konteyner kentte misafir ettikleri 7 bin 700 Suriyeliyi misafirin her türlü ihtiyacını karşıladıklarını bildirdi.

Kampta okul, market, fırın, sağlık ocağı, cami, spor alanları, atölyelerin bulunduğuna işaret eden Turan, konteyner kente kurulan iki tekstil atölyesinde ise Suriyeli kadınların üretim yaptığına değindi.

Atölyelerde yaklaşık 250 Suriyeli kadının istihdam edildiğini kaydeden Turan, "Suriye'den gelen misafirlerimizin meslek öğrenmeleri ve aile bütçelerine katkı sağlamaları amacıyla iki atölye açtık. Burada sadece kadınlar çalışıyor. Kadınlar boş gezmektense bu atölyeler çalışarak üretim yapıyorlar." dedi.

AA

suriyeli2

suriyeli3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • zafer (7 yıl önce)
    sığınmacı yardım güzel de ancak onlar da türkiyede yerli kadınlarımız gibi gözleri fazla açıldığından herhalde türk erkekleri ile evlenmek Aile kurmak istemiyorlar.Ayrıcada Türkiyede kendilerin kurdukları şirketlerde de sadece suriyelileri çalıştırıyorlar....yerli türk işçi almıyorlar.Arap ırkçılığı yapıyorlar..
    0
    0
    Yanıtla