SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sigorta Prim Desteği Yıl Sonunda Bitiyor

0
Güncellendi - 2017-11-24 02:59:56
Sigorta Prim Desteği Yıl Sonunda Bitiyor
A- A+ PAYLAŞ

Kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam teşvikine sağlanan sigorta prim desteği uygulaması aralarında Malatya’nın da bulunduğu 36 ilde yılsonu itibariyle sona eriyor. 6486 Sayılı kanunla getirilen ve 36 ilin yararlandığı söz konusu desteğin bitmesiyle işverenlerin zor durumda kalacağını belirten Yeminli Mali Müşavir Ekonomist- Yazar Mustafa Bahadır Altaş “Bu konuda Hükümet tarafından bir düzenleme yapılmaz ise yeni yılda işverenler zor durumda kalabilir, kayıt dışı istihdam artış gösterir”  dedi.

malatyahaber.com yazarlarından, Yeminli Mali Müşavir Bahadır Altaş, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı:

"Bilindiği üzere 2004 yılından itibaren uygulanmakta 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanunu kapsamında sağlanan sigorta primi işveren desteği uygulaması 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesi üzerine yerine 6486 sayılı kanun ile illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere beş puanlık hazine yardımına ilave olarak on ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden altı puanlık ilave destek sağlanmıştı. Şubat 2016 ayında 6663 sayılı Kanunda yapılan düzenleme ile “On ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerleri” ibaresi “özel sektör işyerleri” şeklinde değiştirilerek sigorta primi işveren desteği uygulaması işçi sınırlaması olmaksızın tüm özel sektör işyerinde 1 Mart 2016 tarihinden itibaren uygulamaktadır. 2013 yılında uygulamaya giren 6486 Sayılı kanunla sağlanan sigorta primi teşvik uygulama süresi  I nolu listede yer alan iller için 3 yıl yani 2016 da , II nolu listede yer alan iller için 4 yıl yani 2017 de ,  III nolu listede yer alan iller için 5 yıl yani 2018 kadar uygulanması öngörülmektedir.

Malatya'nın da içinde yer aldığı (I) sayılı listede yer alan iller için süre 31.12.2016 tarihinde sona ermekteydi. Bu süre geçtiğimiz yıl Ocak ayında Bakanlar Kurulu Kararı  ile “31.12.2017” kadar uzatılmıştı. Aynı kanunda yer alan II sayılı listede yer alan iller içinde uygulama süresi 31.12.2017 tarihinde sona ermektedir. Buna göre 01.01.2018 tarihi itibariyle (I) sayılı listede yer alan 20 il ve (II) sayılı listede yer alan 16 ilde olmak üzere aşağıda tabloda yer alan 36 ilde hazine tarafından sağlanan beş puanlık sigorta primi desteğine ilave olarak, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden (Asgari Ücret) 6 puanlık sigorta primi işveren hissesi desteği, yeni bir düzenleme yapılmazsa tüm özel sektör işyerleri için uygulanmayacaktır."

100 liralık asgari ücret desteği de sona eriyor

Altaş; 31 Aralık 2017 tarihi itibariye 6 puanlık işveren hissesi prim desteğinin yanı sıra 100,00 TL asgari ücret sigorta prim desteğinin de uygulama süresinin de sona erdiğini belirterek, "Yürürlükte bulunan asgari ücret üzerinden 1 işçi için %6 sigorta primi işveren hissesi desteği ve 100,00 TL asgari ücret desteği verilmektedir. Bu tutar toplamda 1 işçi için (106,65+100,00) 206.65  TL/Ay’dır.  Ülkemizin ve bölgenin yaşadığı olumsuz ekonomik koşullar dikkate alındığında istihdam için sağlan her destek ve yaratılan her iş imkanı çok önemlidir. Uygulama süresi 31 Aralık 2017 tarihinde sonra erecek  olan bu sigorta prim teşvikin işyerlerine ilave yüzde 11,6 oranında bir yük getirecek olması nedeniyle hem altı puanlık sigorta primi işveren desteği uygulaması hem de 100,00 TL asgari ücret desteği için yıl sonu yaklaşmadan başta iş dünyası olmak üzere konuya taraf olan meslek örgütlerin ve siyasilerin gerekli girişimlerin yapılması önem arz etmektedir." dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız