SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sigorta Primi Teşviği

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:50:51
Sigorta Primi Teşviği
A- A+ PAYLAŞ

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, uygulama süresi sona eren 5084 sayılı Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası'nın yerine uygulamaya konulan Sigorta Primi İşveren Desteği ile ilgili düzenleme konusunda yaptığı açıklamada, bu düzenlemenin Malatya'daki işverenler için de prim teşviği getirdiğini söyledi. Altaş, yasayla belirlenen 6 puanlık oranın ve süresinin teşvik kapsamında belirlenen bölgelere göre Bakanlar Kurulu'nca belirleneceğini, 4. bölgede yeralan Malatya'da sigorta primi işveren hissesi desteğinin bu haliyle uygulanması halinde yüzde 55'lik bir desteğin söz konusu olabileceğini bildirdi.

Altaş, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Malatya’nın da içinde bulunduğu Kalkınmada Öncelikli Yöre (KÖY) olarak belirlenen illerde 2004 yılından itibaren de  uygulanmakta olan ve geçtiğimiz yıl 31 Aralık 2012 tarihinde uygulama süresi sona eren 5084 sayılı İstihdam ve Yatırımı Teşvik kanununun 4.maddesi kapsamında sağlanan sigorta primi işveren desteği uygulaması yerine, 29 mayıs 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6486 sayılı “Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” ile illerin sosyo-ekonomik  gelişmişlik  endeksini  dikkate  almak suretiyle 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere 6 puana kadar sosyal sigorta primi desteği sağlandı. 

Yapılan düzenleme ile 5510 sayılı kanunun Prim oranları ve Devlet katkısı başlıklı 81 maddesinin (ı) bendinde yer alan beş puanlık hazine yardımına ilave olarak (Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır.)  Bu maddeye eklenen (i) bendi ile “On ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere, birinci fıkranın (ı) bendinde belirtilen ve Hazinece karşılanan puana, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden altı puana   kadar   ilave  puan  düzenlemesi getirildi. 

Sigorta primi işveren hissesi devlet desteğinin altı puana kadar   ilave  puan  belirlemesi ise illerin, sosyo-ekonomik  gelişmişlik  endeksini  dikkate  almak suretiyle ilave puan uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirlemeye konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Yapılan düzenlemeye göre daha önceki düzenlemelerde yer aldığı şekli ile yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi hâlinde, işverenler bir yıl süreyle bu maddeyle sağlanan destek unsurlarından yararlanamayacak. Bu madde kapsamındaki teşvikten yersiz olarak faydalanıldığının tespit edilen işverenlerden, yararlanılan teşvik tutarı 6183 sayılı kanun göre gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek.

Malatya’nın da içinde bulunduğu 49 ilde 31.12.2012 tarihinden önce uygulanmakta olan 5084 sayılı Yatırım ve İstihdamı Teşvik kanunun sigorta primi desteği on ve üzeri istihdam sağlayan organize sanayi bölgelerinde bulunan işyerlerinde yüzde yüz diğer yerlerde bulunan işyerlerinde ise yüzde seksen olarak uygulanmaktaydı. Yapılan düzenleme sonrasında şuan uygulanmakta olan 5510 sayılı kanunla sağlanan yüzde beşlik hazine desteğine altı puanlık 6486 sayılı kanunla sağlanan destekte eklendiğinde toplam onbir (yüzde elli beşlik) puanlık bir destek sağlanmış olacaktır. 

6486 sayılı kanunla sağlanan desteğin üst limitinin altı puan olduğu düşünüldüğünde Teşvik yasası kapsamında 4. bölgede yer alan Malatya’da bu oranın kaç puan olacağını merakla bekleniyor. Kamuoyuna yansıdığı kadarı ile ilave puan uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirlemeye yetkisi kendisinde bulunan bakanlar kurulunun 4-5 ve 6 bölgede yer alan iller için bu oranı ve süreyi ilin içinde bulunduğu bölgeye göre yapacağı konusunda görüş oluştuğu beklenilmektedir. 01.01.2013 tarihinden geçerli olan bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin uygulama tebliğin yayınlanmasından sonra 2013 yılının ilk dört aylık dönemine ilişkin işlemler geriye yönelik yapılacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız