SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sigortadan İstifade Etsinler"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:46:35
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hububatta kuraklık sebebiyle ciddi bir üretim düşüşü beklemediklerini söyledi.

Bakan Mehdi Eker, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Çanakkale'de Vali Ahmet Çınar'ı ziyaret etti. Eker, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye'de 28 Mart-4 Nisan tarihleri arasında gerek Karadeniz'de, gerek İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da bazı bölgelerde erken çiçek açan meyve ağaçlarında don vuku buldu. Bunlarla ilgili ön hasar tespit çalışmaları yapıldı. Ayrıntılı kesin hasar tespiti yer yer bitti, Bakanlar Kurulu'nda konu görüşüldü. Malum gerek don, gerek dolu, gerekse bunların tamamı, hükümetin bedelinin yarısını hibe olarak ödediği sigorta kapsamında. Yani sigortanın parasının yarısını biz veriyoruz. Üreticimize de diyoruz ki bahçenizi, tarlanızı, ahırınızı, ağılınızı sigorta yaptırın, çünkü paranın yarısını biz veriyoruz. Meyve bahçesinde çiçek dönemi dahil olmak üzere yüzde 66-67'ye kadar sigorta desteği veriyoruz. Yapılması gereken, üreticilerimizin sigorta konusunda hassasiyet göstermesi. Ürünlerini, tarlalarını, bağlarını, bahçelerini canlı hayvanlarını sigortalatmaları lazım. Sigorta uygulamasını 1 Haziran 2006 tarihinde başlattık. Birçok Avrupa ülkesi bizden sonra sigortaya başladı. Yine çiftçilerimizin kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararı aldık. Uygulayıcı kuruluş olan hazine şu anda hazırlıyor. Yağışlar, don olayları ülkenin üretimini etkileyecek bir durumda değil. Hububatta kuraklıkla ilgili Türkiye’ye zarar verebilecek ciddi bir üretim azalması beklemiyoruz. Öyle bir şey çok şükür yok. Mayıs yağışları da mevsim ortalamaları içerisinde seyrettiği takdirde hububatta büyük bir düşüş beklemiyoruz. Belki nisbî olarak az bir şey olabilir. Onun dışında zaten tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar” dedi.

"BUĞDAYDAKİ SARI PAS HASATLIĞIYLA İLGİLİ TEDBİR ALINIYOR"

Buğdaydaki sarı pas hastalığıyla ilgili tedbir alındığını söyleyen Eker, “Önceki gün önemli bir toplantı yaptık bu hastalıkla ilgili. Bakanlığımızın tüm kurum ve kuruluşlarını, hem ilgili zirai mücadele araştırma enstitülerini, hem vatandaşlarımızı bu hastalığın muhtemel zararlarına karşı uyarıyoruz. Şu an itibariyle Türkiye’de gıda güvenliğini tehdit edecek herhangi bir boyutta değil. Ama yer yer bazı meyvelerde, Malatya ve Elazığ bölgesinde kayısıda, Karadeniz’de bazı yerlerde fındıkta dondan dolayı hasar meydana geldi. Bazı bölgelerde mevziî bir olay. Onun için üreticiler, parasının yarısını bizim verdiğimiz sigorta uygulamasından lütfen istifade etsinler ki zararları daha büyük olmasın” diye konuştu.

"TOPLULAŞTIRMAYI HÜKÜMETİMİZ BÜYÜK ÖLÇÜDE BAŞLATTI"

Türkiye’nin tarım arazilerinin 3 milyon işletmede 30 milyon parsele bölünmüş durumda olduğunu söyleyen Bakan Eker, “1 çiftlik 10 ayrı parselden oluşuyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bu, verimliliğin önündeki en büyük engel. Biz 2005 yılında Toprak ve Arazi Koruma Kanununu çıkardık. Hükümetimiz döneminde toplulaştırma çalışmalarını başlattık. 4 milyon hektar tamamlandı. Şu anda da 2 ile 2,5 milyon hektar alanda çalışmalar devam ediyor. Yıl sonu itibariyle bu rakam 6 ile 6,5 milyon hektara ulaşacak. AK Parti iktidarından önce ki 41 yıl içerisinde devlet toplam 450 bin hektar yaptı. Bu da yılda 10 bin hektar yapıyor. Biz 12 yılda 6,5 milyon hektar yapmış olacağız. Toplam 14 milyon hektara ulaşacağız, ama bir yandan bölünme devam ederken, toplulaştırmanın da tek başına anlamı yok. Önce bu bölünmenin durması lazım. Esas mesele bu. Bu kanun önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütün parti gruplarınca, bütün milletvekillerince desteklendi. Çünkü hayati bir mesele. Ve Türkiye’nin milli meselesi. Ülkenin geleceğiyle alakalı. Eğer Türkiye Cumhuriyeti topraklarında 21. yüzyılda çocuklarımız tarım yapacaksa, mutlak suretle bu bölünmenin önüne geçmeliyiz. Bölünmüş yapıyı bir yandan düzeltmeliyiz. Biz Toplulaştırmaya büyük hız verdik, yatırımlar yaptık, fakat öbür yandan bölünme devam ederse o zaman bunun anlamı kalmayacak. Bu kanunun esası bölünmenin önlenmesi. Biz bunun ilk iki adımını 2005 ve 2007 yıllarında atmıştık. Bir limit getirmiştik. Şimdi buna kalıcı çözüm olan bu kanun kabul edildi. Cumhurbaşkanımızın onayına sunuldu. O da değerlendirmesini yapacak. Türkiye’nin geleceği açısında, Türk tarım sektörü açısından çok hayırlı ve çok önemli bir düzenleme” dedi.

Dün akşam Gökçeada'ya 8 saatte 144 kilogram yağış düştüğünü belirten Eker, "Geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Bunlar doğal afetler . Her zaman doluydu, seldi, bu gibi doğal afetlere karşı tedbirleri almamız gerekiyor" diye konuştu. 

Eker, daha sonra AKP il teşkilatını ziyaret etti. Burada partililerle bir araya gelen Eker, daha sonra Çan ilçesine hareket etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız