SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sihirli Kitaplar Değiller"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:50:01
A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı öğretim üyesi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı Yrd.Doç. Dr. Baki Duy, Kişisel gelişim kitaplarının piyasada satılan kitaplar içinde pazar payının yüzde 20'ye ulaştığı belirtti. Duy, " Çoğu bilimsellikten uzak bu kitapların özelliklerinden biri de ticari kaygı ile yazıldıkları için isimlerinin çok çarpıcı olmasıdır." dedi. 
 
Yrd. Doç. Dr. Duy, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Kişisel gelişim kitabı alırken başlangıçta yazarın özgeçmişine bakmalıyız. Birçok kitapta ya yazarın özgeçmişi yoktur ya da yazar bu konuyla bilimsel olarak değil 'el yordamıyla' ilgilidir. Bu durumda yazılan kitap kendi içinde tutarlı gibi görünse de anlatılanlar bilimsel deney ve gözlemlere dayanmamaktadır. Çoğu bilimsellikten uzak bu kitapların özelliklerinden biri de ticari kaygı ile yazıldıkları için isimlerinin çok çarpıcı olmasıdır. "On dakikada kişi analizi", "Beş dakikada ikna sanatı", "On adımda liderlik" Yapılması istenen şeyler akıla ve bilime uymamaktadır. Böyle kitapların etkileri saman alevi gibi geçicidir. Buna 'Sindirella etkisi' de diyebiliriz.Gereksiz yere insanların hayalleriyle ve duygularıyla oynanmaktadır. Çünkü, davranış ve düşünce değişikliği kısa zamanda olmaz bu bir süreçtir. Kişisel gelişim kitabı alırken dikkat edeceğiniz diğer bir konu da anlatılan konunun sizin yapınıza, pozisyonunuza, şartlarınıza uygun olmasıdır. Örneğin herkesin lider olması gerekir mi? Lider olması gerekmiyorsa önüne büyük hedefler koyup sonradan hüsrana uğramanın ne anlamı olabilir. Başka bir örnek verirsek, her zaman karşımızdaki insanları ikna etmek için çabalayıp egomuzu tatmin mi etmeliyiz? Yoksa inandıklarımızı karşı tarafa anlatıp karşıdaki kişinin değerlendirmesine mi bırakmalıyız? Belki de, bazen ikna için uğraşmak bazen de anlatıp karşı tarafa düşünme fırsatı vermek daha doğru olabilir mi? Diğer bir deyişle kişisel gelişim kitaplarında yazılanlar matbu (klişeleşmiş) reçetelerdir halbuki insanların her biri ayrıdır yani özeldir."  ifadelerini kullandı.
 
Bu tür kitapların diğer yan etkisininde, kişileri bencilleştirip sadece kendilerini yükseltmek için çaba sarfeden bireyler haline getirdiğini savunan Yrd. Doç. Dr. Duy, "Diğer bir deyişle toplumun sorunları onların sorunu olmaktan çıkmaktadır. Kişisel gelişim kitaplarının çoğu sihirli kitaplar değillerdir. Belki kısa süreli mutluluk verici haplar olabilir." diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız