SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şike İçin Savcı Düğmeye Bastı'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Futbol Federasyonu, aralarında Malatyaspor'un "küme düşmesine direkt etki eden" maçların da yeraldığı geçtiğimiz sezonki son şike iddialarını bilinen bir süreçte ve beklendiği şekilde "boş" çıkarırken, Ankara Savcısının 2004'teki 3 maçta şike iddiası için 15 federasyon yöneticisini ifadeye çağırdığı bildirildi. Bu durum, "şike yok" kararı verilen geçtiğimiz sezonki şike iddialarının da "günün birinde, objektif soruşturma için tekrar gündeme getirileceğinin" umudu yaratıyor.

2004 DOSYASI..
Bu arada, 2004'te Bursaspor'un küme düşmesine yolaçan şike iddialarıyla ilgili olarak Ankara savcısının aralarında federasyon başkanı Haluk Ulusoy'un da bulunduğu o dönemin 15 federasyon yöneticisini ifadeye çağırmasıyla ilgili olarak Sabah Gazetesi'nde "Savcı Şike İçin Düğmeye Bastı" başlığıyla yayınlanan haber şöyle:

...

"..Ankara savcısı, 2004'teki 3 maçta şike iddiası için soruşturma açmadılar diye 15 federasyon yöneticisini ifadeye çağırdı.

Savcı Alp Arslan, 2003-2004 sezonunda Bursaspor'un küme düşmesi ile sonuçlanan üç maçla ilgili Bursaspor Kongre üyesi Gökhan Celbiş'in suç duyurusu üzerine harekete geçti. Eylül ayındaki suç duyurusunun Bursa'dan İstanbul'a, oradan da Ankara'ya gitmesi geciktiği için soruşturma da gecikti.

GÖREVİ İHMAL SORUSU
Savcı, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy ve 14 yönetim kurulu üyesini şike iddialarını araştırmayarak görevlerini kötüye kullanmak ve görevi ihmal suçlaması ile sorgulayacak. Savcı Alp Arslan, "Ulusoy ve arkadaşlarına tebligat hazırlandı" dedi.

DAVA AÇILACAK MI?
TCK'ya göre şike, suç oluşturmuyor. Bu nedenle kimse şikeden suçlanamayacak. Ancak federasyon yöneticileri bu konuda harekete geçmeyerek görevi ihmalden sorgulanabilecek. Savcının dava açıp açmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

2003-2004 sezonunda Sebat önce Rize'de ardından Beşiktaş deplasmanında galip geldi. Son olarak da Rize, Beşiktaş'ı yenince Bursa küme düşmüş, Bursalılar şike iddiasında bulunmuştu.

Şike için ifadeye

Bursalılar'ın şikeyi örtbas etmekle suçladığı Ulusoy ve federasyon yönetim kurulu üyeleri, görevi ihmal gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verecek.

Bursaspor eski yöneticisi Lemi Keskin ve kongre üyesi Gökhan Celbiş'in başvurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Federasyon Başkanı Haluk Ulusoy ve 14 yönetim kurulu üyesinin ifadelerini isteyecek. 2003-2004 sezonunda Rize-A.Sebat, Beşiktaş-A.Sebat ve Rize-Beşiktaş maçlarında yaşananlarla Bursaspor'un küme düştüğünü söyleyen Keskin, "Sebat Rize'de kazanırken ev sahibinin hocası Yılmaz Vural takımına 'Siz satılmışsınız' diyerek stadı terk etti. Bir hafta sonra Sebat İstanbul'da penaltı bile kaçıran Beşiktaş'ı yenerken Sergen takım arkadaşlarına sahada 'Gitme, koşma' gibi telkinlerde bulundu. Rize'nin Beşiktaş'ı yendiği maç da son darbeydi. Sergen ile Rize 2. Başkanı Vedat Peker arasındaki telefon konuşmaları medyaya yansıdı" diye konuştu. Telefon kayıtları medyaya yansıyınca, federasyonun soruşturma açmasını beklediklerini kaydeden Celbiş, "Ama federasyon harekete geçmedi. Bunun üzerine 2 Ağustos 2006'da bilgi edinme başvurusu yaptık. Yanıt gelmeyince, 22 Eylül'de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmak üzere şikayette bulunduk. Federasyonun adresi Ankara gözüktüğü için dosya Ankara'ya gitti. Burada görevi ihmal var" ifadesini kullandı. Celbiş'in şikayetinde "Görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal" ile suçlanan federasyon yönetim kurulu üyeleri şöyle:

TEBLİGATLAR HAZIRLANDI
Haluk Ulusoy, Affan Keçeci, Kemal Kapulluoğlu, Rafet Kırgız, Tahir Kıran, Süheyl Önen, Galip Asal, Mehmet Kemal Ünsal, Ender Alkoçlar, Mustafa Urhan, Metehan Berktaş, İbrahim Usta, Turan Özen, Cihangir Önger, Erdal Batmaz. SABAH'ın görüştüğü Ankara Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan, "Dosya yeni geldi, inceliyoruz. Federasyon Başkanı Haluk Ulusoy ve yönetim kurulu üyelerinin ifadelerini isteyeceğiz, savunmalarını alacağız. Tebligatlar hazırlandı" ifadesini kullandı.

"ŞİKE TEŞVİK EDİLDİ.."
Futbol Federasyonu'nun görevini kötüye kullandığını öne süren Gökhan Celbiş, "Şike araştırma kurulunun oluşturulmasını federasyondan istedik. 3813 numaralı kanunun 10 b maddesine göre anlaşmalı müsabakalar hakkında karar verme yetkisi federasyon yönetim kurulunun. Müsabaka talimatının 14. maddesine göre; genel sekreterin önerisi ve başkanın onayıyla oluşturulacak araştırma kurulunun raporunu dikkate alan yönetim kurulu, vicdani kanaatine göre karar veriyor. İhbar var, deliller var. Olay, iddianın ötesinde. Ama kurul oluşturulmadı. Federasyon, şikeyi teşvik etmiştir" dedi..."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız