SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şikede Bundan Sonra Ne Olacak ?

A- A+ PAYLAŞ

 

Şike iddianamesi açıklandıktan sonra herkes bu soruyu soruyor: Bundan sonra ne olacak.
 

Futbolda şike iddialarına ilişkin özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca bir yıldır yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcı Mehmet Berk’in hazırladığı iddianamede 1 numaralı sanık; örgüt yöneticiliği ile suçlanan Olgun Peker oldu. Aziz Yıldırım haksız ekonomik çıkar sağlamakla, 14 futbolcu şike girişiminde bulunmakla suçlanıyor. 
 
Peki bundan sonra hukuki süreç nasıl işleyecek...
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk’in hazırladığı yaklaşık 400 sayfalık iddianame bugün İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen’e sunuldu. İddianame Başsavcı Vekili Seçen’in onayından geçerse, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker’in de arasında bulunduğu bazı sanıklar yönünden suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üye olmak iddiasıyla ceza isteminde bulunulduğu için özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilecek. Özel yetkili ağır ceza mahkemesi de 15 günlük süre içinde yapacağı incelemenin ardından, iddianameyi kabul ya da reddettiğine ilişkin kararını açıklayacak.
 
EN AZ 5 YIL HAPİS
6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da yapılan düzenlemelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmaması nedeniyle iddianamedeki şike suçuna ilişkin ceza istemi, yasanın düzenleme yapılmadan önceki haline göre yapıldı. Mevcut kanunda, şike suçunu işleyen bir kişinin 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
 
‘1 NUMARALI SANIK’ NE DEMEK?
Avukatlar, iddianamede ‘1 numaralı sanık’ olmanın dava kapsamında ne anlama geldiğini şöyle anlattı:
 
Hasan Gürbüz: Bu işin yazılı olmayan bir kuralı var. Lider bir numara olarak, yardımcısı ise iki numara olarak yazılır. Ancak bunun aksini de gördüm. CMK’ta örgüt liderinin hangi sırada olacağı ile bir madde yok. Bu nedenle savcılar sanıkları nasıl uygun görürlerse iddianameye öyle yazıyor.
 
Tolga Akalın: Sanık sıralaması itibariyle örgüt lideri 1’de ya da diğer sıralarda olabilir. İddianamenin teknik açısından örgütün yönetim şemasına uygun yapılması mahkemenin iddianameyi anlamasını kolaylaştırır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız