SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Silahlanmaya 1 Trilyon 740 Milyar Dolar

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:22:22
Silahlanmaya 1 Trilyon 740 Milyar Dolar
A- A+ PAYLAŞ
 
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün yayınladığı rapora göre, askeri harcamalardaki artış hızı geçen yıl durdu. Rapor, ABD ve Batı Avrupa’nın bütçe açıkları ve finans kriz nedeniyle savunma bütçelerini kıstığını, Çin ve Rusya'nın ise askeri harcamalarının geçen yıl önemli ölçüde artış gösterdiğini ortaya koydu.
 
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre 1998’den bu yana yılda ortalama yüzde 4,5 artan askeri harcamalar, 2011’de sadece binde 3 artış oranıyla 1 trilyon 740 milyar dolar olarak gerçekleşti.
 
SIPRI'nin askeri harcamalar uzmanı Sam Perlo-Freeman’a göre, ABD ile Batı Avrupa’nın bütçe açıkları ve finans krizi nedeniyle savunma bütçelerini kısması askeri harcamaların artış oranını düşürdü.
 
ABD ve Batı Avrupa’nın savunma bütçelerini kısmasına karşılık ordularını modernleştiren Çin ve Rusya’nın askeri harcamaları geçen yıl da önemli ölçüde artış gösterdi. Rusya ve Çin’in yanı sıra gerginlik yaşanan bölgelerdeki ülkelerin askeri harcamaları da arttı.
 
ABD, AVRUPA VE TÜRKİYE HARCAMALARI KISTI 
Geçen yıl 17,9 milyar dolar askeri harcama yapan Türkiye savunma giderlerini kısan ülkeler arasında. Türkiye’nin askeri giderleri son on yılın ortalamasına göre yüzde 12 düşüş gösterdi.
 
Askeri harcamalar listesinde başı çeken ABD geçen yıl bütçesini yüzde 1,2 oranında kıstı. 8,7 milyar dolarlık kısıntı yapan ABD’nin yıllık harcaması 711 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bütçe açıklarını kapatmak için, kongre kararıyla askeri giderlerini kısmaya başlayan ABD önümüzdeki on yıl içinde 500 milyara yakın tasarruf yapacak.
 
Batı Avrupa ülkeleri de açıkları kapatmak ve finans krizine karşı önlem olarak savunma bütçelerini daralttı. Kısıntı önümüzdekşi yıllarda da devam edecek. Avrupa ülkelerini toplam askeri harcamaları geçen yıl sadece yüzde 0,2 artışla 407 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak askeri harcamalar Avrupa’nın ikiye ayrıldığını gösteriyor. Zengin Batı harcamalarını kısarken, Doğu Avrupalı ülkelerin harcamaları yüzde 10,2 arttı.
 
ÇİN VE RUSYA ORDULARINI MODERNLEŞTİRİYOR 
Askeri harcamaları 1995’ten bu yana yüzde 500 artan Çin geçen yıl 143 milyar dolar harcadı. Çin’in askeri harcamalarındaki artış nedeni, ABD’nin Pasifikteki güçlü varlığını dengeleme ve bölgesinde süper güç olma yolunda ordusunu modernleştirme politikası. Benzer nedenlerden dolayı Rusya da harcamalarda kısıntıya gitmiyor.
 
Geçen yıl 71,9 milyar dolarlık harcama yapan Rusya, 2020’ye kadar Sovyetler Birliği döneminden kalan tüm silah, araç ve gerecini değiştirip ordusunu modernleştirmiş olacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız