SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şili'de 8.8'lik Deprem

A- A+ PAYLAŞ

Şili'de meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremin yarattığı hasarın tespit çalışmaları sürerken, Pasifik Okyanusu'nda tsunami oluştu. Yapılan açıklamaya göre, dev dalgalar ABD, Rusya, Japonya ve Çin gibi Okyanus'a kıyısı olan ülkelerin yanı sıra sayısız adayı tehdit ediyor.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, en az 122 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından tsunami oluştuğunu ve Hawaii adaları başta olmak üzere Pasifik Okyanusu'ndaki ada ve ülkelerde hasara yol açabileceğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Can ve mal kaybını önlemek için acil olarak harekete geçilmeli... Hangi yöne bakıyor olursa olsun kıyıdaki bütün yerleşim yerleri risk altında" denildi. Yeni Zelanda, ilk dalgaların kıyılarına TSİ 20.00 sularında vurmasını beklediğini açıklarken, bundan yaklaşık bir saat sonra Meksika'nın tsunamiden etkilenebileceği belirtildi. Hawaii'ye vuracak ilk tsunami dalgasının TSİ 23.00 sularında geleceği tahmin ediliyor.

Devlet Başkanı Michelle Bachelet de Şili açıklarındaki doğu adalarının bir saat içinde tsunami tarafından vurulabileceğini belirtti. Bachelet ayrıca buralarda yerleşim birimlerinin boşaltılma çalışmalarına başlandığını söyledi.

Haber ajansları, depremin yarattığı dev bir dalganın Şili açıklarındaki Robinson Crusoe Adaları'nda yerleşim birimlerine ulaştığını bildirdi. Adalardaki can veya mal kaybıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

YIKICI ETKİ YARATABİLİR
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin ardından özellikle Şili ve Peru için tsunami uyarısı yapmıştı.

Kolombiya, Antarktika, Panama, Kosta Rika, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Rusya da dahil olmak üzere toplam 53 ülke riskli bölge kapsamına alındı. ABD hükümeti ise risk bölgesini Orta Amerika ve Fransız Polinezyası'na kadar genişletti.

Alaska ve California sahilleri için de tsunami uyarısı yapıldı.

Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, deniz seviyesinde kaydedilen değerlerin, tsunami oluştuğunu gösterdiğini belirterek, tsunaminin depremin Şili'deki merkez üssü yakınlarındaki sahil boyunca yıkıcı etki yaratabileceğini, ayrıca daha uzak kıyılar için tehdit oluşturabileceğini ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız