SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Silivri'de Olaylı Gün

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:15:08
Silivri'de Olaylı Gün
A- A+ PAYLAŞ

Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi önünde olaylar çıktı. Barikatı aşmaya çalışan gruba güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İşçi Partisi (İP) üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi sabah erken saatlerden itibaren Silivri Cezaevi önünde toplandı. Otobüslerle cezaevi önüne gelen kalabalık, Ergenekon sanıklarına destek verdi. Jandarma ve çevik kuvvet polisleri ise sabah erken saatlerden itibaren güvenlik önlemleri aldı. Göstericiler güvenlik barikatını aşmak isteyince ise ortalık karıştı. Jandarma ekipleri barikatları aşmaya çalışan gruba müdahale etti. Ancak jandarma yetersiz kalınca çevik kuvvet polisleri de devreye girdi. Güvenlik güçleri, göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahale sırasında gazdan etkilenen göstericiler zor anlar yaşadı. Barikatların üzerine çıkan bir gösterici ise polisin sıktığı tazyikli suyun şiddetiyle yere düştü.

ERTELEME..

Silivri’de görülen Ergenekon davası, salonda ve salon dışında yaşanan olaylar dikkate alınarak ertelendi. 

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi’nde sabah saatlerinde başlayan Ergenekon duruşması, salonda bulunan CHP milletvekillerinin oturma yeri konusundaki itirazları nedeniyle başlayamamıştı. Salonda gerginliğin artması üzerine mahkeme duruşmaya 11.20 sularında ara vermişti.

Saat 14.00 sularında duruşma salonuna gelen mahkeme heyeti duruşmayı ertelediğini belirtti. Başkan Hasan Hüseyin Özese, “Mahkememizde yapılan önceki tarihli duruşmalar sırasında meydana gelen ve yargılamanın yapılmasını ağır şekilde sekteye uğratan, duruşma düzenini bozucu bir kısım olaylar dikkate alınarak, bugünkü duruşmayla ilgili olarak belirlenen oturma düzenine uyulmaması ve tüm ikazlara rağmen uyulmamakta ısrar edilmesi, bu durumun yukarıda anlatılan sorunlara neden olabilme durumu ve duruşma salonu içi ve dışındaki olaylar göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı ve güvenli bir şekilde yargılamanın yerine getirilemeyeceği anlaşılmakla oturumun 11 Nisan 09.30’a ertelenmesine karar verilmiştir” dedi.

Mahkemenin kararını okuduğu sırada salonda bulunan milletvekilleri ve izleyiciler ıslıklar ve alkışlarla mahkemeye tepki gösterdi. Bazı izleyiciler ve avukatların Türk bayrağı açtığı gözlenirken, salonda “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde sloganlarda atıldı.

MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİ..

Ergenekon davası izleyen CHP Milletvekilleri Umut Oran ve Muharrem İnce, mahkemeye tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Bu tabloyu yapanlar eninde sonunda paşa paşaş, tıpış tıpış yüce divana gidecekler” derken, Muharrem İnce ise “Mahkeme kararını vermiş, kafasında karar yazılı” ifadelerini kullandı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin de aralarında bulunduğu milletvekilleri Silivri’de Ergenekon duruşmasını izledi. Oran ve İnce, duruşmanın ertelenmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Umut Oran Silivri’de yaşanan olayları değerlendirerek, “Buraya gelen vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Mahkemeye giremeseler de varlıklarını gösterdiler. Biz CHP Milletvekilleri olarak hem İçişleri Bakanını, hem güvenlik güçlerini, hem mahkeme başkanın uyardı ki burada hiçbir vatandaşımızın saçının teline zarar gelmesin. Hem mahkeme yapılmadı, hem de istenmeye olaylar oldu. Burada yurttaşlarımız hem gaza maruz kaldılar hem de yaralanmalar oldu. 21. yüzyılda çağdaş bir hukuk devletine yakışmayan bir tablo” dedi.

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala’nın da duruşmayı izlediğini ve izlenimlerini dünyaya anlatacağını söyleyen Oran, “Kendisi, ‘Ben Şili’de faşizm ile mücadele etmiş bir siyasetçiyim. 21. Yüzyılda ilk defa bir mahkemenin bir hapishanenin içinde yer aldığını gördüm. Buna inanamıyorum’ dedi. Silivri’deki mahkeme cezaevinin içinde. Burada ne özgürlük, ne adalet, ne insan hakları, hiçbirisi yok. Bu tabloyu yapanlar eninde sonunda paşa paşaş, tıpış tıpış yüce divana gidecekler. Onları bu mahkemede değil yüce divana yargılayacağız” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Muharem İnce mahkemede milletvekillerine ve medyaya saygısızlık yapıldığını belirterek, “Hiçbir şey söylemeden geldi ‘bugünlük kapatıyorum’ dedi. Yani arkadaşlar demek ki mahkemenin çalışmaya ihtiyacı yok. Mahkeme kararını vermiş. Karar onun kafasında yazılı. Silivri’de faşist hukuk uygulamalarına devam ediyor. Burada yağmur altında insanlar bir araya gelmiş, 45 Milletvekili duruşmayı izliyor ama mahkeme başkanı kotluklara Milletvekillerini oturtmuyor, basın mensuplarını oturtmuyor boş tutuyor. ‘Ben istediğimi burada yaparım’ diyor. Böyle bir adalet olmaz, hukuk olmaz, vicdan olmaz, insanlık olmaz, böyle Türkiye olmaz. CHP milletvekilleri burada direnmeye devam edecektir. Onlara zamanı geldiğinde adaletin herkese lazım olduğun göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız