SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şimdi Cirosu 60 Milyon Dolar'

A- A+ PAYLAŞ

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü hemşehrimiz Vahap MUNYAR (fotoğrafta), 5 Ağustos Pazar günkü yazısında, Malatyalı bir işadamınının Pütürge'den İstanbul'a uzanan yaşamını anlattı.

Malatyaspor'da bir ara yöneticilik de yapan Mehmet Duman'la ilgili olarak Munyar'ın "Mandalina yemiş görünmek için kabuk toplardı, şimdi 60 milyon dolar cirosu var"başlığıyla yazdığı yazı şöyle:

"MALATYA’nın Pötürge İlçesi... 30-35 yıl kadar önce... Mehmet Duman adlı ilkokul öğrencisi, yerde gördüğü mandalina kabuğunu kimseye çaktırmadan aldı, defterinin arasına koydu.

Mehmet Duman’ın babası İstanbul’da hamallık yapıyor, ailesini oradan gönderdiği parayla geçindirmeye çalışıyordu. Aile, ilçede yetişen sebze-meyvenin sezonu dışında başka ürünleri ancak manavda görebiliyor, almaya gücü yetmiyordu.

Mehmet Duman, o günkü çocuk aklı ve duyduğu eziklikle, arkadaşlarının karşısında "mandalina yiyebiliyorum" havası yansıtmayı uygun görüyordu.

Duman, Pötürge’deki yıllarında bir yandan okula gitti, diğer yandan okul sonrası bakkal çıraklığı yaparak, ailesine katkıda bulunmaya çalıştı. Daha sonra ilçenin eczanesine çırak olarak geçti.

Eczane o yıllarda ilçe dışından bir eczacının diplomasıyla çalışıyor, işleri daha çok kalfa yürütüyordu. Eczacı, ortaokulda fen derslerine giriyordu.

Mehmet Duman, ilkokulu bitirdikten sonra ortaokula da başladı. Fen dersi öğretmeni, çalıştığı eczanenin diploma sahibiydi. İlk sınav günü 50 sorudan 48’ini yaptı, ikisinde zorlandı, "Eczacı Bey’e iki soruyu eksik yaptığım kağıdı vermek ayıp" diye düşündü.

Sıranın gözündeki fen kitabına elini uzattı. Amacı o iki soruyu tamamlamaktı. Kopya heyecanıyla sıradaki kitapları yere düşürdü. Kızardı, bozardı, kağıdını öğretmene verip çıktı.

Duman için okuldan çıkış, o çıkış oldu. Akşam evde annesine, "Ben artık okula gitmeyeceğim. Yarın İstanbul’a gidiyorum. Orada çalışacağım" dedi, sabah yola koyuldu.

Mehmet Duman, İstanbul’daki ilk yıllarında Sabri Özel’in yanında çalıştı. Sonra babası rahatsızlanınca, Eminönü’nde hamallık işini devraldı. Eminönü’nde hamallık yapmak kolay değildi. "Hamal sırtlığı" hava parasıyla el değiştirebiliyordu.

Zamanla Mehmet Duman’ın iki erkek kardeşi de İstanbul’un yolunu tuttu. Sabahları 05.00’ten itibaren yük taşıyor, akşamları kardeşleriyle birlikte turistlere kemer satıyordu.

Başta Polonyalılar olmak üzere eski Doğu Bloku ülkelerinden gelenler, Laleli’de ticareti canlandırmış, Duman kardeşler kemer yetiştiremez olmuştu. Öyle günler oluyordu ki, Duman kardeşler kemer aldıkları atölyede üretime yardım ediyor, ürünleri kapıp, Laleli’ye koşuyordu.

Bu deneyim, Duman kardeşleri kemer üretimine yönlendirdi. Sonra Laleli’de bir iş merkezinin merdiven altında 3-5 metrekarelik dükkan kiralayıp, giyim eşyası satışına girdiler. İşleri iyi giderken, ani bir yangın, her şeyi silip süpürdü. Duman kardeşler, o sırada mal aldıkları iki işadamının desteğini hiç unutamadı. Biri, "Alın bu malları satın sermaye yapın" dedi. Diğeri, alacağı varken para dolu çantayı "İşlerinizi toparlayın" diye verdi.

Mehmet Duman’ın önderliğindeki üç kardeş, işe asıldıkça asıldı, ticaretten triko, iç çamaşırı ve takım elbise üretimine geçti... Böylece 60 milyon dolar cirolu Duman Group doğdu...

"Yiyebiliyorum" havası vermek için yolda bulduğu mandalina kabuğunu defterinin arasına koyan çocuktan, 60 milyon dolar ciroya...

Öykü etkileyici değil mi?.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız