SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şimdi Daha Az Su Kaçırıyormuş!

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:26:41
Şimdi Daha Az Su Kaçırıyormuş!
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, su sızıntısı olduğu için göl suyunun yüzde 65'i boşaltılan Recai Kutan Boztepe Barajı’ndaki durum ve Tepehan bölgesine Adıyaman tarafından yaptırılacak olan Büyükçay Barajı ve HES Projesi ile ilgili olarak son durum hakkında bilgilendirmede bulundu.

Bakan Eroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın Recai Kutan Boztepe Barajı ve Tepehan bölgesindeki Büyükçay Barajı ve HES Projesi ile ilgili olarak TBMM Başkanlığına verdiği soru önergelerine cevap verdi.

RECAİ KUTAN BOZTEPE BARAJI SORULARI 

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ nın, Recai Kutan Boztepe Barajında meydana gelen su sızıntısına ilişkin verdiği soru önergesinde şu soruları sormuştu:

“Dünya’da, depoladığı suyu dağıtamayan baraj örneği var mıdır? Sulama kanalları olmamasına rağmen açılışı gerçekleştirilen baraj sayısı kaçtır?

2012 yılından beri içerisinde su tutulmaya çalışılan, ancak baraj gövdesindeki çatlaklar nedeniyle bir türlü başarılı olunamayan Boztepe Barajı’yla ilgili, bölgedeki köylüler tarafından Bakanlığınıza ulaşan şikâyetler var mıdır? Su sızıntısının sebepleri araştırılmış mıdır? Barajda su sızıntısı olduğuna dair haberler Mayıs 2013 ’ten beri devam etmektedir. Aradan geçen 1 yılın ardından barajın aynı haberlerle gündeme gelmesi düşündürücü değil midir? Boztepe Recai Kutan Barajı ana gövdesindeki su sızıntısını engellemek için ne tür çalışmalar yapılmaktadır? 17 yıldır devam eden, sulama kanallarıyla birlikte en erken 20 yılda bitirilmesi beklenen Boztepe Barajı’nda tarlaların suyla kavuşması için en erken tarih hangisidir?”

BAKAN EROĞLU’NUN CEVABI:

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Recai Kutan Boztepe Barajı ile ilgili olarak şu cevabı verdi:

“Malatya Recai Kutan Boztepe Barajındaki su sızıntıları baraj gövdesinde herhangi bir çatlaktan kaynaklanmayıp, oturmalara dayalı baraj zemini formasyonları arasında çatlaklar oluşmasından kaynaklanmıştır. 04.09.2012 tarihinde baraj bünyesinde oturmalara dayalı 10 l/s su kaçağı tespit edilmiş ve takibine başlanılmıştır. 28.11.2013 tarihinde perde iyileştirme enjeksiyon programına alınmış ve 25.04.2014 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından perde iyileştirme enjeksiyonuna başlanmıştır. Halen enjeksiyon çalışmaları devam etmekte olup söz konusu su kaçağında kesilmeler başlamıştır.

Barajı Sulaması 30.10.2013 tarihinde 126.224.000 TL bedelle ihalesi yapılmış, 27.12.2013 tarihinde de yüklenici firma işe başlamıştır. Sözleşmeye göre iş bitim tarihi 20.06.2015 olarak belirlenmiştir. Boztepe Recai Kutan Barajı ile ilgili yöre halkı tarafından Bakanlığıma ulaşan herhangi bir şikâyet bulunmamaktadır.”

BÜYÜKÇAY BARAJI VE HES PROJESİ SORULARI

Milletvekili Ağbaba’nın Pütürge’nin Tepehan Bölgesinde Adıyaman tarafında yapılacak olan Büyükçay Barajı ve HES Projesi için verdiği soru önergesinde şu soruları gündeme taşımıştı:

“Baraj ve HES projesinin planlama ihalesi gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmiş ise hangi tarihte gerçekleşmiştir?  Tepehan Bölgesinde yapılacak baraj ve HES için bölge halkına bilgi verilmiş midir? Verilmemiş ise sebebi nedir? Konuyla ilgili Bakanlığınıza ulaşmış şikâyetler var mıdır? Kamuoyunda baraj ve HES projesinin Malatya’dan gizlenerek hazırlandığına dair iddialar doğru mudur? Proje hazırlığından Malatya Valiliğine, Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve diğer Kurumlara bilgi verilmiş midir? Verilmiş ise ilgili yazıların tarih ve sayıları nelerdir? Büyükçay Barajının 1980 yılından beri Malatya-Nemrut Dağı arasında gerçekleşen ulaşımı ortadan kaldıracağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise ulaşım için alternatif yol yapımı düşünülmekte midir? Baraj ve HES projesine hangi tarihte başlanıp bitirilmesi planlanmaktadır? Baraj ve HES yapımının ardından ortaya çıkacak Malatyalı üreticilerin mağduriyetinin nasıl giderilmesi düşünülmektedir?”

BAKAN EROĞLU; PROJE GİZLİ DEĞİL!..

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Büyükçay Barajı ve HES Projesi ile ilgili sorulara verdiği cevap da, “Adıyaman-Büyükçay Barajı ve HES Projesi planlama yapım ihalesi 28.03.2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Büyükçay Barajı ve HES Projesi için ÇED başvuru dosyası hazırlanmış Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmuştur. Proje ile alakalı görüş verilmesi için belirlenen kurum ve kuruluşlarla 10.04.2014 tarihinde gerekli yazışmalar yapılmıştır. Süreç gereği 21.06.2014 tarihinde Malatya ili Pütürge İlçesinde ve 22.05.2014 tarihinde Adıyaman İli Kahta İlçesinde Halkın Katılımı Toplantıları gerçekleştirilerek, halka proje hakkında bilgi verilmiştir.

GAP Adıyaman-Kahta Projesi ’nin alt ünitelerinden olan Adıyaman-Büyükçay Barajı ve HES Projesi ilk aşamada GAP İstikşaf Raporunda ele alınarak, DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından Master Plan aşamasında incelenmiş olup, söz konusu baraj sulama ve enerji ünitesi Adıyaman Kahta Projesi kapsamında çalışmaları neticelendirilerek, 1985 yılında Master Plan Raporu olarak yayınlanmıştır. Söz konusu GAP projesinin gizlenerek hazırlanması söz konusu değildir.

Büyükçay Barajı 2014 yılı Yatırım Programında “Adıyaman-Büyükçay Barajı Proje Yapımı” olarak yer almaktadır. Planlama raporu onaylandıktan sonra bu yıl içerisinde proje yapımının ihalesi yapılacaktır. Üçüncü aşamada baraj inşaat ihalesi gerçekleştirilecektir.

DSİ Genel Müdürlüğümüz su kaynaklarını planlarken ekonomi, ihtiyaç ve ülke kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi prensibi dâhilinde hareket ederek, verimli tarım alanlarımızın öncelikle cazibeli şekilde enerjiye gerek duyulmaksızın sulanmasını dikkate almaktadır. Kâhta ilçesinin doğu yakasında bulunan tarım arazilerinin cazibeli sulanabilmesi için, daha yüksek kotlarda depolama tesisine ihtiyaç duyulmuş ve bu maksada uygun-, depolama tesisi olarak Büyükçay Barajı projelendirilmiştir. Büyükçay Barajında baraj gölü altında kalacak yollar için rölakasyon yolu projelendirip, baraj ile eş zamanlı bitirerek herhangi bir mağduriyete meydan vermeyecek şekilde gerekli tüm önlemler alınmaktadır” şeklinde bilgi aktardı.

ARŞİV FOTO: Su kaçıran Boztepe Recai Kutan Barajı gövdesi

HABER: Burhan KARADUMAN, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız