SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şimdi de ALES Krizi

A- A+ PAYLAŞ

ÖSYM tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) İzmir’de soru kitapçığı krizi yaşandı. Kitapçıklardaki soruların eksik ve sayfa sıralarının karışık olması nedeniyle Manisa’dan yedek kitapçık getirildi ve sınav gecikmeli başladı. Bazı adaylara ise yedek kitapçık da gelmeyince sınava giremediler.İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yapılan ALES’te sınava giren yaklaşık 500 kişi, hatalı soru kitapçığı yüzünden sıkıntılı anlar yaşadı. Saat 09.30’da başlaması gereken sınav, soru kitapçıklarının hatalı basılması, soruların eksik, sayfa sıralarının karışık olması nedeniyle başlayamadı. Bunun üzerine yedek kitapçıklarla soruna çözüm bulunmak istendi. Ancak eldeki yedek kitapçıklar da yeterli gelmedi. Manisa’daki Celal Bayar Üniversitesi’nden yedek sınav kitapçıkları getirildi.

Bu sayede sınavın bir saat gecikmeyle, saat 10.30’da başladığı belirtildi. Saat 12.30’da sona ermesi gereken sınavın, saat 13.30’da sona ereceği belirtildi. Soru kitapçıklarını, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddialarını soruşturan Cumhuriyet savcısının inceleme yaptığı Meteksan firmasının bastığı belirtildi.

Öte yandan fakültenin A ve D bloklarında sınava giren adaylar, sınav sonrası yaptıkları açıklamada, kitapçıklardaki sıkıntı nedeniyle sınavın tekrarlanmasını istedi.

Sınavdan çıkan adaylardan Olcay Yılmaz, kitapçıkların yanlış ve eksik olduğunu söyleyerek, “Saat 9.30'da sınava başlamamız gerekti, kitapçıklardaki hata görülünce kitapçıkları topladılar. Ben sayısal alanda girecektim, ama alanımla ilgili 10 tane soru vardı. Yüksek lisans için başvurmuştum, iyi hazırlanmıştım. Şoktayım. Hiç soru çözemedim. Çözmeye çalışanlar da bir süre sonra bıraktı. A bloktaydım ben, yedek kitapçık yetmedi. 'Siz çözün, cevapladığınız sorular üzerinden sınav değerlendirilir' denildi” diye konuştu.

Olcay Holat da kitapçıkların içeriğinin karışık olduğunu, alanı dışında soruların kitapçığında yer aldığını öne sürerek, “Benim kitapçığımda başka adayların da soruları vardı. Sorular 12. sorudan başlıyor, sonra 20'ye geçiyor sonra 1. soruya dönüyor” dedi.

Yasemin Erkan ise sınav için 1 yıldır hazırlandığını, emeğinin boşa gittiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

“Yaş sınırındayım zaten. 2 çocuğumla ilgilenirken geceleri ders çalışarak hazırlandım. Bizim 29 kişilik sınıfa hiç yedek kitap gelmedi. Kimse soru çözemedi. Boş kağıt verdik, çıktık. Maddi manevi tazminat davası açacağım. Sınav tekrarlanmalı. Yedek kitapçık gelenler de 10.30 gibi başlamış sınava.”

ÖSYM İzmir Temsilciliği yetkilileri de kent genelinde yaklaşık 15 bin adayın girdiği sınavda, DEÜ'nün A ve B bloklarında, bazı kitapçıklarda basımdan kaynaklı sıkıntı yaşandığını, İzmir ve Manisa'daki yedek kitapçıkların okula yönlendirildiğini belirtti. Yedek kitapçıkların yetmediğini ifade eden yetkililer, yedek kitapçığı gelen adaylara normal sınav süresi kadar ek süre tanındığını, yedek kitapçığı olmayan adaylar için çözüm düşünüleceğini kaydetti. Yetkililer, “ÖSYM konuyu değerlendirecektir, çözüm üretecektir. Kimseyi mağdur etmeden çözüm üretilir” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız