SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şimdi de Malatya'ya İsrail Benzetmesi!

A- A+ PAYLAŞ

Nemrut konusunda Malatya ve Adıyaman arasındaki sorunlar, yaygın basında da haber konusu oldu. Hürriyet ve Cumhuriyet Gazetelerinde, 10 Aralık günü yeralan Nemrut haberleri şöyle:

HÜRRİYET'İN HABERİ..
"..Tarihi ve doğal güzelliği dünya kamuoyunun dikkatini çeken Adıyaman il sınırları içindeki Nemrut Dağı’na Malatyalılar’ın ilgisi, Adıyamanlı milletvekillerini kızdırdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen ekim ayında Nemrut Dağı’na gitmeye karar verdi. Ancak bakanın "Malatya’ya iniş, Nemrut’u ziyaret ve dönüş" olarak açıklanan programı, AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu’nun tepkisini çekti. Adıyaman milletvekilleriyle soluğu Günay’ın makamında alan Kutlu, "Nemrut Adıyaman’ındır. Malatya’dan gitmeniz Mescidi Aksa’ya İsrail’in açtığı kapıdan girmeniz gibi. Adıyamanlılar çok alınır" dedi. İtiraz üzerine Günay, Nemrut’a Adıyaman’dan gitti. Kutlu, Meclis’te bir grup gazeteciyle sohbetinde, Nemrut Dağı nedeniyle sürekli tartışma yaşadıkları Malatyalılardan açıklamalı nedeniyle tepki aldığını söyledi. Kutlu, Nemrut Dağı’na sahip çıkmak için Malatya’dan dağa yapılan bir yolu da dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ye başvurarak engellediklerini belirterek, "O yol açılsaydı Nemrut’a gitmek isteyen kimse, Adıyaman’a uğramazdı" diye konuştu.

Danıştay’a göre Adıyaman’a ait
1999 yılında Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde çıkarılan üçlü kararnamede, Malatya’nın Pötürge İlçesi’ndeki kadastro çalışmasında, Nemrut Dağı’nın yanısıra Gerger’e bağlı bazı köylerin de Malatya sınırı içinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine Danıştay’a dava açan Adıyaman Valiliği, kadastro çalışmalarının iptal edilmesini istedi. Danıştay, "Nemrut, Adıyaman’a ait" kararı verdi vermesine ama iki il arasındaki çekişme sona ermedi.."

CUMHURİYET'İN HABERİ..
"..‘Nemrut bizimdir, bizim kalacak’

Nemrut Dağı’nın Malatya’ya mı yoksa Adıyaman’a mı ait olduğu mahkemelere kadar taşınan ve yıllardır tartışılan bir konu. Süleyman Demirel ‘in cumhurbaşkanlığı döneminde 1999 yılında çıkarılan üçlü kararnamede, Malatya’nın Pütürge ilçesinde kadastro çalışmasında Nemrut Dağı’nın yanı sıra Gerger’e bağlı bazı köylerin de Malatya sınırı içinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine Danıştay’a dava açan Adıyaman Valiliği, kadastro çalışmalarının iptal edilmesini istedi. Danıştay, “Nemrut, Adıyaman’a ait” kararı verdi vermesine ama iki il arasındaki çekişme sona ermedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ‘ın ekim ayı başında bazı etkinliklere katılmak üzere Malatya ve Adıyaman’a yaptığı ziyaretler bu çekişmeyi bir kez daha ortaya koydu. Günay’ın gezi programı milletvekillerinin de katılması için önceden hem Adıyaman hem de Malatya milletvekillerine bildirildi. Günay’ın programında “Malatya’ya iniş, Nemrut Dağı’na gidiş” bölümünü gören AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ve diğer milletvekilleri, soluğu makamında aldı:

“Yapmayın Sayın Bakan, Nemrut Dağı Adıyaman’ındır. Nemrut’a Malatya’dan gitmeniz Mescidi Aksa’ya İsrail’in açtığı kapıdan girmeniz gibi bir şey olur.”

Kutlu ve arkadaşlarının itirazına hak veren Günay, programını değiştirdi ve Nemrut’a Adıyaman’dan gitti. Bu arada, Malatya’dan Nemrut’a yol yapılması da Adıyaman ve Malatyalılar arasında krize neden oldu. Yol Nemrut’a kadar yapılırken, Malatyalılar yolun Nemrut’un alt bölgesinde yer alan Cendere ve Arsemia harabelerine kadar uzatılmasını ister. Tam yol yapımına başlanır ki yine kıyamet kopar. Kutlu ve diğer Adıyaman milletvekilleri, soluğu bu kez dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ nin makamında alırlar:

“Genelde size şuraya buraya yol yapın diye gelirler. Ama biz şimdi yapılmak istenen bir yolun durdurulması için geliyoruz. Cendere bölgesine yapılan yolu durdurun.”

“Evet ilk kez böyle bir taleple gelen oldu” diyen Pepe’nin talimatıyla yol çalışması durdurulur. Şimdi “Nemrut bizimdir bizim kalacak” diyen Kutlu’nun çocukluğuna ilişkin anlattığı bir anısı ise bugünkü sahiplenmesine çok ters bir tavrı yansıtıyordu:

“İlkokuldaydım, ilk kez Nemrut festivali düzenlenecekti. O zaman Hz. İbrahim’ i ateşe atan Nemrut için festival düzenlenmesini istemedik ve gösteri yaptık.".."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız